sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Päärynäkakku



Uunistani meni jokunen tovi sitten valo pimeäksi ja sain sen vihdoin vuokraisännän avustuksella vaihdetuksi. Kyllä osaavatkin olla tiukassa nuo uunin lamput! Ilman hanskoja niitä ei saa millään kierrettyä auki, vieläpä jos ovat ruostuneet kiinni. No, tätä iloista tapahtumaa piti tietysti juhlistaa uunitettavalla kakulla, ja voi kuinka istuinkin uunin edessä tuijottamassa tuota valoisaa tapahtumaa pitkästä aikaa! Tämä resepti löytyi uusimmasta Leivotaan-lehdestä (6/2014).

Koostumukseltaan tästä kakusta tulee mieleen italialaistyyppiset rouheiset mantelikakut. Pähkinät maistuvat selkeästi ja tuovat suklaan kanssa kakkutaikinaan rutkasti sattumia. Vaikka kakku onkin pitkään uunissa pehmentäen päärynöitä, sopisivat tähän kakkuun mielestäni paremmin ihan läpikypsät, pehmeät päärynät. Mikseivät säilykepäärynätkin. Tällä kertaa käytin hieman liian "raakoja". Vaniljakastike sopii erinomaisesti tämän kakun kylkeen ja kaiken kaikkiaan kakku vain paranee ja mehevöityy hieman vanhetessaan.




100 g hasselpähkinärouhetta
2½ dl vehnäjauhoja
175 g kylmää voita
1½ dl sokeria (käytin 1 dl tummaa ruokosokeria ja ½ dl tavallista)
3 munaa
3-4 päärynää (tähän kakkuun meni 3 isoa)
50 g tummaa suklaata karkeaksi hakattuna
1 rkl vaaleaa siirappia

Säädä uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Rouhi kokonaiset pähkinät tai käytä valmiita, kuten minä. Lisää pähkinärouheeseen jauhot sekä pieniksi kuutioiksi pilkottu voi. Sekoita ainekset murumaiseksi taikinaksi. Lisää sokeri ja munat. Sekoita sileäksi. Kuori päärynät ja leikkaa 2 päärynää pieniksi paloiksi. Kääntele päärynäpalaset ja suklaarouhe taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kuori ja viipaloi loput päärynät ja asettele ne kakun pinnalle painaen niitä hieman syvemmälle taikinan sisään. Tee pinnasta vielä kiiltävä pienellä määrällä siirappia ja paista uunin keskitasolla n. 50-60 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.






lauantai 18. lokakuuta 2014

Skärgårdslimpa



Saaristolaisleipä on lempileipääni ja ilokseni nykyään saa kaupoistakin maltaamman makuisiksi tuunattuja ruisleipiä. Mutta onnistuu tämän leivän leipominen kotikeittiössäkin. Tämä resepti on lähes yksi yhteen Valkotippurin saaristolaisleivän kanssa, laitoin vain 2 dl:n sijaan 1 dl:n auringonkukansiemeniä taikinaan.

Ohjeessa neuvotaan odottamaan kaksi päivää, kunnes leipä on kunnolla tekeytynyt kylmässä. Oma uteliaisuuteni kuitenkin voitti ja maistelin tätä leipää jo yhden yön jälkeen. Valkotippurin esimerkistä tein päälle munavoin ja kyllä maistui! Syksyn hämärissä saaristolaisleipää on näin jo hyvä harjoitella, sillä se sopii mitä mainioimmin myös joulupöytään ja lahjaksi :)

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
(1 dl auringonkukansiemeniä)


Syysauringon viimeiset säteet talteen!


Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita mukaan loput ainekset ja vaivaa löysäksi taikinaksi. Jätä liinan alle nousemaan n. 1½ tunniksi.

Voitele kaksi tai kolme leipävuokaa (itse käytin yhtä isompaa ja yhtä pienempää vuokaa) ja vuoraa halutessasi leivinpaperilla. Jaa taikina vuokiin ja laita 175 asteeseen paistumaan n. 2 tunniksi. Voitele paistoajan lopussa siirappivedellä.

Anna jäähtyä ja ota leivät vuoista. Kääri ne esim. pyyhkeiden sisään, jotta ne jäähtyisivät hitaammin ja jatkaisivat kypsymistään. Laita leivät vielä jääkaappiin tekeytymään, mielellään 2 vuorokauden ajaksi. Tarjoa voin tai munavoin kera.



perjantai 17. lokakuuta 2014

Suklaamoussetorttu viskillä



Jokohan uskaltaisi postata tämän suklaatortun ja vieläpä mainita sanan viski omassa blogissaan?! No, riskillä mennään. Mikäli ette kuule minusta enää tämän jälkeen, tiedätte mitä tapahtui.

Syysloma oli ja lähes jo menikin ilman yhden yhtä uutuusleivonnaista koekeittiössäni. Vanhuus ei näköjään tule yksin, sillä parantelin koko viikon alku- ja keskiosan kipeytynyttä selkääni. Eilen tapahtui kuitenkin ihmeparantuminen, tosin tilalle tuli flunssa. Oloa lievittää mitä parhaiten tietysti suklaa ja löysin Leivotaan-lehdestä (2/2013) tämän mielenkiintoisen reseptin.

Tässä kakussa eniten maistuu pohjataikinaan lisätty suola kivana yllätyksenä makean suklaan joukossa. Päällisen moussen viski ei sen sijaan juurikaan maistu. Kakku sopii siis mainiosti myös niille (meille), jotka eivät viskin parhaimpia ystäviä ole. Suklaatortun koostumus on juuri oikeanlainen ja yllätyksekseni pohjakakku muistuttaa ihan oikeaa mutakakkua, vaikkei siinä suklaata olekaan. Ja tokihan tämän kakun voi tehdä aivan hyvin myös täysin holittomana.




Kakku:

100 g voita
3 dl sokeria
2 munaa
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
½ dl kaakaojauhetta
1 maustemitta suolaa

Suklaamousse:

2 rkl viskiä
2 rkl sokeria
100 g tummaa suklaata
1 dl maustamatonta rahkaa
2 dl kermaa




Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot, vaniljasokeri, kaakao ja suola keskenään. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon vatkaten. Lisää viimeiseksi voisula. Kaada taikina irtopohjavuokaan ja paista 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sekoita viski ja sokeri siten, että sokeri liukenee vähän viskiin. Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa. Lisää viski-sokeriseos. Nosta suklaaseos pois vesihauteesta ja anna jäähtyä. Sekoita joukkoon rahka. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele se varovasti kuohkean moussen joukkoon. Levitä suklaamousse suklaakakun päälle ja laita torttu jääkaappiin vähintään tunniksi.



torstai 9. lokakuuta 2014

Perunakakut




Viime vuoden syys-lokakuun Leivotaan-lehdestä (5/2013) löytyi tämä kekrin ajan leipäresepti. Peruna antaa leivälle uskomatonta mehevyyttä ja maku on muutenkin todella hyvä. Maistuu hyvin pelkän voinkin kanssa vastapaistettuna!

4 kpl

8 keitettyä perunaa
6 dl kevytmaitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 tl leipämaustetta
2 dl ruissihtijauhoja
14-15 dl vehnäjauhoja




Soseuta perunat 1 desilitraan maitoa. Lämmitä loput maidosta noin 37-asteiseksi, kaada kulhoon ja liuota hiiva joukkoon. Lisää suola, siirappi, leipämauste, ruisjauhot ja perunasose. Sekoita sileäksi mielellään sähkövatkaimella. Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan ja alusta taikina notkeaksi. Anna kohota liinan alla noin tunnin ajan.

Nosta taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa kunnolla. Jaa taikina neljään osaan. Muotoile paloista ensin palloja ja litistä ne sitten pyöreiksi, läpimitaltaan n. 20-25 cm leiviksi. Tee kakkuihin n. 5 cm:n reikä keskelle. Laita kakut pellille ja naputtele pinta haarukalla. Anna kohota liinan alla n. 30-40 minuuttia. Paista 230 asteessa n. 14 minuuttia.




keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Raparperi-Brita



Päätin jo kesällä kokeilla raparperia tähän Valion brita-kakkuun. Viikonloppuna järjestinkin kekrikestit, jonne tämä kakku sekä kesän makuiset pakastetut raparperit sopivat mainiosti. En ollut aiemmin tehnyt brita-kakkua, mutta kokeneen brita-kakuntekijä-äitini ohjeilla kaikki työvaiheet sujuivat hienosti. Täyte on tässä kakussa mukavan pirteä ja raikas, mutta samalla makea. Myös kanelitangosta lähtee juuri sopivan hieno makuvivahde täytteeseen.

Kakkutaikina:

125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki:

2 valkuaista
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Täyte:

5 dl raparperipaloja
3/4 dl sokeria
1 kanelitanko
1-3 rkl vettä
2 dl kuohukermaa




Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina n. 25 x 30 cm kokoiselle leivinpaperoidulle pellille. Taikinaa näyttää olevan liian vähän pellillä, mutta se leviää kyllä uunissa. Paista pohjaa 180 asteessa n. 10 minuuttia.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa, kunnes astian voi kääntää ylösalaisin. Levitä seos lusikalla esipaistetulle taikinapohjalle. Paista 180 asteessa 15 minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Valmista raparperitäyte: Laita raparperipalat, sokeri, vesi ja kanelitanko kattilaan. Kiehauta ja keitä, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Jäähdytä. Lisää jäähtyneeseen hillokkeeseen kovaksi vaahdoksi vatkattu kerma.

Puolita pohja. Levitä täyte pohjien väliin hiukan ennen tarjoilua.



tiistai 7. lokakuuta 2014

Hyydytetty savulohikakku



Tähän kakkuun sain inspiraation Hellapoliisilta. Muokkasin kuitenkin hieman alkuperäistä ohjetta mm. täytteen ja koristelun osalta. Voileipäkakun voi toden totta tehdä myös tällaisena hyydytettynä versiona, varsinkin kalasta. Tästä tulee uusi suosikkini kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi!

Pohja:

n. 150 g hapankorppuja
80 g sulatettua margariinia

Täyte:

4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
200 g kylmäsavulohituorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g kylmäsavulohta
½ dl ruohosipulisilppua
2 rkl vettä
mustapippuria
suolaa

koristeluun esim. kurkkua, paprikaa, tomaatteja, ruohosipulia




Murskaa pohjaa varten hapankorput ja sekoita sulatetun margariinin kanssa. Painele leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle. Laita kylmään odottamaan.

Laita livatelehdet veteen pehmenemään. Vatkaa kerma ja sekoita joukkoon tuorejuustot. Paloittele kylmäsavulohi pieneksi ja silppua ruohosipuli. Lisää täytteeseen. Sulata liivatelehdet tilkkaan vettä ja sekoita täytteeseen. Tarkista maistamalla mausteet, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Kaada täyte pohjan päälle ja laita kakku kylmään hyytymään. Koristele kakku haluamallasi tavalla.



maanantai 6. lokakuuta 2014

Metsäkeijun punaherukkapiiras



Tämä lempimarjapiirasreseptini on äidiltä, tosin alun perin mustikoista tehtynä. Se toimii kuitenkin loistavasti myös punaherkoiden kanssa. Tämänkertaisen piiraani herukat ovat suoraan ystäväni kotitilalta Loimaalta. Kiitokset vielä sinne!





Pohja:

150 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
1 dl perunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

n. 2 dl punaherukoita
2 dl kermaviiliä
2 munaa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Muruseos:

100 g voita
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
1 3/4 dl vehnäjauhoja

Vatkaa pohjaa varten pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna sekä viimeisenä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina nopeasti, tee palloksi ja laita jääkaappiin viilentymään hetkeksi. Painele se sitten vuoan pohjalle ja reunoille, ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia.

Sekoita seuraavaksi täytteen ainekset keskenään marjoja lukuunottamatta. Kaada kermaviiliseos pohjalle ja ripottele marjat päälle. Sekoita lopuksi muruseos: Nypi pehmeä voi, sokerit ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Ripottele marjojen päälle ja paista vielä n. 20-30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Jos pohja ja reunat saavat liikaa väriä, laita päälle folio loppupaistoajaksi. Tarjoile jäähtyneenä.




sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Vadelmasuklaa-mutakakku



Fazerilta ilmestyi uusi vadelmainen leivontasuklaa. Kokeilin sitä tähän tuttuun ja turvalliseen mutakakkuuni ja hyvä tuli! Vadelma ja suklaa ovat vaan niin hyviä yhdessä! <3

200 g Fazerin vadelmasuklaata
200 g voita
4 munaa
2 dl sokeria
2½ dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sulata vadelmasuklaa ja voi kattilassa. Vatkaa munat ja sokeri ja lisää kuivat aineet joukkoon. Lisää lopuksi suklaa-voiseos  ja sekoita taikina tasaiseksi. Paista irtopohjavuoassa 225 asteessa max. 15 minuuttia. Tarjoile kermavaahdon ja vadelmien kera.