sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Tarte pastel de nata



Tänään on taas satanut koko päivän lunta. Minun makuuni lunta olisi saanut tulla paljon vähemmän, mieluiten ei ollenkaan :P Koska lumiaurat eivät ole vielä meille päin ehtineet, on parasta pysytellä sisätiloissa ja esimerkiksi leipoa!

Hankien keskellä lohtua tuovat monenmoiset leivontalehdet, varsinkin portugalilaiset Cozinha maravilhat, jotka resepteillään tuovat aina pienen palasen lämpöä kotikeittiöön. Iiiiso kasa kyseisiä lehtiä tarttui mukaani viime kesän Algarven reissulta.

Pastel de nata on yksi lempileivoksiani. Harmi vain, että lukuisista kokeiluista huolimatta en vieläkään ole onnistunut leipomaan itse julkaisukelpoisia leivoksia. Kesän Cozinha maravilhassa (nro.72) kyseinen leivos olikin leivottu piiraan muotoon. Kokeilemaan siis!




Pohjaa varten tarvittavaa isoa voitaikinalevyä ei joka pikkukaupasta valitettavasti saa. Isommista marketeista kylläkin, esimerkiksi Pirkalta. Täytteen valmistus on helppoa, mutta kuten maidon kiehauttamisessa aina, kannattaa nytkin olla huolellinen, ettei vain pala pohjaan. Täytteestä tulee ikään kuin maissikiisseliä sitruunalla maustettuna. Uunissa täyte kohoilee jonkin verran ja tummenee pikku-pasteis de nata -leivosten tapaan.

Piiras oli valmiina tosi herkullista! Aiempien leivosyritysteni täytteet eivät ole olleet yhtä kiinteitä ja koostumukseltaan pehmeitä ja täyteläisiä, kuin tämän. Pikku-pasteis de natojen kehittelyni siis jatkuu, sillä seuraavaksi aion kokeilla täyttää pienet leivokset tällä täytteellä! :)




1 pkt (n. 400 g) valmista kaulittua voitaikinaa, ei levyjä vaan iso taiteltu taikina
1 3/4 dl sokeria
3/4 dl Maizenaa
6 dl maitoa
4 keltuaista
1 sitruunan raastettu kuori

tomusokeria ja kanelia koristeluun

Sulata voitaikina pakkauksen mukaan ja kauli isoksi neliöksi. Nosta taikina kaulimen avulla piirakkavuoan pohjalle ja leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois. Pistele pohja haarukalla.

Raasta sitruunan kuori. Erottele keltuaiset erilliseen kippoon ja sekoita rakenne rikki. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Mittaa täytteen ainekset keltuaisia lukuunottamatta kattilaan ja keitä kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Ota sitten kattila pois liedeltä ja lisää keltuaiset ohuena nauhana, edelleen koko ajan sekoittaen. Kuumenna sekoitellen vielä hiukan aikaa (ei saa kiehua) ja ota kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä hieman ja kaada taikinapohjan päälle. Paista n. 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin. Anna jäähtyä ja ripottele tomusokeria ja kanelia päälle.





perjantai 22. tammikuuta 2016

Pataleipä



Sain synttärilahjaksi hartaasti toivotun Sarpanevan valurautapadan. Synttärit olivat jo marraskuussa, mutta vasta nyt ehdin kokeilla hitiksi muodostunutta pataleipäreseptiä. Resepti on tosi helppo, taikina pitää vain muistaa tehdä edellisenä iltana :P

Muuntelin reseptiä ihan pikkuisen, vaihdoin esim. jauhoihin desin täysjyväjauhoja mukaan. Lisäksi valmis leipä oli minun makuuni liian suolaton, joten korjasin tähän reseptiin suoraan suolan määräksi kaksi teelusikallista alkuperäisen yhden sijaan. Kuoresta tuli tosi rapea ja koostumus oli muutenkin mieleinen. Tätä pitää ehdottomasti tehdä toistekin!




1 leipä

3½ dl vettä
½ tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
6 dl vehnäjauhoja

rypsiöljyä

Illalla:

Sekoita taikinan ainekset kulhossa ja sekoita, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi.

Aamulla/päivällä:

Ripottele taikinapallon päälle jauhoja ja kääntele ja nostele taikinaa kulhossa muutaman kerran. Älä vaivaa. Jauhot voivat jakautua epätasaisesti taikinapallon pinnalle. Ripottele lopuksi pinnalle vielä hieman jauhoja ja jätä kohoamaan liinan alle 30 minuutiksi.

Pane sillä aikaa n. kahden litran valurautapata kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Ota pata uunista, kun taikina on paistovalmis. Pyyhkäise padan sisäpuoli öljyllä ja kumoa kohonnut taikinapallo pataan. Pane kansi päälle ja paista leipää kannen alla 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja anna leivän paistua vielä 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Kumoa leipä ja anna sen jäähtyä ennen leikkaamista.





maanantai 18. tammikuuta 2016

Suolapähkinänäkkileipä



Nämä näkkärit ovat Pirkka-lehdestä (11/2015). Valmistaminen on tosi yksinkertaista, kunhan vain muistaa leikata valmiin näkkärin neliöiksi heti uunista oton jälkeen. Jos vähänkään aikailee, käy leikkaaminen hankalammaksi.. Itse tykkäsin tosi paljon nimenomaan juustojen kaverina.

1 pellillinen

3½ dl vettä
1½ dl suolapähkinöitä
1½ dl kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
1 dl ruisjauhoja
1 dl kurpitsansiemeniä
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota 30 minuuttia. Öljyä leivinpaperi ja levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille mahdollisimman ohueksi levyksi. Paista 150 asteessa noin 1h 15 min. Leikkaa levy heti uunista ottamisen jälkeen pieniksi neliöiksi. Tarjoa sellaisenaan tai esim. juustopöydässä.

keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Saaristolaisleivät oliivi-tuorejuustotahnalla



Tässä pikkuresepti suolaisesta naposteltavasta vaikkapa illanistujaisiin. Leivän voi tehdä alusta alkaen itse, resepti esim. täältä tai oikaista ostamalla valmiin limpun kaupasta. Tahnan valmistuksessa ei kauan nokka tuhise, ainoastaan koristelussa, jos päättää käyttää tyllaa. Oliivin maku pehmenee mukavasti tuorejuuston seassa ja valkosipuli tuo sopivasti mausteisuutta. Jos ei ole valkosipulin ystävä, sopii maustamaton tuorejuustokin seokseen. Päälle voi laittaa omia lempiyrttejä - minulla se on aina timjami :)

n. 20-30 kpl

½ limppua saaristolaisleipää
300 g valkosipulituorejuustoa
1 prk kalamata-oliiveja
timjamin oksia

Viipaloi limppu ja leikkaa halutessasi muotilla pieniä pyörylöitä leipäviipaleista. Sekoita blenderissä oliivit murskaksi. Sekoita joukkoon nuolijalla tuorejuusto ja siirrä seos pursotinpussiin tai nostele vain kekoja leipäpalojen päälle. Koristele yrteillä.



sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Maapähkinävoipallot



Tässä tulee maapähkinävoin ystäville todella pähkinäinen herkku! Resepti on oma muunnelma Leivotaan-lehden (6/2014) Nutella-palloista. Maapähkinävoin voi siis hyvin korvata Nutellallakin. Itse lähdin pyörittelemään näitä karkkeja hävikistä herkuksi -tyyliin, jotta sain tuhotuksi viimeisetkin maapähkinävoin jämät. Pallot ovat hyviä ja tuhdin pähkinäisiä, mutta kovin montaa niitä ei pysty kerralla syömään :O

20-25 kpl

75 g huoneenlämpöistä voita
½ dl sokeria
1 rkl kaakaojauhetta
n. 1 dl huoneenlämpöistä maapähkinävoita
½ dl hasselpähkinärouhetta
½ dl jauhettua mantelia
2 dl kaurahiutaleita
tarvittaessa tilkka vettä

koristeluun hasselpähkinärouhetta

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi ja pyörittele niistä pieniä palloja. Pyörittele pallot hasselpähkinärouheessa. Säilytä jääkaapissa.



torstai 7. tammikuuta 2016

Luumurahkakakku



Tässä vielä viime joulun joulukakku. Tähän kakkuun voi nyt käyttää vaikka kaikki ylijäämähillot, jos eivät joulutortut enää maistu. Inspiraatiota kakkuun sain omenaisesta juustokakusta ilman juustoa. Tämä kakku ei ollut liian makea, mutta hyvin hyvin täyttävä. Ensimmäisessä koekakussa, josta kuvatkin ovat, lisäsin kaiken hillon ennen uuniin menoa, mutta silloin hillokeot painuivat kaikki kakun pohjaan. Toisessa versiossa sitten lisäsin osan hillosta vasta paiston puolivälissä, jolloin luumuhilloa jäi kakun pintaankin ja kakusta tuli pilkullinen.




Pohja:

500 g piparitaikinaa

Täyte:

1 prk (250 g) Valion kaneli-luumurahkaa
1 prk (250 g) vaniljarahkaa
2 prk (400 g) creme fraichea
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ dl maissitärkkelystä
3 munaa

3/4 prk luumuhilloa

Kauli piparitaikina levyksi ja nosta irtopohjavuoan päälle kaulimen avulla. Painele taikina vuoan leivinpaperoidulle pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset luumuhilloa lukuunottamatta. Kaada vaalea täyte piparitaikinapohjan päälle ja tipauttele lusikalla pikkuisia möykkyjä hilloa päälle, n. puolet koko hillon määrästä. Paista kakku 150 asteessa n. 1h 15 min. Paiston puolivälissä vedä kakkua hieman ulos ja tipauttele lusikalla kekoja lopusta hillosta. Näin hillomöykyt jäävät kakun pinnallekin, eivätkä vain pohjaan. Suojaa kakku tarvittaessa leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa. Anna jäähtyä seuraavaan päivään ennen tarjoilua. Koristele halutessasi tomusokerilla ja pipariukoilla.




keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Pähkinätäytteiset sahramipullat



Hyvää uutta vuotta! Vuodenvaihteen olin jälleen herkullisella makumatkalla, tällä kertaa Pohjois-Italiassa. Lomailun takia jäi muutaman joulureseptin postauskin vallan vaiheeseen. Tässä kuitenkin vielä yksi Leivotaan-lehden joulunumerosta (7/2015). Keltaisia pullia piti itse asiassa tehdä jo Lucian päivänä, mutta se jäi joulumarkkinoiden ja -korttien tohinassa.

Nämä sahramipullat pitäisi totta kai nimensä mukaan tehdä ihan oikeasta sahramista. Tällä kertaa kuitenkin huijasin. Kaapistani löytyi nimittäin vanha Espanjasta ostettu colorante, keltainen jauhemainen väriaine, joka on valmistettu lähinnä paellaa värittämään. Se toimi hyvin näissä pullissa, mutta toki sahramin maku jäi puuttumaan. Reseptissä on ohjeet myös oikean sahramin käyttäjille.

Pullataikinaan ei tule ollenkaan kananmunaa. Sen sijaan rahkaa kyllä, joka tekee taikinasta uskomattoman pehmeän. Suurin osa pullista kesti uunin lämmön hyvin hajoamatta. Ne, joiden taikinakuori oli vähänkään ohuempi, halkesivat hieman. Kannattaa siis jättää taikinaneliöt riittävän paksuiksi, niin eivät halkeile!

Kuten pullat aina, nämäkin maistuivat taivaallisilta tuoreina. Peruspullaan verrattuna taikina on kuohkeampaa, ja voista sekä sisällä että pinnalla tulee mukavasti täyteläistä makua :P Mikään terveysleivos tämä ei siis todellakaan ole! Mutta hyvää, niin hyvää..



40 kpl

Sahramitaikina:

1 g sahramia
1 sokeripala

TAI

3/4 tl keltaista väriainetta

2 tl kardemummaa
50 g hiivaa
100 g voita
5 dl maitoa
250 g kermaista rahkaa (10%)
1½ dl sokeria
1 tl suolaa
17-18 dl vehnäjauhoja

Jos haluat käyttää aitoa sahramia, aloita hiertämällä sahramia sokeripalan kanssa morttelissa. Lisää kardemumma ja jatka murskaamista.

Murenna hiiva kulhoon. Sulata voi kattilassa. Lisää maito ja lämmitä taikinaneste 37-asteiseksi. Kaada vähän lämmintä nestettä hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loppu neste, sahrami (tai keltainen väriaine), kardemumma, rahka, sokeri, suola ja suurin osa jauhoista. Sekoita. Alusta taikinaa, kunnes se ei enää ole tahmaista. Anna kohota liinan alla n. tunnin ajan.

Pähkinätäyte:

2 dl hasselpähkinöitä
150 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria

voiteluun munaa
voisulaa
sokeria

Jauha pähkinät ja sekoita yhteen voin ja sokerin kanssa. Nosta kohonnut pullataikina pöydälle ja jaa se ensin kahtia ja sitten vielä kahtia (neljään osaan). Jaa jokainen taikinamöykky 10 osaan. Kauli jokainen pikkupala suurinpiirtein neliöksi ja laita teelusikallinen täytettä keskelle. Kääntele kulmat keskelle ja koita saada saumakohta täysin kiinni, jotta täyte ei pääse paiston aikana valumaan ulos. Laita valmis pulla saumakohta alaspäin pullamuottiin. Anna pullien kohota n. puoli tuntia. Voitele munalla ja paista 225 asteessa 8 minuuttia. Anna jäähtyä. Voitele jäähtyneet pullat voisulalla ja kasta sokeriin.