sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Porkkanakakku

Syntymäpäiväsankari Anni


Porkkanakakkureseptejä on monenlaisia, mutta tämä Lontoossa asuvalta ystävältäni saatu resepti on ehdottomasti kokeilemistani paras. Kakun salaisuus on oliiviöljy. Viikonloppuna kakkua tuli tehtyä pienen Anni-koiran syntymäpäiville.

2 munaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 dl porkkanaraastetta
1 dl oliiviöljyä
1 tl kanelia
½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
2 dl vehnäjauhoja

Kuorrutus:

50 g voita
1 rs Philadelphia-sulatejuustoa
1 tl vaniljasokeria
2 dl tomusokeria

Raasta porkkanat. Vispaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää sitten muna-sokerivaahtoon vuorotellen porkkanaraaste, kuivat aineet ja oliiviöljy. Paista kakkua 175 asteessa noin puoli tuntia. Valmista kuorrutus ja levitä jäähtyneen kakun päälle.

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Maailman paras pannukakku



Kuten niin monet maailman parhaat reseptit, myös tämä on peräisin äidiltä. Lapsuudessani tätä syötiin aina keskiviikkoiltaisin, mutta maku on aivan yhtä hyvä muinakin iltoina. Pannukakku on oiva tapa myös hävittää parasta ennen -päiväyksen ohi mennyt maito.

8 dl maitoa
2 munaa
4 dl jauhoja
1½ dl sokeria
50-100 g sulatettua margariinia
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Sekoita kuivat aineet, lisää maito, munat ja rasva. Anna taikinan turvota hetken ja kaada se sitten uunipannulle. Paista 200 asteessa 30-45 minuuttia.

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Rouheat porkkanaleipäset



Tämä Leivotaan-lehden (5/2013) ohje muistuttaa jo aiemmin postattuja rukiisia vehnäporkkanaleipiä, mutta tähän reseptiin ei tule ollenkaan rasvaa. Helppotekoinen ja hyvänmakuinen. Kannattaa kokeilla!

8 kpl

50 g hiivaa
5 dl maitoa
2 tl suolaa
3 dl grahamjauhoja
2 porkkanaa
9-11 dl vehnäjauhoja

Koristeluun kurpitsansiemeniä

1. Liuota hiiva kulhossa kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää suola ja grahamjauhot. Sekoita ja anna seoksen levätä sen aikaa, kun kuorit ja raastat porkkanat.
3. Lisää porkkanaraaste ja vehnäjauhot vähän kerrallaan. Alusta taikinaa hetki ja anna sem kohota liinan alla noin tunnin ajan.
4. Nosta taikina jauhotetulle alustalle ja jaa kahdeksaan osaan. Muotoile paloista pyöreitä leipiä. Laita leivät leivinpaperilla päällystetylle pellille ja anna kohota liinan alla 30 minuuttia. Voitele leivät vedellä ja ripottele kurpitsansiemeniä päälle.
5. Paista leipiä 230 asteessa 15-17 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile.

perjantai 7. maaliskuuta 2014

Pizza bianco



Pizzaperjantaina kannattaa välillä kokeilla kinkku-juuston sijaan vaikkapa tätä pizza biancoa. Täytteitä ei paljon tule, mutta uunituoreena tarjoiltuna näinkin yksinkertainen voi olla ihan uskomattoman hyvää! Resepti on Ingrid Espelid Hovigin ja kumppaneiden kirjasta Leivo herkkuja helposti.

8 kpl

Pizzapohja:

25 g hiivaa
2 dl lämmintä vettä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
6-7 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva ja liuota se veteen. Sekoita joukkoon öljy, suola ja suurin osa jauhoista. Vaivaa taikina kiiltäväksi ja notkeaksi. Peitä kulho liinalla ja anna kohota n. 30 minuuttia.

Täyte:

1 punasipuli ohuina renkaina
3 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
1 dl oliiviöljyä
merisuolaa
oreganoa, basilikaa tai jotain muuta tuoretta yrttiä

Jaa taikina 8 osaan ja painele tai kauli ne pieniksi pizzoiksi. Nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Jaa pohjille puna- ja valkosipuli ja pirskottele oliiviöljyä päälle. Ripottele pinnalle merisuolaa. Paista pizzoja 225 asteessa 8-10 minuuttia. Tarjoa kuumina ja ripottele päälle tuoreita yrttejä.

torstai 6. maaliskuuta 2014

Feta-oliivipiirakat



Nämä helpot piirakat ovat peräisin Ulla Svenskin kirjasta Lempileivonnaiset. Oma versioni on tosin yhdistelmä kreikkalaisten piirakoiden ja lämminsavulohipiirakoiden resepteistä. Täytettä voi helposti muutella maun mukaan.

12 kpl

Pohja:

150 g voita
3½ dl vehnäjauhoja
½ dl vettä
1 dl emmentalraastetta

Täyte:

150 g fetajuustoa
12 oliivia
100 g juustoraastetta
mustapippuria
1 muna
2 dl ruokakermaa
basilikaa koristeluun

Nypi pohjan aineet sekaisin. Painele pohjat voideltuun muffinivuokaan tai irtovuokiin. Leikkaa fetajuusto kuutioiksi, paloittele oliivit ja täytä vuoat. Ripottele päälle juustoraastetta. Sekoita lopuksi munakerma ja kaada jokaiseen vuokaan. Paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Kreikkalainen jogurttileipä



Jääkaappiini oli jäänyt pieni tilkka maustamatonta jogurttia ja päätin kokeilla sitä leipätaikinassa. Netistä löytyi paljonkin samantyyppisiä jogurttileipäreseptejä, joissa kaikissa oli hieman erilaisia täytteitä. Suosikkitäytteitä olivat mm. aurinkokuivattu tomaatti, erilaiset siemenet tai pähkinät, juustot ja oliivit. Basilikan ja valkosipulin ystävänä täytin tämän koeleivän niillä ja hyvää tuli. Tähän leipään sain inspiraatiota Nettitelkusta.


Leipä:

2½ dl maustamatonta jogurttia
25 g hiivaa
½ tl suolaa
5-6 dl jauhoja
2 rkl oliiviöljyä

Täyte:

yrttituorejuustoa
basilikaa
valkosipulia
(vähän voita)

Lämmitä jogurtti mikrossa kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva jogurttiin. Lisää suola ja vaivaa jauhot taikinaan. Anna kohota noin tunnin verran. Silppua basilika ja sekoita tuorejuuston ja valkosipulin kanssa tasaiseksi. Kauli kohonnut taikina suorakaiteeksi ja levitä täyte päälle. Kääri rullalle ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin ½ tuntia.