tiistai 30. syyskuuta 2014

Puolukka-valkosuklaajuustokakku



Viikonlopun synttärisankarin, pienen 2-vuotiaan Annin juhlatarjoilut jatkuvat. Tässä kakussa yhdistyivät kivasti valkosuklaan makeus sekä puolukoiden kirpeys. Näin jälkeenpäin ajatellen puolukoita olisi voinut laittaa hieman enemmänkin täytteeseen ja sokerin määrääkin voisi hieman vähentää. Otin kuitenkin tällä kertaa varman päälle - lastenjuhlat kun olivat kyseessä :) Tämä kakku sopii erinomaisesti myös tulevaan pikkujoulukauteen!

Pohja:

n.150 g Bastogne-keksejä
n. 50 g sulatettua margariinia

Täyte:

5 liivatelehteä
1 prk Flora Vanillaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 4 dl puolukoita
2 dl sokeria
200 g valkosuklaata sulatettuna
100 g valkosuklaata palasteltuna

Hyytelökerros:

3 dl vettä
4½ liivatelehteä
puolukoita



Sulata pohjaa varten margariini kattilassa ja murskaa keksit. Sekoita ja painele irtopohjavuoan pohjalle. Laita pohja odottamaan jääkaappiin.

Laita liivatelehdet likoamaan veteen. Soseuta puolukat, lisää sokeri soseeseen ja siivilöi mehua puolukkamurskasta n. 1 dl liivatelehtien sulatusta varten. Vatkaa Vanilla vaahdoksi ja lisää tuorejuusto. Sulata valkosuklaa ja rouhi osa isohkoiksi paloiksi. Lisää vaahdon joukkoon puolukkamurska sekä valkosuklaa. Sulata liivatelehdet puolukkamehuun ja lisää vielä seokseen. Sekoita tasaiseksi ja laita kylmään hyytymään. Tee hyytelökerros mielellään seuraavana päivänä: Laita liivatelehdet veteen likoamaan. Mittaa vesi kattilaan, kiehauta ja sulata liivatteet. Levitä puolukat kakun pinnalle ja kaada liivateseos päälle. Laita vielä kylmään hyytymään.



maanantai 29. syyskuuta 2014

Feta-savulohipiiraset



Viikonloppuna oli pienen Anni-kaverini 2-vuotissynttärit. Leivoin sinne kakun lisäksi näitä Suklaapossun blogista löytyneitä feta-savulohipiirasia. Näihin tehtiin rahka-voitaikinakin itse, joka oli minulle aivan uusi kokemus. Se kuitenkin kannatti, sillä maku oli tosi hyvä samoin kuin koostumus! Täytettä voi myös tarpeen mukaan sopivasti vaihdella. Tämä resepti jää ehdottomasti aktiiviseen käyttöön.

n. 30 kpl

Pohjataikina:

250g maitorahkaa
250 g voita
3½ dl vehnäjauhoja
½ dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Sekoita keskenään huoneenlämpöinen voi sekä rahka. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa! Laita valmis taikina jääkaappiin n. 1-2 tunniksi.

Täyte:

675 g lämminsavulohta
250 g fetajuustoa
mustapippuria
2 dl kermaviiliä
2½ dl kermaa
2½ dl maitoa
7 munaa
ruohosipulia

Paloittele kala ja feta sopivan kokoisiksi paloiksi. Silppua ruohosipuli ja sekoita kaikki kermaviilin, kerman, maidon ja munien joukkoon. Lisää mustapippuri.

Kauli rahka-voitaikina ja ota muotilla ympyröitä tai neliöitä tai vain pieniä pallukoita, jotka painelet voideltujen muffinisyvennysten pohjalle ja reunoille. Kauho täytettä syvennyksiin ja paista 200 asteessa n. 30-35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja renoista tullut kauniin ruskeat. Anna jäähtyä ja tarjoile.





sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Omenamurupiirakka


Kävin retkeilemässä ja retkieväistä jäi muutamia omenoita käytettäväksi. Kaikenlaisia omenareseptejä on tullut tänä syksynä jo kokeiltua, mutta tässä vielä yksi. Se on alunperin Suklaapossun blogista. Tästä piirakasta erityisen tekee päällisen kauramurukuorrute.

Taikina:

2 munaa
1 1/4 dl öljyä
1 1/4 dl mehua
3 dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
½ tl suolaa
1½ tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Päälle:

2 isoa omenaa
1½ dl kaurahiutaleita
50 g margariinia
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia

Sekoita pohjan ainekset ohjeen mukaisessa järjestyksessä keskenään sekaisin. Levitä irtopohjavuoan pohjalle.

Kuori ja viipaloi omenat. Levitä pohjan päälle.

Sekoita päällisen ainekset keskenään sekaisin ja ripottele omenoiden päälle. Paista kakku 180 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea eli n. 30-35 minuuttia.





sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Suklaaraakakakku



Tämän kakun tein joogaavan ystäväni syntymäpäiväkakuksi viikonloppuna. En ollut aiemmin kokeillut raakakakun leipomista ja maistellutkin olin vain kahta versiota. Tämä yksinkertainen resepti löytyi Yhteishyvän syyskuun Ruoka-liitteestä. Koemaistajaraadille sekä sankarille kakku maistui hyvin! Täytyy myöntää, että yllätyin itsekin sekä koostumuksesta että hyvästä mausta, vaikka tällaista sokerihiirtä hieman kauhistuttikin sokerin puuttuminen kokonaan ohjeesta. Leivon tätä kakkua ehdottomasti jatkossakin mm. keliaakikko- tai karppaajaystävilleni, ja tuunausideana täytteeseen sopisivat hyvin myös pienet suklaa- tai pähkinäpalaset lisäksi!

Pohja:

150 g kuorellisia manteleita
3 dl rusinoita

Täyte:

150 g cashewpähkinöitä
2 keskikokoista banaania
1 dl (kookos)kermaa
200 g tummaa suklaata

pinnalle puolukoita





Laita mantelit ja pähkinät erikseen likoamaan veteen n. 4 tunniksi. Tee sitten pohja jauhamalla mantelit ja rusinat monitoimikoneessa. Painele irtopohjavuoan pohjalle ja halutessasi reunoille. Laita vuoka pakastimeen odottamaan.

Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa. Jauha pähkinät hienoksi. Lisää banaanit ja kerma ja sekoita seos sileäksi. Sekoita vielä täytteeseen sula suklaa. Kaada täyte pohjan päälle ja pakasta kakku. Ota kakku huoneenlämpöön jonkin aikaa ennen tarjoilua. Koristele marjoilla.



lauantai 20. syyskuuta 2014

Omenapiirakka



Sarjassamme lapsuusmuistoja. Tätä omenapiirakkaa äiti teki lapsuudessa lukuisia kertoja ja päätin edelleen jatkuvan omenasesongin kunniaksi kaivaa tutun reseptin esiin. Päällinen on tässä piirakassa parasta ja laitoinpa tähän versioon kermaviilin kaveriksi myös pienen partaäijäjogurtin jämänkin.

Pohja:

150 g voita
½ dl sokeria
1 muna
½ dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
3 dl jauhoja

Täyte:

omenoita
kanelia

1 tlk kermaviiliä
1 muna
1 dl maitoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Sekoita pohjan ainekset keskenään sekaisin ja painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kuori ja viipaloi omenat ja asettele rinkiin. Sekoita täytteen ainekset. Ripottele omenille kanelia ja kaada lopuksi kermaviilitäyte päälle. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.



perjantai 19. syyskuuta 2014

Bataattitortilla




Bataatit olivat tarjouksessa kaupassa ja tortillan ystävä tekee niistä tietenkin tortillan. Inspiroiduin tähän ruokaan lukemalla ystävältäni lainaan saatua Joogaruokaa-keittokirjaa (Gidgård&Davidsson), josta samantyyppinen resepti löytyi. Sovelsin tähän myös aiemmin tekemäni peruna-paprikatortillan ohjetta. Lopputulos oli maukas ja täyteläinen, mukava makeampi versio tavallisesta perunatortillasta.

½ kg bataattia
1 sipuli
1 rkl öljyä
4 valkosipulinkynttä
5 munaa
2 tl suolaa
½ dl silputtua persiljaa




Kuori ja kuutioi bataatit ja keitä melkein kypsiksi. Kuullota sipuli pannulla öljyssä ja lisää mukaan keitetyt bataattikuutiot. Murskaa valkosipulit seoksen joukkoon. Vatkaa munat kulhossa kevyesti ja lisää joukkoon suola sekä persilja. Kaada bataatti-sipuliseos leivinpaperoituun vuokaan ja päälle munaseos. Paista 200 asteessa n. 25-30 minuuttia.




sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Omena-kinuskikakku



Omenakausi jatkuu edelleen. Tämä kakku on Valkotippurin blogista (joka nimestään huolimatta on osoittautunut varsin tervehenkiseksi blogiksi :) ja aineksiltaan muistuttaa paljon jo aiemmin tekemääni Omenamutakakkua. Erityistä tässä reseptissä on kuitenkin kinuskikuorrutus, joka maistuikin taivaallisen hyvältä. Itse kakkua olisin kuitenkin voinut pitää pikkuisen vähemmän aikaa uunissa, jotta koostumus olisi ollut vieläkin mehukkaampi. Tehouunien omistajat ottakoot siis paistoajasta jokusen minuutin pois.

Kakku:

5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1½ tl kanelia
200 g voita
4 dl sokeria (käytin 3 dl sokeria ja 1 dl intiaanisokeria)
4 suurta munaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
5 dl omenaraastetta (2 isoa omenaa)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi vaniljasokeri. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, maito ja lopuksi omenaraaste. Kaada taikina vuokaan (käytin neliön muotoista brownie-vuokaa) ja paista 175 asteessa uunista riippuen n. 30-40 minuuttia.




Kinuskikuorrutus:

150 g voita
3 dl kermaa
1 1/4 dl sokeria
3 rkl vaaleaa siirappia

Sulata voi kattilassa. Lisää kerma, sokeri ja siirappi. Anna kinuskin kiehahtaa ja keitä sitten n. 30 minuuttia, kunnes seos paksunee. Kinuski on valmista, jos kylmään veteen tiputtaessa siitä voi muovailla pallon. Anna kuorrutteen jäähtyä ja kaada kakun päälle. Laita kakku vielä kylmään, jotta kinuski jähmettyy pintaan.



lauantai 13. syyskuuta 2014

Punajuurilimppu



Viime vuoden syksyn Leivotaan-lehdestä (5/2013) muistui tämä punajuurilimpun ohje. Kaupoissa alkaa olla jo hyvät valikoimat syksyn sesonkijureksia ja mm. punajuurista pitää päästä tekemään kaikenlaista. Tässä leivässä punajuuri ei juurikaan maistu, mutta tuo mehevyyttä koostumukseen ja kivaa väriä ulkoasuun. Alkuperäisestä ohjeesta vähensin ruisjauhot puoleen ja korvasin ne vehnäjauhoilla pehmeämmän maun saamiseksi.




2 kpl

2-3 dl punajuurta raastettuna
50 g voita
4 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
3 dl ruissihtijauhoja
10-11 dl vehnäjauhoja

koristeluun kurpitsansiemeniä

Sulata voi ja lämmitä maito. Lämmitä neste noin 37-asteiseksi. Murenna ja liuota hiiva mukaan seokseen. Lisää suola, punajuuriraaste ja ruisjauhot. Sekoita kunnolla. Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan, kunnes taikina on notkeaa. Kohota liinan alla noin tunnin ajan. Nosta taikina jauhotetulle alustalle, jaa se kahteen osaan ja muotoile kaksi limppua. Laita limput noin 1½ litran leipävuokiin ja laita uuni lämpeämään 230 asteeseen. Kohota sen aikaa vielä noin 15 minuuttia. Voitele sitten limput vedellä ja ripottele päälle kurpitsansiemenet. Paista leipiä 25-30 minuuttia.



maanantai 8. syyskuuta 2014

Omenahyve



Vuorossa lapsuuden makuja: Viikonloppuna tuli käytyä kotona ja äiti teki jälkiruuaksi oman puutarhan omenoista omenahyvettä. Tätä jälkkäriä pitää joka syksy saada ja tehdä, ja sen myötä tulvivat mieleen aina syksyiset lapsuusmuistot kotiseudulta; syysmarkkinat, sokeritehdas - ja oman puutarhan syyssadonkorjuu. Ja kuinkas kävikään, että sain mukaani oman pihan omenoita, joista tämä aurinkoisen syyspäivän paras jälkiruoka syntyi. Nam!




1 uunivuoallinen:

omenoita, koosta riippuen n.6-7 viipaloina

200 g voita
2 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
4 dl kaurahiutaleita
2 dl jauhoja

Viipaloi omenat ja levitä uunivuoan pohjalle. Sulata voi kattilassa. Sekoita keskenään muut aineet ja sekoita joukkoon voi. Paista hyve 200 asteessa n. 20 minuuttia. Tarjoile vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.




perjantai 5. syyskuuta 2014

Banaani-suklaakakku kinuskipähkinäkuorrutteella



Pöydälle oli jäänyt banaaneja mustumaan ja niille piti keksiä jotakin. Ilmeisesti Suklaapossu oli joutunut saman ongelman eteen, sillä hänen blogistaan löytyi tämä banaanikakkuresepti mustuneille banaaneille! Ohje lupaili täyteläistä kakkua ja sellainen se olikin. Lisäksi taikinan ja kuorrutteen suolaisuus tuo mukavan lisänsä makeaan kakkuun. Ei ollenkaan mikään tavanomainen kahvikakku!

n. 1 litran leipävuokaan

Kakku:

100 g huoneenlämpöistä voita
2 dl tummaa ruokosokeria
2 munaa
3/4 dl kaakaojauhetta
2 kypsää, mustunutta banaania
2 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
½ dl maitoa

Kuorrutus:

3/4 dl fariinisokeria
25 g voita
½ dl kermaa
n. 1 dl suolapähkinöitä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele litran vetoinen leipävuoka. Kuori banaanit ja soseuta ne haarukalla. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Vatkaa niin kauan, että seos kuohkeutuu. Vatkaa myös kaakaojauhe joukkoon. Yhdistä banaanisose taikinaan varovasti sekoittaen sekä keskenään sekoitetut jauhot, leivinjauhe ja suola ja lopuksi maito. Kääntele varoen esim. puulastalla. Kaada taikina vuokaan ja paista n. 40-50 minuuttia.

Kokeile tikulla kakun kypsyys, ota kypsä kakku uunista ja anna jäähtyä n. 5 minuuttia. Kumoa kakku, mutta jätä vuoka päälle, ettei kakun kosteus haihdu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Tee lopuksi kuorrutus: Mittaa kuorrutuksen ainekset suolapähkinöitä lukuunottamatta kattilaan ja kiehauta. Keittele n. 2 minuuttia, jotta kinuski paksunee hieman. Ota kattila liedeltä ja lisää pähkinät. Anna jäähtyä pieni hetki ja levitä kakun päälle.