lauantai 28. helmikuuta 2015

Kahvihyydyke Marie-kekseillä - Pudim gelado de café e bolacha



Onko tylsempää keksiä, kuin Marie-keksi? Tuo keksihyllyn halvin, pahvinmakuinen lätty. Sellaisenaan ei kyllä tulisi noita keksejä syötyä, mutta onneksi niistä voi tehdä herkullisia leivonnaisia, kuten esim. tämä kahvihyydyke tai jo aiemmin tekemäni kahvikermakakku tarte de natas com bolachas e café osoittavat.

Tämä resepti on kotoisin portugalilaisesta ruokalehdestä. Se on todella helppotekoinen ja nopea, mutta ennen kaikkea erittäin makea leivonnainen! Kondensoitu maito on sen verran imelää, että melkeinpä voisi reseptistä jättää tuon desilitran sokeriakin pois. Mutta, kaltaisilleni sokerihiirille tämänkään herkun nauttiminen ei tuota kovin suuria ongelmia :P




10 liivatelehteä
2 tlk kondensoitua maitoa
2 dl kahvia (laitoin espressoa)
5 dl kermaa
1 dl sokeria
150 g Marie-keksejä

koristeluun Marie-keksinmuruja


Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Keitä kahvi. Vatkaa kerma vaahdoksi sokerin kanssa. Sulata liivatelehdet kahviin ja sekoita joukkoon kondensoitu maito. Sekoita kahvi-maitoseokseen lopuksi kermavaahto. Vuoraa n. 27cm pituinen pitkä leipävuoka kelmulla. (Hyvä vinkki pitää kelmu paikoillaan on laittaa margariinin nokareita laitoihin ja painaa kelmua astiaan.) Kaada kermaseosta ensin pohjalle noin kolmasosa. Lado sitten Marie-keksejä rinnakkain. Toista nämä kerrokset (kerma+keksit) kerran ja kaada lopuksi päälle loppu kermaseos. Koputtele vuokaa pöytää vasten, jotta pinta tasoittuu. Siirrä vuoka kylmään, itse laitoin sen jääkaapin 0-laatikkoon. Anna hyytyä n. kolme tuntia. Poista kahvihyydyke vuoasta upottamalla se ensin kuumaan veteen ja kumoamalla sitten tarjoiluastiaan. Poista kelmu varovasti. Koristele keksinmurusilla.






maanantai 23. helmikuuta 2015

Mokkasuklaajuustokakku



Tätä mokkasuklaakakkua kokeilin ensimmäisen kerran jo viime vuonna. Tuolloin juustokakkumassa oli mielestäni kuitenkin liian pehmeää, joten tässä kakusta paranneltu versio. Täytteeseen käytin leivontahyllystä löytyvän valkosuklaan lisäksi leivontamaitosuklaata. Pohja on mukavan pehmeä ja jos käyttää täytteessä espressoa, on kahvin maku varmasti taattu. Vanilla ja maitosuklaa tuovat mukaan sopivaa samettisuutta. Kuorrutteeksi tuli tällä kertaa perus-tuorejuustokuorrute.



Pohja:

175 g Digestive-keksejä
1 dl kahvia (espressoa)

Täyte:

5½ liivatelehteä
3/4 dl vahvaa kahvia (espressoa)
150 g valkosuklaata
100 g (leivonta)maitosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
2 valkuaista
1 prk Flora Vanillaa

Kuorrute:

130 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g voita huoneenlämpöisenä
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Murenna keksit ja sekoita kahvin kanssa. Painele seos leivinpaperoidun irtopohjavuoan päälle. Laita jääkaappiin odottamaan.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata pehminneet liivatelehdet kuumaan kahviin. Sulata suklaat. Sekoita tuorejuustoon puolet sokerista, vaniljasokeri, keltuaiset, suklaa ja liivateseos. Vatkaa valkuaiset lopun sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi. Vaahdota Vanilla. Yhdistä vaahdot suklaa-tuorejuustoseokseen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä seuraavaan päivään.

Sekoita kuorrutetta varten ainekset ja laita seos pursotinpussiin. Pursota kekoja kakun päälle.




perjantai 20. helmikuuta 2015

Marjaisa jogurttitorttu - Tarte de iogurte e frutos vermelhos



Tämän kevyen ja marjaisen herkun resepti on portugalilaisesta lehtikioskista ostamastani Doces&Co -leivontalehdestä. Joulukuun 2014 numero sisältää pääasiassa jouluisia reseptejä, mutta myös tällaisia muihin vuodenaikoihin sopivia. Tämän tortun koostumus on erittäin pehmeä ja sopii mainiosti vaikka jälkiruoaksi. Vaniljan makua oli tässä tekemässäni versiossa aika vähänlaisesti, joten vaniljasokerin määrää kannattaa lisätä, jos haluaa selkeämmän vaniljan maun.




Pohja:

125 g Digestive-keksejä
80 g voita
voita vuoan reunojen voiteluun

Täyte:

500 ml maustamatonta jogurttia
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
6 liivatelehteä
300 g marjoja (mustikoita, vadelmia, mansikoita tms.)

Murskaa pohjaa varten keksit. Sulata voi ja sekoita keksinmurujen kanssa. Voitele irtopohjavuoan reunat ja päällystä pohja leivinpaperilla. Kaada seos vuokaan ja painele pohjalle ja reunoille (n. 1 cm korkeudelle). Siirrä vuoka jääkaappiin odottamaan.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kulhossa jogurtti ja sokeri. Kuumenna maito ja sulata liivatelehdet maitoon. Yhdistä jogurtti- ja liivateseos tasaiseksi taikinaksi. Ota vuoka jääkaapista ja ripottele marjoja keksipohjan päälle. Kaada sitten päälle jogurttiseos ja tasoita pinta kopauttamalla vuokaa pöytää vasten (myös ilmakuplat lähtevät). Anna hyytyä kylmässä n. 4 tuntia. Irrota hyytyneen tortun reunat varovasti veitsellä ja koristele marjoilla.



torstai 19. helmikuuta 2015

Porkkanakuppikakut pähkinällä - Cupcakes de cenoura e nozes





Hiihtolomaleivonnaiset jatkuvat. Tämä resepti on peräisin joululoman matkalukemistostani eli Doces&Co -leivontalehdestä. Jääkaappiini oli jäänyt edellisen porkkanaleivonnaiseni jäljiltä vielä muutama porkkana, jotka päätin käyttää näihin kuppikakkuihin. Kuppikakuista tuli perushyviä; taikina on porkkanaraasteen ansiosta mehevää, pähkinärouhe tuo mukavaa rouheisuutta ja kuorrute on mukavan makeaa.



n. 14 kpl

Kuppikakut:

210 g porkkanaraastetta (laitoin 2 porkkanaa)
3 dl sokeria (laitoin 2½ dl tavallista ja ½ dl intiaanisokeria)
120 ml auringonkukkaöljyä
3 munaa
1 tl kanelia
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl hasselpähkinärouhetta

Kuorrute:

200 g maustamatonta tuorejuustoa
60 g voita huoneenlämpöisenä
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl keltaista elintarvikeväriä

hopeapalloja




Kuori ja raasta porkkanat. Vatkaa sokeri, öljy ja munat tasaiseksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää taikinaan vuorotellen porkkanaraasteen kanssa. Jaa taikina muffinssivuokiin, mutta muista täyttää vain n. 2/3 vuoista. Paista 180 asteessa n. 20-25 minuuttia, uunista riippuen. Anna jäähtyä.

Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään tasaiseksi massaksi ja pursota kuppikakuille. Koristele hopeapalloilla.



keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Teeleipäsydämet



Hiihtoloma - mikä ihana (teko)syy leipoa! Pidinpä tuossa loman alkajaisiksi pienet kahvikekkerit lomaileville kollegoilleni ja suolaisena palana tarjoilin näitä Leivotaan-lehden (1/2015) teeleipiä. Teeleipiä on tullut tehtyä viimeksi varmaan yläasteen kotitalouden tunneilla ja muistot eivät olleet kovin kummoiset. Mutta nyt ovat! Nämä teeleivät olivat koostumukseltaan ihanan pehmeitä ja kuohkeita. Lisänä merisuolan makuinen levite ja muuta ei sitten tarvitakaan! Suosittelemme koemaistajieni kanssa erittäin lämpimästi.


n. 16 kpl

2½ dl kädenlämpöistä maitoa
1½ dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
1 rkl vaaleaa siirappia
13 g hiivaa
n. 65 g huoneenlämpöistä, pehmeää voita
½ dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja

Sekoita kulhossa lämmin maito, kaurahiutaleet, suola ja siirappi. Anna seoksen turvota ja jäähtyä n. 10 minuuttia. Murusta mukaan hiiva ja lisää voi. Sekoita huolellisesti. Lisää ruis- ja vehnäjauhot vähän kerrallaan ja sekoita sileäksi taikinaksi. Anna kohota liinan alla 40 minuuttia.

Vaivaa taikina hyvin ja kauli se jauhotetulla pöydällä n. 1 cm paksuiseksi levyksi. Ota sydämuotilla taikinasta pieniä leipiä ja laita ne leivinpaperoidulle pellille. Pistele leipiä haarukalla ja anna vielä kohota reilu puoli tuntia. Paista 225 asteessa n. 8-12 minuuttia.



tiistai 17. helmikuuta 2015

Letitetty laskiaispullakranssi



Laskiaistiistain kunniaksi kokeilin tänä vuonna Leivotaan-lehden (1/2015) vinkkaamaa pullakranssia. Taikina ja täyte olivat vanhat tutut, mutta tekotapa itselleni uusi. Laskiaispullat eivät ole yksittäisinä pullinakaan helpoimpia tai siisteimpiä syötäviä, mutta tämä kranssi vaatii ainakin tuplamäärän serviettejä :P Pullan leikkaamisessa tahtoo jo pursua täyte helposti ulos ellei pidä kansiosasta hyvin kiinni. Mutta kaiken kaikkiaan kranssi-idea oli mielenkiintoinen uusi tuttavuus ja toi mukavaa vaihtelua laskiaisen perinteeseen.

1 kpl

Pullakranssi:

13 g hiivaa
1 dl kädenlämpöistä maitoa
1 muna
½ dl sokeria
½ maustemittaa suolaa
½ tl kardemummaa
50 g huoneenlämpöistä voita
4-4½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

voiteluun munaa

Täyte:

vadelmahilloa
4 dl vispikermaa vaahdotettuna

koristeluun tomusokeria




Murusta hiiva kulhoon ja liuota se maitoon. Sekoita mukaan muna, sokeri, suola ja kardemumma, voi ja jauhot sekä leivinjauhe vähän kerrallaan. Alusta voimakkaasti muutama minuutti. Kohota taikina liinan alla n. 1 tunnin ajan.

Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan ja pyörittele osat n. 60 cm pituisiksi pötköiksi. Letitä pötköt ja käännä kranssiksi yhdistäen päät huolella. Laita kranssi leivinpaperoituun irtopohjavuokaan. Älä laita kranssia kiinni vuoan reunoihin, vaan jätä kohoamisvaraa. Kohota kranssia liinan alla n. 40 minuuttia ja voitele sitten munalla.



Paista 200 asteessa 15-18 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa. Halkaise jäähtynyt kranssi ja levitä pohjalle vadelmahillo sekä pursota kermavaahto. Nosta kansi varovasti päälle ja koristele tomusokerilla. Paloja leikatessa kannattaa käyttää erittäin terävää veistä, jottei pullan täytteet leviä.



lauantai 14. helmikuuta 2015

Punastelevat suklaakuppikakut



Viime vuoden Leivotaan-lehdestä (1/2014) löytyi ystävänpäivään sopiva resepti. Nämä kuppikakut ovat herkullisia ja valmistamisesta tekee erityisen mukavaa taikinaan tulevan sooda-etikkaseoksen kuohuaminen :P Kaikki arkipäivän fysiikasta ja kemiasta innostuneet siis vain kokeilemaan! Tässä reseptissä käytettävä kuorrute on samettista ja helposti pursotettavaa; Maito-vehnäjauhoseoksen käyttö kuorrutteessa oli minulle uusi asia, mutta toimii siis erinomaisesti. Mikäli et saa syötyä kaikkia samana päivänä, ei hätää, sillä näiden maku vain paranee seuraavana päivänä! Makoisaa ystävänpäivää kaikille!




12 kpl

Kuppikakut:

3 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1,8 dl sokeria
1,8 dl auringonkukkaöljyä
1 muna
1½ rkl punaista elintarvikeväriä
1 tl vaniljasokeria
1½ dl piimää
1½ tl valkoviinietikkaa
½ tl ruokasoodaa
n. 80 g tummaa suklaata palasina

Kuorrute:

1 1/4 dl maitoa
1½ rkl vehnäjauhoja
125 g tummaa suklaata
100 g voita huoneenlämpöisenä
150 g (n. 2½ dl) tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria




Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita jauhot ja kaakaojauhe kulhossa. Jätä odottamaan. Palastele tumma suklaa pieniksi paloiksi. Vatkaa sokeri ja öljy sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää muna vatkaten, sen jälkeen elintarvikeväri ja vaniljasokeri. Laske vatkaimen kierroksia ja lisää seokseen jauhot ja piimä vuorotellen. Sekoita lopuksi joukkoon suklaapalat. Sekoita valkoviinietikka ja ruokasooda kupissa. Seos vaahtoaa hieman. Kääntele seos taikinaan. Täytä muffinivuoat taikinalla. Jätä muotit hieman vajaiksi. Kypsennä n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuorrutusta,

Kuorrutetta varten vatkaa maito ja jauhot kattilassa. Lämmitä jatkuvasti sekoittaen, kunnes seos alkaa kuplia ja paksuuntuu. Anna jäähtyä. Sulata suklaa vesihauteessa ja anna sen jäähtyä. Sekoita voi, tomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri kuohkeaksi massaksi. Lisää suklaasula ja sen jälkeen maito-jauhoseos. Vatkaa sileäksi. Kuorruta kuppikakut pursottimella ja koristele sydännonparelleilla ja hopeapalloilla.



maanantai 9. helmikuuta 2015

Sitruunasydän



Ostin uuden sydänvuoan ja halusin testata sitä sopivasti näin ystävänpäivän kynnyksellä. Ulkonakin alkaa olla jo sen verran lämmin ja aurinkoinen ilma, että päätin pyöräyttää kevään hengessä pirteän sitruunaisen juustokakun. Resepti löytyy uusimmasta Leivotaan-lehdestä (1/2015).

Kakku oli helppo tehdä ja maku oli mukavan kirpakka. Ostin samaisilla vuokaostoksilla myös sellaisen raudan, jolla saa sitruunan kuoresta kivoja roikaleita. Kokeiluun pääsi sekin härpäke! Keltaisesta väristä tuli vielä kaupan päälle iloinen mieli :)



Pohja:

225 g Digestive-keksejä
100 g sulatettua voita

Täyte:

4 liivatelehteä
2 munaa
200 g tuorejuustoa
2 dl creme fraichea
1½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan mehu ja kuori

Koristelu:

½ sitruuna
valkosuklaarouhetta




Murskaa keksit pohjaa varten ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan leivinpaperoidulle pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan n. 15 minuutiksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Raasta sitruunasta kuori. Erottele munista valkuaiset toiseen kulhoon ja keltuaiset toiseen kulhoon. Sekoita keltuaiset, tuorejuusto, creme fraiche, tomusokeri, vaniljasokeri ja sitruunan raastettu kuori yhteen taikinaksi. Vatkaa valkuaiset omassa kulhossaan vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti nostellen taikinaan. Purista sitruunasta mehu kattilaan ja sulata liivatelehdet. Lisää haalea neste juustoseokseen ja kaada seos keksipohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä n. 2-3 tuntia. Koristele haluamallasi tavalla. Minä leikkasin sitruunasta palasia ja raastoin pitkiä "kuoriroikaleita" raudalla. Lisäksi veistelin valkosuklaasta kiehkuroita.



sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Sydänystävälliset sämpylät



Tässä yksi perussämpylöiden ohje. Ne voi tehdä ihan normaalisti, kuten sämpylät aina tehdään - juuri niistä jauhoista, mitä sattuu kaapista löytymään. Omassa koekeittiössäni näillä sämpylöillä oli muutamakin missio; Ne pääsivät testaamaan viime vuonna ostamaani sydänvuokaa ja lisäksi kokeilin vihdoin markkinoilta ostamiani luomujauhoja. Ohje on mukaelma Leivotaan-lehden (1/2015) kauraleivän ohjeesta. Taikinasta tuli aika tujua, kun ohjeen mukaan siihen lisäilin aineksia. Ostamani sämpyläjauhot sisälsivät hyvin paljon ruisjauhoja, joten siitä tuli varsin tummaa. Näiden mausta tuli siis hyvinkin "terveellinen" ja moniviljainen.




Noin 14 kpl

25 g hiivaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
2 dl kädenlämpöistä maitoa
1½ tl suolaa
25 g sulatettua voita
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
4-5 dl moniviljasämpyläjauhoja

voiteluun vettä
koristeluun seesaminsiemeniä tai kaurahiutaleita

Murusta ja liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, voi ja kaurahiutaleet. Sekoita. Lisää sitten pienissä erissä vehnä-ja sämpyläjauhot. Alusta tasaiseksi ja vaivaa taikinaa muutama minuutti. Anna kohota lämpimässä noin tunnin ajan.




Leivo taikina pötköksi ja leikkaa sopivia palasia joko muotteihin tai palloiksi pellille. Anna kohta vielä 30 minuuttia. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä tai kaurahiutaleita. Paista 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ja koputtele sämpylät pois muoteistaan.



sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Tarte de natas com bolachas e café - Mokkainen Marie-keksikakku





Vuorossa jälleen Portugalin makuja. Tätä kakkua maistoin ensi kertaa muutama vuosi sitten joululomalla jouluaterian jälkiruokana ja matkamuistoksi piti saada sen resepti. Resepti on anopin ❤️

Tämä kakku on sitten_todella_täyttävä! Valmistus on suhteellisen helppoa, kun raaka-aineita ei ole monia. Kondensoitu maitokin löytyy helposti lähimarketin hyllyltä. Perinteisesti välikerrosten kekseihin ei tule kahvia, joten jos ei kahvi maistu, voi sen hyvin jättää pois.






8 dl kermaa
1 tlk (390 tai 400 g) kondensoitua maitoa (käytin makeutettua maitotiivistettä)
1½ dl vahvaa kahvia
250 g Marie-keksejä
7 liivatelehteä
1 dl maitoa




Murskaa n. 50 g Marie-keksejä ja laita muruset talteen astiaan. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja keitä kahvi valmiiksi.

Sulata liivatelehdet yhteen desilitraan maitoa. Anna jäähtyä hetken. Sekoita varovasti kermavaahtoon kondensoitu maito sekä liivateseos.








Ripottele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle puolet sivuun otetuista keksinmuruista (=25 g) ja kaada päälle kolmasosa kermaseoksesta tasaisesti. Dippaa sitten puolet kekseistä kahviin ja asettele läpimärät keksit limittäin kerman päälle kauttaaltaan. Levitä taas kolmasosa kermaseoksesta keksien päälle ja toista äskeinen vaihe eli dippaa loput keksit ja levitä kermaseoksen päälle. Kaada loput kermaseoksesta pinnalle ja ripottele kakun päälle alussa sivuun otetut keksinmurut ja siirrä kakku jääkaappiin hyytymään. Anna hyytyä muutama tunti tai yön yli.