perjantai 29. toukokuuta 2015

Appelsiinijuustokakku



Kesäloma jo kolkuttelee oven takana! Loman kunniaksi piti tietysti tehdä vielä lomallelähtijäiskakku työpaikalle. Tällä kertaa valmistui raikas appelsiininen kakku, joka kyllä maistui! Tämä nimenomainen kakku oli lisäksi gluteeniton, jotta se sopi kakille työyhteisömme jäsenille. Liivatelehtiä olisi voinut laittaa ehkä yhden vähemmänkin, mutta pysyi ainakin hyvin koossa kahvipöydässä pitkän aikaa.




Pohja:

150 g gluteenittomia suklaacookie-keksejä
50 g voita sulatettuna

Täyte:

200 g appelsiinituorejuustoa
2½ dl kuohukermaa
½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
4½ liivatelehteä
3 rkl appelsiinimehua




Murskaa pohjaa varten keksit ja sekoita yhteen sulatetun voin kanssa. Painele seos irtopohjavuoan leivinpaperoidulle pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Raasta pestyn appelsiinin kuori ja purista mehu. Vaahdota kerma ja lisää sokerit sekä notkistettu tuorejuusto. Lisää lopuksi appelsiinin kuori. Kuumenna appelsiinimehutilkka ja sulata siihen liivatelehdet. Lisää liivateseos täytteeseen, sekoita tasaiseksi ja kaada täyte keksipohjan päälle. Tasoita pinta ja anna hyytyä kylmässä mielellään yön yli. Koristele esim. appelsiinin palasilla ja valkosuklaalla.



lauantai 23. toukokuuta 2015

Raparperi-mansikkatartaletit



Euroviisufinaali! Tänään! Kevään mahtavin ja mielenkiintoisin musiikkishow tarvitsee kaverikseen kisaeväitä, ja tällaiset tartaletit valmistuivat tällä kertaa.

Viime kesänä ostin porvoolaisen keittiövälinekaupan loppuunmyynnistä tartalettivuoan, jota en ollut ennen tätä päivää päässyt ollenkaan testaamaan. Hieman pelkäsin vuoan teflonpinnan laadukkuuden puolesta, mutta aivan turhaan. Hyvin irtosivat jopa nämä gluteenittomat versiot. Näin kesän kynnyksellä lähikauppaan oli lisäksi ilmestynyt kotimaisia raparperin varsia sekä mansikoita, joten makuyhdistelmä oli sitä myöten valmis. Ja herkullisia näistä tulikin! Mascarponella ei taida onnistua pilaamaan juuri mitään ja kesän ensimmäiset mansikat maistuivat taivaallisilta. Nam!



6 kpl

Pohja:

125 g jääkaappikylmää voita
3 dl Fin mix hienoa jauhoseosta
½ dl tomusokeria
1 keltuainen
3/4 dl kylmää vettä

Raparperihillo:

250 g raparperiä
1 1/4 dl sokeria
1/4 dl maizenaa

2 dl kuohukermaa
250 g mascarpone-juustoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

mansikoita




Sekoita pohjan ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Muovaa taikinasta pallo ja kääri se kelmuun. Laita taikinapallo jääkaappiin vähintään 10 minuutiksi,

Kuori raparperihilloa varten raparpereistä uloin kerros ja paloittele kattilaan. Lisää sokeri ja keitä n. 5 minuuttia, kunnes raparperit pehmenevät. Ota kattilasta pieni määrä nestettä ja sekoita siihen maizena. Sekoita maizenasuurus raparpereihin ja kuumenna hetki. Jätä hillo jäähtymään.

Ota taikinapallo jääkaapista ja jaa se kuuteen osaan. Pyöritä taikinapaloista pieniä palloja ja litistä niitä hieman tartalettimuottiin sopiviksi. Voitele tartalettivuoan syvennykset ja painele taikina syvennyksiin. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Kun vuoka on otettu uunista ja tartaletit jäähtyneet vuoassa, kopauta vuokaa, jotta taikinapohjat irtoavat. Nosta ne tarjoiluastialle ja jäähdytä.

Annostele raparperihilloa jäähtyneille tartaleteille. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mascarpone-juuston kanssa paksuksi vaahdoksi. Nostele mascarpone-vaahtoa päällimmäiseksi ja koristele mansikoilla.



torstai 21. toukokuuta 2015

Ahvenanmaalainen pannukakku



Viikonlopun catering-keikan riisipiirakoista jäi riisipuuroa juuri sopivasti sen verran, että sain vihdoin tehtyä ahvenanmaalaista pannukakkua. Tämä on yksi niistä (harvoista) resepteistä, jota yläasteen kotitaloustunneilta muistelen lämmöllä. Harvemmin vain tulee nykyään keiteltyä manna- tai riiripuuroa, jotta tätä herkkua tulisi useammin valmistettua. Tämä resepti on kotoisin ruotsalaiselta pannukakkusivustolta. Muuten noudatin ohjetta tarkasti, paitsi lisäsin hieman voita ja paistoaika oli minun uunillani lähes tuplat alkuperäiseen 20 minuuttiin verrattuna.



6 munaa
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
5 dl riisipuuroa
3 tl kardemummaa
2 tl suolaa
n. 1 l maitoa
50 g sulatettua voita

vadelmahilloa
kermavaahtoa

Vatkaa munat ja sokeri kevyesti. Lisää vehnäjauhot, riisipuuro, kardemumma ja suola. Lisää lopuksi maito ja voisula ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina korkeareunaiselle uunipellille (Huom! Pelti tulee tosi täyteen!) ja siirrä varovaisesti 220 asteiseen uuniin. Paista n. 35-45 minuuttia, kunnes pannukakku on hyytynyt ja pinta on ruskehtava. Tarjoile jäähtyneenä vadelmahillon ja kermavaahdon kera.



maanantai 18. toukokuuta 2015

Karjalanpiirakat



Lisää viikonlopun catering-satoa. Kummipojan synttäreille tein myös Maku-lehdestä (3/2015) löytyneen perinnereseptin mukaan karjalanpiirakoita. Tämä oli elämäni toinen kerta, kun tein piirakoita itse alusta loppuun. Ei näistä nyt mitenkään kauniita tullut, mutta näkee hyvin, että ovat kotona tehtyjä :P Vielä pitää harjoitella lisää ruiskuoren kaulintaa - tällä kertaa tuli vähän eri kokoisia ja paksuisia kuoria. Mutta maku oli kuitenkin hyvä! Täyte ei kuohunut uunissa ollenkaan, kun jäähtyneeseen puuroon lisäsi munan. Lopuksi tehtävä voi-vesivoitelu antoi vielä viimeisen silauksen piirakoille.


25 kpl

Ruistaikina:

2 dl vettä
1 tl suolaa
4½ dl ruisjauhoja
½ dl vehnäjauhoja

Riisipuurotäyte:

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
10 dl kevytmaitoa
1 tl suolaa
50 g voita
1 muna

Voitelu:

2 dl vettä (kiehuvana)
50 g voita

Valmista ensin puuro. Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon riisi ja keitä kannen alla n. 5 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Kaada joukkoon maito. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla n. 40 minuuttia. Mausta suolalla ja voilla. Jäähdytä.

Valmista taikina sekoittamalla vesi, suola ja jauhot tasaiseksi massaksi. Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä kiinteäksi. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 25 palaan. Pyörittele palat palloiksi. Painele ne litteiksi kakkaroiksi. Jauhota ne ja peitä kelmulla, jotteivat ne kuivu.





Ajele kuoret piirakkapulikalla runsaasti jauhotetulla pöydällä. Pyöritä pulikkaa niin, että kuori pyörii pulikan alla. Tee kuorista halkaisijaltaan n. 15 cm, ohuita, soikeita tai pyöreitä. Pinoa ne ja ripottele jauhoja väliin. Peitä kelmulla.




Harjaa ajelluista kuorista ylimääräiset jauhot pois. Notkista jäähtynyt puuro tarvittaessa maidolla ja lisää muna. Annostele taikinalevylle n. 1 rkl täytettä. Levitä täyte lähes reunoille asti. Rypytä piiraan reunat etusormilla vetäen tai peukalolla ja etusormella. Nosta piirakat pellille vieri viereen. Paista piirakoita 275 asteessa n. 12-15 minuuttia. Kasta lopuksi karjalanpiirakat voi-vesiseokseen.




sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Härkäpiiraset



Tuli viikonlopuksi catering-keikka rakkaan kummipojan synttärijuhliin. Suolaista toivottiin, joten yhdistelin kaksi vanhaa pikkupiirasreseptiäni näiksi härkäpiirasiksi. Pohja on feta-oliivipiirakoiden juustoinen pohja ja täytteen muna-maito-kermaseos on kotoisin feta-savulohipiirasista. Kylmäsavuhärkä oli minulle uusi tuttavuus, mutta poimin sen kokeeksi leikkelehyllystä perinteisen poron sijaan. Härkä on lähes saman värinen, kuin poron lihakin ja se toimii ihan yhtä hyvin tällaisissa piirasissa. Hyvin maistuivat synttärivieraille!



30 kpl

Taikina:

300 g voita
7 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
2 dl mozzarellaraastetta

Täyte:

100 g kylmäsavuhärkää
½  keltainen paprika
4 vartta kevätsipulia
2 dl kermaviiliä
2½ dl kermaa
2 dl maitoa
7 munaa
1 tl suolaa
pippuria



Sekoita täytettä varten pehmeä voi, vehnäjauhot, vesi ja juustoraaste tasaiseksi taikinaksi. Leivo taikina pötköksi ja jaa 30 osaan. Pyöritä palaset palloiksi ja painele pallot pyöreiksi littanoiksi. Vuoraa foliovuoat tai muffinssipellin kolot taikinalla. Pistele haarukalla pohja.

Pilko kylmäsavuhärkä pieniksi suikaleiksi. Kuutioi paprika erittäin pieneksi ja hienonna kevätsipuli. Ripottele täyteainekset taikinavuokiin. Sekoita keskenään kermaviili, kerma, maito, munat, suola ja pippuri. Kaada nestettä vuokiin melkein piripintaan. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.



tiistai 5. toukokuuta 2015

Sitruunarulla



Vielä yksi sitruunaleivos tälle keväälle. Tämä sitruunarulla löytyi Leivotaan-lehden vuoden ensimmäisestä numerosta. Erilaisen tästä kääretortusta teki pohjan erikseen käytettävät keltuaiset ja valkuaiset. Sisus on kirpakka ja sitruunan maku maistuu todella voimakkaasti. Mukavan kevyt, keväinen resepti!




3 munaa
1½ dl sokeria
½ sitruunan hienoksi raastettu kuori
3/4 dl perunajauhoja
½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte:

150 g huoneenlämpöistä voita
2 1/4 dl tomusokeria
1 sitruunan hienoksi raastettu kuori
½ sitruunan mehu




Kuumenna uuni 200 asteeseen. Aseta leivinpaperi pellille (noin 30 x 40 cm). Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää puolet sokerista vaahtoon samalla vatkaten. Lisää loput sokerista ja vatkaa vielä muutama sekunti. Kääntele raastettu sitruunan kuori ja keltuaiset yksitellen taikinaan. Yhdistä perunajauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Kääntele jauhoseos varovasti taikinan joukkoon. Levitä taikina tasaisesti pellille ja paista 8-10 minuuttia.

Anna torttupohjan jäähtyä hieman ja kumoa se sitten sokeroidulle leivinpaperille. Irrota paistopaperi. Peitä pohja leivinliinalla, ettei se kuivu.

Vatkaa täytettä varten ainekset notkeaksi massaksi. Levitä tasaisesti jäähtyneelle pohjalle. Kääri torttu rullalle pitkittäissuunnassa. Anna tortun levätä paketissa hetki taite alaspäin. Säilytä kylmässä ja ota esille vähän ennen tarjoilua.



sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Marjainen naked cake



Jääkiekon MM-kisat alkoivat! Kisoja katsellessa tarvitaan aina hyvät kisaeväät ja tällainen kakku syntyi tämän vuoden alkukarsintoihin :P No, tuli minulle itse asiassa vieraitakin viikonloppuna, joten ihan ei omiin suihin mennyt. Olin jo pitkään haaveillut tekeväni naked caken ja nyt vihdoin sain visioni toteutettua. Suklaakakkupohja on vanha tuttu kakkupohja veljenpojan Star Wars-kakusta. Täytteen rahka-tuorejuustoseoksen idean nappasin muistaakseni kampaajan tuolissa lehtiä selaessani jostakin naistenlehden reseptistä. Hilloa olisi ollut kiva laittaa joka kerrokseen, mutta tällä kertaa sitä riitti mustikkapiirakan jäljiltä vain alimpaan kerrokseen. Koeraati olisi (kerrankin!) kaivannut täytteeseen hieman lisää sokeria, joten lisäsin sen samoin tein reseptiin.




Kakkupohja:

200 g pehmeää voita
1 3/4 dl sokeria
4 munaa
4 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
50 g tummaa suklaata sulatettuna

kostutukseen n. 1 dl maitoa + 1 tl vaniljasokeria
väleihin (mustikka)hilloa

Tee kakkupohja hyvissä ajoin, vaikkapa edellisenä päivänä. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat vähitellen vatkaten kunnolla jokaisen munan jälkeen. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe ja hämmennä varoen kakkutaikinaan. Sekoita sitten sula suklaa joukkoon. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja paista 180 asteessa n. 40 minuuttia, kunnes tikkuun ei enää kokeiltaessa tartu taikinaa. Anna jäähtyä ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Kun alat koota kakkua, kostuta jokainen pohja vaniljamaidolla.

Täyte:

400 g Philadelphia-tuorejuustoa
250 g rahkaa
3 dl kermaa
2½ dl tomusokeria
3 rkl vaniljasokeria

mustikoita
mansikoita
vadelmia
karhunvadelmia

Vaahdota kerma ja lisää seokseen muut aineet. Täyte saa jäädä aika jämäkäksi.

Kokoa kakku siten, että laitat aina pohjan päälle ensin hilloa ja sitten täytettä. Asettele marjoja täytekerroksen päälle ja niiden päälle vielä hieman keskiosaan täytettä, jotta seuraava pohjapalanen pysyy paremmin kiinni. Päällimmäisessä kerroksessa jätä reunat hieman paljaiksi ja koristele marjoilla.





perjantai 1. toukokuuta 2015

Nopeat rahkamunkit



Hieman tulee myöhässä tämä munkkiresepti, mutta vaikka sitten ensi vapuksi. Tai miksei näitä herkkuja voisi tehdä muulloinkin, kuin vappuna! Tänä vuonna oli sen verran kiireinen aikataulu vappuaattona, että etsin nopeaa reseptiä munkkeihin. Tämä Maku-lehden (2/2014) resepti sopi täydellisesti, sillä kohotus tapahtuu leivinjauheen avulla eikä taikinaa siis tarvitse kohottaa.

Taikina oli ihanan pehmeää jo valmistusvaiheessa ja muovautui pallukoiksi helposti - kunhan vain muisti jauhottaa kädet. Myös työlauta on hyvä jauhottaa, etteivät tovin odottaneet munkit jämähdä siihen kiinni. Lopputuloksena syntyi todella pehmeitä ja maukkaita munkkeja. Oma pikku lisäykseni seuraavalla kerralla on kardemumma, jota nyt en ohjetta seuratessani muistanut lisätä.

16-20 munkkia

2½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
50 g voita
250 g maitorahkaa
1 muna
(1 rkl kardemummaa)




Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sulata voi. Lisää voisula, rahka ja muna jauhoseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Ota taikinasta ruokalusikallisia nokareita ja pyörittele jauhotetuin käsin palloja ja jätä odottamaan jauhotetulle työlaudalle. Kuumenna kattilassa öljy. Omala sähköliedelläni sopiva öljy tuli lieden numerolla 4. Paista pallukat molemmin puolin ruskeiksi ja nosta talouspaperin päälle. Sokeroi munkit heti ja nauti!