sunnuntai 30. elokuuta 2015

Philadelphia ostkaka med citron



Sain kakkutilauksen ja toiveena olivat sitruunan makuiset juustokakut. Vanhoja reseptejä kyllä sitruunajuustokakkuihin löytyi, mutta päätin tällä kertaa googlettaa jotakin uutta. Ruotsin kielellä eteen sattui tämä Philadelphian oma resepti, joka varmaan löytyy myös suomenkielisiltä sivuilta. Alun perin tässä kakussa on käytetty myös limeä, mutta toiveiden mukaisesti lisäsin mausteeksi vain sitruunaa. Tuorejuuston määrä tuntui aluksi suurehkolta, mutta hyvän kokoinen täytemassasta lopulta tuli. Itse pääsin maistelemaan vain taikinaa (ja se oli hyvää!), mutta kuulemma syöjät olivat tykänneet kovasti ja muutama päätynyt syömisen jälkeen kurkistelemaan tänne Jälkiruokaistunnon reseptisivuillekin :P



Pohja:

n. 150 g Digestive-keksejä
70 g sulatettua voita

Täyte:

500 g maustamatonta Philadelphia-juustoa
2 dl kermaa
4 liivatelehteä
1 dl + ½ dl sokeria
1 valkuainen
1 sitruunan kuori ja mehu

sitruunaa, mintunlehtiä ja punaherukoita koristeluun




Jauha Digestive-keksit ja sekoita sulan voin kanssa tasaiseksi. Painele leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle. Meiltä löytyi jääkaapista vielä sitruunanpuolikas, josta pirskottelin hieman mehua myös pohjalle. Anna keksipohjan odottaa täytteen valmistumista jääkaapissa.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori, halkaise se kahtia ja puserra mehu. Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita odottamaan kylmään. Sulata liivatelehdet pieneen tilkkaan aiemmin puristamaasi sitruunanmehuun ja anna jäähtyä. Notkista tuorejuusto, sokeri, sitruunankuori ja loppu sitruunamehu kulhossa. Vatkaa valkuainen ja lisää ½ dl sokeria hiljalleen mukaan vatkaamisen aikana. Lisää hieman jäähtynyt liivateseos juustoseokseen ohuena nauhana sähkövatkaimella sekoittaen. Lisää sitten kermavaahto nuolijalla nostelleen ja lopuksi valkuaisvaahto. Kaada täyte keksipohjan päälle ja anna hyytyä kylmässä mieluiten seuraavaan päivään. Koristele haluamallasi tavalla esim. sitruunan viipaleilla, mintulla ja punaherukkatertuilla.



sunnuntai 23. elokuuta 2015

Puolukkainen raakakakku



Keittiössäni on meneillään pienimuotoinen pakastimentyhjennysoperaatio. Yritän keksiä leivottavani siten, että saisi mahdollisimman paljon käytettyä edellisten vuosien marjoja uusien tieltä. Pitkästä aikaa päätin kokeilla taas raakakakkua, kun löysin mytaste.fi -sivustolta puolukkaisen raakakakun reseptin. Tähän kakkuun ei tullut ollenkaan kookosöljyä, jonka makua hieman vierastan raakakakuissa.

Edullisimmasta päästä tämä kakku ei raaka-aineidensa suhteen ole. Täydensin raakaleivontavarastojani mm. agavesiirapilla ja vaniljajauheella, ja pelkästään jo näistä kauppakuittiin saa kaksinumeroisen loppusumman. No, terveellisyys toivottavasti maksaa itsensä takaisin :)

Kakku oli suhteellisen helppo tehdä. Vain pohjataikinan vaivaamisessa blenderi ei oikein meinannut yksinään jaksaa vaan vaati hieman avittamista lusikalla. Kakkupohja oli todella makoisa ja pieni hyppysellinen suolaa oikein oivallinen lisä taikinamassaan. Täytteessä puolukat ovat aika mietoja, joten päälle saa ripotella ihan reilusti lisäkirpeyttä. Koemaistajaraadissa istui tällä kertaa vähemmän makeasta pitäviä maistelijoita ja raadille kakku kelpasi oikein hyvin!




Pohja:

15 kuivattua taatelia
4 rkl vettä
2 dl kaurahiutaleita
1½ dl mantelijauhetta
2 rkl raakakaakaojauhetta
hyppysellinen suolaa
1/4 tl vaniljajauhetta
n. 1 rkl sulatettua kaakaovoita

Pilko taateleita pienemmiksi ja laita pehmenemään pieneen tilkkaan vettä (4 rkl). Lataa blenderi kuivilla aineilla, hurauta, ja lisää taatelit liotusvesineen sekä kaakaovoi. Sekoita taikina tasaiseksi massaksi, välillä lusikalla blenderiä auttaen. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija n. 20 cm) pohja leivinpaperilla. Muotoile taikinasta pyöreä pohja kahden leivinpaperin välissä (tämä kannattaa tehdä, itse yritin ensin ilman, mutta taikina on sen verran tahmeaa ettei onnistunut) ja painele sitten pohjalle ja hieman myös reunoille. Jätä odottamaan täytteen valmistumista.

Täyte:

3 dl cashew-pähkinöitä
2 dl vettä
3 dl puolukoita
1 tl vaniljajauhetta
4 rkl agavesiirappia
(1 tl soijalesitiiniä, en laittanut)
n. 1 dl sulatettua kaakaovoita
puolukoita koristeeksi

Laita cashew-pähkinät likoamaan veteen edellisenä iltana. Seuraavana päivänä aloita täytteen valmistus hurauttamalla pähkinät ja vesi kermaksi blenderissä. Lisää puolukat ja jatka soseuttamista. Lisää lopuksi loputkin aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle, ripottele päälle puolukoita ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Tosin n. viiden tunnin päästä kakku on jo leikattavassa muodossa malttamattomalle koemaistajalle :P





perjantai 14. elokuuta 2015

Mustikka-vaniljajuustokakku



Työt alkoivat ja niin alkoivat myös perjantain pullavuorot. Minä sain kunnian ottaa syksyn ensimmäisen vuoron :P Marjakojujen mustikkasadoista inspiroituneena valmistin työkavereilleni mustikoilla päällystetyn vaniljajuustokakun, gluteenittomana kuten aina meillä töissä. Kakku on pääosin hyväksi havaitun vaniljaisen juustokakun reseptillä leivottu, tosin tällä kertaa lisäsin täytteeseen myös pikkuisen aidosta vaniljatangosta siemeniä.

Kakku sai koemaistajilta hyvät arvostelut, eikä siitä päivän päätteeksi ollut jäljellä enää muruakaan. Hyytelösokeria en ollut käyttänyt pitkään aikaan, mutta se toi mukavaa vaihtelua - ja enemmän makua useammin käyttämälleni liivatekiilteelle.




Pohja:

150 g gluteenittomia Digestive-keksejä
n. 60 g sulatettua voita

Täyte:

5 liivatelehteä
2 rs (400 g) Viola vanilja-tuorejuustoa
1 prk (2½ dl) Flora Vispiä
2 valkuaista
3/4 dl sokeria
1/4 vaniljatangon siemenet

päälle ½ l (pensas)mustikoita

Kiille:

2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria




Murskaa pohjaa varten keksit ja sekoita yhteen sulatetun voin kanssa. Painele keksiseos leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja siirrä vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne vaahdoksi. Lisää sokeri vähin erin mukaan vaahdotuksen aikana. Notkista tuorejuusto kulhossa. Leikkaa vaniljatanko keskeltä ja halkaise puolikas kahtia (1/4 tankoa). Kaavi siemenet ja lisää tuorejuuston joukkoon. Sulata pehmenneet liivatelehdet tilkkaan vettä ja anna jäähtyä sen aikaa, kun vatkaat vielä Flora Vispin. Vatkaa sähkövatkaimella liivate juustoseokseen. Lisää sitten valkuaisvaahto parissa erässä nuolijalla varovasti nostellen. Sekoita lopuksi mukaan kermavaahto ja kaada valmis täyte keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa reilu tunti.

Valmista koristelua varten kiille: Kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Kiehauta neste sitten uudellen. Anna jäähtyä ja sekoittele aina välillä, kunnes seos selvästi sakenee. Seos saa olla levitettäessä vielä hieman lämmintä, jottei se sakene liikaa, jolloin levittäminen mustikoille vaikeutuu. Ripottele sitten mustikat pinnalle tasaisesti. Levitä lämmin kiille lusikalla mustikoiden päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.






maanantai 10. elokuuta 2015

Tarte cheesecake de mirtilo e natas



Kävin kesällä jälleen Portugalissa täydentämässä leivontalehtivarastojani. Tällä kertaa mukaan tarttui mm. Cozinha prática de sucesso -lehtiä, joissa jokaisessa numerossa on jokin teema. Tämä juustokakkutorttu löytyi mansikka- ja kermaleivosten teemanumerosta. Tämän vuoden mustikkasato houkutteli kuitenkin vaihtamaan alkuperäisen reseptin mansikat mustikoihin ja vallan hyvin ne torttuun sopivatkin. Täytettä syntyi alkuperäisen ohjeen mukaan yli oman piirakkavuokani, joten pienensin määriä hieman. Tortun maku on todella makea ja samettinen. Makean vastapainoksi voisi olla hyvää myös esim. herukoilla!

Pohja:

200 g Digestive-keksejä
n. 80 g voita

Täyte:

1 tlk kondensoitua maitoa
n. 200 g mascarpone-juustoa
1½ dl kermaa
n. ½ l mustikoita
2 liivatelehteä

Murskaa pohjaa varten keksit ja sulata voi. Sekoita tasaiseksi ja painele esim. pitkulaisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Anna jäähtyä kylmässä.

Laita liivatelehdet veteen pehmenemään. Vaahdota kerma. Sulata liivatelehdet pieneen tilkkaan vettä ja anna hetken jäähtyä. Sekoita mascarpone-juusto ja kondensoitu maito keskenään ja lisää lopuksi kerma. Kun liivateseos on jäähtynyt, lisää se mukaan täytteeseen. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja tasoita hiukan. Ripottele tuoreet mustikat ja anna piirakan hyytyä kylmässä n. 1-2 tuntia.



perjantai 7. elokuuta 2015

Kotoisat korvapuustit



Muutin heinäkuussa Helsinkiin ja uudessa asunnossani on lähes uudenkarhea, moderni hieno keittiö! <3 Keittiössä on suuri ilo kokata ja leipoa. Uudessa asunnossa päätin aivan ensimmäiseksi leipoa perisuomalaisia korvapuusteja. Tarkemmin ajateltuna tämä olikin ensimmäinen kerta, kun leivoin korvapuusteja sitten lapsuusaikojen. Laskiaispullia on sentään tullut tehtyä.

Näistä puusteista tuli reilun kohottamisen takia tosi isoja ja kuohkeita. 6-vuotias koesyöjä jaksoi silti kevyesti syödä kaksi :P



n. 20-24 kpl

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1½ tl suolaa
1 3/4 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n. 13-15 dl vehnäjauhoja (laitoin 13 dl)
150 g margariinia

Täyte:

n. 100-150 g pehmeää voita
sokeria
kanelia

voiteluun munaa
koristeluun raesokeria


Siellä ne valmistuvat :)


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva ja lisää mukaan suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää pehmeä margariini jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa ja alusta taikinaa niin kauan, kunnes se suurin piirtein irtoaa reunoista. Kohota taikinaa liinan alla n. 1 tunti. Kaada kohonnut taikina pöydälle ja jaa se kahteen osaan. Kauli osat suorakaiteen mallisiksi ja levitä taikinalevyille pehmeä voi sekä kaneli ja sokeri. Kääri rullalle, käännä taitoskohta alaspäin ja leikkaa taikinapötkö viistosti vuorotellen kumpaankin suuntaan "kolmioiksi" (/ \ / \ / \ ...). Käännä jokainen kolmio kärki ylöspäin ja paina kolmion kärkeä alaspäin pikkusormilla. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Kohota hyvin, n. 20-25 minuuttia. Kuumenna uuni 225 asteeseen, voitele pullat munalla ja sirottele päälle raesokeria. Paista n. 8-10 minuuttia. Tarjoile ja nauti uunituoreena!






torstai 6. elokuuta 2015

Juhannuksen mansikka-vaniljajuustokakku



Tämä postaus tulee melkoisen myöhässä.. Kesä tuli ja meni, juhannuskin siinä sivussa. Tänä kesänä on ollut vähän muuttokiireitä ja käväisinpä tuossa Afrikassakin. Uusia makuelämyksiä on ehtinyt kerääntyä jos jonkinmoisia, mutta itse en oikein ole ehtinyt leipoa. Syksyllä sitten :) Juhannukseksi tein tämän toistaiseksi kesän ainoan mansikkakakun. Siinä on pohjalla vaniljainen juustokakku ja sisään rakennettuna myös "mansikkaraita".




Pohja:

n. 150 g Digestive-keksejä
50 g sulatettua voita

Juustokakku:

4 liivatelehteä
2 rkl maitoa
2 rs (400 g) vanilja-tuorejuustoa
2½ dl Flora-kuohua
2 valkuaista
3/4 dl sokeria

mansikoita n. 1 l viipaloituina

Kiille:

3 liivatelehteä
2 dl vettä




Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele vuoan pohjalle ja laita odottamaan kylmään.

Valmista juustokakku: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Notkista tuorejuusto. Vatkaa kerma vaahdoksi, erottele 2 kananmunaa ja vaahdota valkuaiset sokerin kanssa. Sulata pehmenneet liivatelehdet tilkkaan maitoa ja yhdistä liivateseos tuorejuuston kanssa. Lisää seokseen valkuaisvaahto ja lopuksi kermavaahto. Tässä vaiheessa, jos haluaa "mansikkaraidan" kakun reunaan, lisää puolitetut mansikat pohjan päälle leikkauspinta kakkuvuoan reunaan kiinni. Kaada sitten juustokakkumassa pohjan päälle ja laita kylmään hyytymään.

Noin parin tunnin päästä (tai yön yli) jatka koristelun kanssa. Siivuta mansikat kahteen tai kolmeen osaan. Asettele ne kakun päälle limittäin aloittaen reunasta. Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan. Sulata pehmenneet lehdet 2 dl kiehunutta vettä. Anna liivatenesteen jäähtyä! Kaada jäähtynyt neste mansikoiden päälle ja laita kakku kylmään hyytymään. Koristele tarjoilulautanen mansikoilla ja nauti!