perjantai 26. helmikuuta 2016

Lohipannari



Uudesta Maku-lehdestä (1/2016) löytyi tämä hyvä resepti vaikkapa iltapalalle tai lounaaksi. Meillä pannarissa hyödynnettiin edellisen päivän uunikirjolohen rippeet, mutta alunperin ohjeessa suositellaan savukalaa. Lisäksi tuunailin alkuperäistä reseptiä jättämällä pois kaprikset ja lisäämällä mukaan oliiveja. Jälleen pääsi perintö-valurautapannu tositoimiin tämän ruuan valmistuksessa, sillä pannari paistuu pellin sijaan pannulla.

Taikinamassa on sen verran rasvaista ja taikinaa tulee pannuun niin runsaasti, että uuniin kyllä roiskui ainakin minulla paljon siivottavaa. Ehkäpä kannattaakin laittaa pannun alle varuiksi pelti, jotta säästyy suuremmalta siivolta. Lisäksi pannari kupli uunissa ihan oman tahtonsa mukaan, joten ei tullut aivan yhtä kaunista lopputulosta, kuin lehdessä :P Mutta maku on tärkeintä ja se kyllä oli kohdallaan. Varsinkin uunituoreena. Meillä koko pannari hävisi kahteen pekkaan yhdeltä istumalta!




Yhteen pannariin tarvitaan:

1 rkl voita
3 munaa
1 1/2 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
200 g kalaa, esim. savusiikaa tai -lohta tms.
1/2 purjoa
1 kevätsipuli
(1 rkl kapriksia)
mustapippuria
kalamata-oliiveja

lisäksi esim. Creme Bonjourin sitruuna-tillikastiketta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sipaise voita valurautapannulle (halkaisija n. 22cm) ja nosta pannu kuumenevaan uuniin n. 15 minuutiksi. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki. Sekoita joukkoon maito, jauhot ja suola. Anna turvota hetki. Perkaa kala ruodottomaksi ja palastele se sopivan kokoisiksi paloiksi. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo ja kevätsipuli. Sulata hiukan rasvaa toisella pannulla ja kuullota sipuleita hetki. Ota pannu uunista ja kaada taikina kuuman, ruskistuneen voisulan päälle. Levitä päälle sipulisilppu ja kalat (sekä halutessasi kaprikset). Rouhaise päälle mustapippuria. Nosta pannu takaisin uuniin ja paista 20-30 minuuttia. Tarjoa pannari kastikkeen kanssa.



tiistai 23. helmikuuta 2016

Tähtipulla juurimenetelmällä



Viikonlopun vieraille kaukaa Englannista päätin tarjota perinteistä pullaa. Vuoden ensimmäisessä Maku-lehdessä (1/2016) veikkailtiin seuraavaksi some-hitiksi tähtipullaa, jota minäkin nyt päätin testata. Pullan taikinan salaisuus piilee juurimenetelmässä, jota en olekaan aiemmin pullan leivonnassa kokeillut. Sen sanotaan nopeuttavan leipomista, sillä kaiken kaikkiaan kohotusvaiheita tulee vain yksi.

Juuri oli helppo tehdä ja vaikken kiireessä ollutkaan, oli kiva päästä leipomaan taikinaa heti hiivan herättyä. Taikina oli myös tosi pehmeää, lieneekö juurimenetelmän syytä vai ei, mene ja tiedä. Tähden taitteluun ei siihenkään tuhraantunut aikaa, täydelliset taitteluohjeet löytyvät muuten kuvitettuina Maku-lehdestä.

Pullasta tuli tosi iso, lähestulkoon pellin kokoinen. Meidän pienelle ruokapöydälle se hädin tuskin mahtui :P Muscovadosokeri tuo kivaa vaihtelua kaneli-sokeritäytteeseen. Maku oli sen verran mehevä, että helppo on yhtyä reseptin laatijoiden mielipiteeseen tähtipullan suosiosta.




Pullataikina juurimenetelmällä:

50 g hiivaa
5 dl kevytmaitoa
1 1/2 dl sokeria
n. 14 dl vehnäjauhoja
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
150 g voita

voiteluun munaa
raesokeria

Täyte:

50 g huoneenlämpöistä voita
2 dl muscovadosokeria
1 rkl kanelia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri ja n. 6 dl jauhoja. Sekoita vellimäiseksi taikinajuureksi. Peitä kulho liinalla ja nosta se lämpimään vesihauteeseen. Kun juuri kuplii, eli n. 10 minuutin kuluttua, hiiva on herännyt ja taikinaan voi alustaa muut aineet.

Nosta taikina vesihauteesta. Sekoita juureen kardemumma, suola, muna ja pehmeä voi. Alusta joukkoon jauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista mutta on silti yhä pehmeää. Vaivaa taikinaa hyvin, jotta pullaan muodostuu hyvä sitko.

Jaa taikina neljään osaan. Kauli kaikki osat halkaisijaltaan n. 24 cm kokoisiksi pyörylöiksi hyvin jauhotetulla alustalla. Sekoita täytteen ainekset sekaisin tasaiseksi seokseksi. Nosta ensimmäinen taikinalevy pellille leivinpaperin päälle ja levitä levylle kolmasosa täytteestä. Tämän jälkeen nosta päälle seuraava levy ja levitä jäljelle jääneestä täytteestä puolet. Nosta sitten kolmas levy ja levitä sille loput täytteestä. Nosta vielä päällimmäiseksi neljäs taikinalevy. Paina lasilla päällimmäiseen taikinalevyyn pullalle keskusta, ja leikkaa pullaympyrä sitten terävällä veitsellä kahteentoista sektoriin (ensin pohjoinen, etelä, itä ja länsi ja sitten jokainen sektori vielä kolmeen yhtä suureen sektoriin).



Kieputa kaksi vierekkäistä taikinasektoria n. kaksi kierrosta vastakkaisiin suuntiin ja paina taikinapäät huolellisesti yhteen. Tee näin kaikille sektoreille. Peitä sitten pulla liinalla ja anna kohota n. 45 minuuttia. Voitele kohonneen pullan pinta munalla ja ripottele keskustaan raesokeria. Paista pullaa 200 asteessa uunin alatasolla n. 15-20 minuuttia.



sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Peruna-kukkakaaliskonssit



Skonsseja on viimeksi tullut tehtyä yläasteella. Leivotaan-lehdestä (1/2016) löytyi helppo resepti, jossa taikinaan lisättiin kypsää perunaa ja maitoa, melkein siis kuin perunamuusia. Tällä viikolla jäi sattumoisin päivälliseltä peruna-kukkakaalimuusia, joten hävikistä hyötykäyttöön ja mukaan vaan taikinaan.

Tämän taikinan tekee nopeasti ilman mitään koneita. Koska nostatusaineena on leivinjauhe, ei mene kohottamiseenkaan aikaa. Näin viikonloppuaamuna, heräsin puoli tuntia aikaisemmin ja leipasin nämä lauantain aamupalaksi. Kyllä maistuivat herkullisilta tuoreina! Kukkakaali antaa muuten jostain syystä skonsseille tosi juustoisen aromin. Ja juurekset kaiken kaikkiaan pehmentävät taikinan todella meheväksi.

8 kpl

4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
50 g huoneenlämpöistä voita
n. 2 dl peruna-kukkakaalimuusia (tehty kuten perunamuusi, mutta mukana myös kukkakaalia)
tilkka maitoa

koristeluun seesaminsiemeniä





Kuumenna uuni 250 asteeseen. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Nypi voi käsin joukkoon. Lisää juuressose ja tarvittaessa vielä tilkka maitoa. Sekoita tahmeaksi taikinaksi. Pyörittele taikinasta pötkö ja jaa se kahdeksaan osaan. Muotoile taikinapaloista palloja leivinpaperin päälle. Litistä pallot, voitele vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista skonsseja uunin keskitasolla 14-15 minuuttia.



lauantai 20. helmikuuta 2016

Frozen Cupcakes




Tänään sain vieraakseni pikkuprinsessan, kummityttöni Englannista. Välimatkan takia livetapaamiset ovat viime aikoina jääneet vähemmälle, joten tämän päivän iltapäiväkahvihetkeen piti tottakai panostaa ja leipoa neidin lempiherkkuja. 3-vuotiaalle yksi asia on tällä hetkellä ylitse muiden: Frozen! Siitäpä siis inspiraatiota kuppikakkuihin. Kakkutaikinan resepti on muutaman vuoden takaisesta Leivotaan-lehdestä (3/2013) ja kuorrute hieman uudemmasta (5/2014).

Kakkutaikina on superhelppo tehdä ilman koneita vain paria astiaa käyttäen. Sitruunaa tulee paljon ja se tuokin piristävää makua mustikoiden kylkeen. Alkuperäisessä reseptissä taikina oli mitoitettu 12:een kuppikakkuun, mutta minulle niitä tuli 15. Sen sijaan kuorrute ainakin pursotettuna riittää tällä ohjeella vain 11:een kuppikakkuun.




15 kpl

Mustikka-sitruuna-cupcakes:

100 g voita
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 munaa
1 sitruunan mehu
2 sitruunan raastettu kuori
1 1/2 dl paksua jogurttia (laitoin partaäijää)
2 dl jäisiä mustikoita

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata voi kattilassa ja anna jäähtyä. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat kevyesti. Lisää jauhoseokseen munat, sulatettu voi, sitruunan kuori ja mehu sekä jogurtti. Sekoita muutamalla kuopaisulla lopuksi mukaan mustikat, jottei taikina värjäänny siniseksi. Lusikoi taikinaa muffinivuokiin. Täytä 2/3 vuoista. Paista uunin keskiosassa n. 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä ennen kuorrutteen levittämistä.

Valkosuklaakuorrute:

85 g valkosuklaata
115 g voita
3 dl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua

Sulata valkosuklaa mikrossa. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja lisää mukaan tomusokeri ja valkosuklaa. Lisää lopuksi sitruunamehu ja vatkaa, kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa. Pursota jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ja koristele.





sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Saksitut perunasämpylät



Perjantain iltapalaksi leipasin näitä Leivotaan-lehden (1/2016) perunasämpylöitä. Sämpylöiden salaisuus on raaka perunaraaste, joka mehevöittää hurjasti taikinaa. Lisäksi perinteistä poiketen, jokainen sämpylä on saksittuna omanlaisensa, eikä tasaisen pyöreä.

Kuten leipä aina, nämäkin olivat parhaimmillaan uunituoreena. Paistolämpötila on kova, 250 astetta. Kannattaa siis vahtia luukun vieressä, ettei pinta saa liikaa väriä. Tehokkaassa uunissa 9 minuuttia on ihan maksimi paistoaika. Koemaistajaraatina oli tällä kertaa neljä raavasta jalkapallonystävää, joille leivät maistuivat hyvin kisakatsomoevääksi!




noin 30 kpl

3 dl vettä
50 g voita
2 dl kaurahiutaleita
50 g hiivaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa
2 tl suolaa
250 g raakaa perunaa raastettuna
½ dl vaaleaa siirappia (laitoin Agave-siirappia)
13-14 dl vehnäjauhoja

Kiehauta vesi ja lisää voi sekä kaurahiutaleet. Keitä puuroksi ja anna jäähtyä hieman. Liuota hiivaa kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sitten suola, perunaraaste, siirappi, jäähtynyt kaurapuuro ja jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan voimakkaasti. Taikinasta tulee aika tahmea eikä se irtoa kulhon reunoista hyvin. Siitä huolimatta, uskalla jättää taikina sellaiseksi ja anna sen kohota liinan alla noin tunnin ajan. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se läpi jauhotetuin käsin. Saksi taikinasta haluamasi kokoisia, erimuotoisia paloja leivinpaperin päälle pellille. Anna sämpylöiden kohota vielä 30 minuuttia ja paista sitten 250 asteessa 9-12 minuuttia.



lauantai 13. helmikuuta 2016

Limoncello-valkosuklaajuustokakku



Huomenna on ystävänpäivä. Tänä vuonna ystävänpäiväkakuksi päätyi tämä Kotilieden Leivonta-liitteen (1/2015) sitruunainen valkosuklaakakku. Tulipahan viimeinkin käyttöä toissakesänä Italian reissulta tuodulle Limoncello-liköörille! Pohjaan tulee kookoshiutaleita ja ne maistuvat kyllä melko voimakkaasti, joten varoitus niille, jotka eivät kookoksesta välitä.

Täyte on superhelppo tehdä ja kondensoidun maidon ansiosta se myös maistuu ihanan pehmeältä ja täyteläiseltä. Leivoin tämän kakun sydämenmuotoiseen kakkuvuokaan, joka vetää pikkuisen vähemmän täytettä, kuin normaali pyöreä vuoka. Kakun kannattaa antaa jäähtyä kunnolla seuraavaan päivään, jolloin se on kiinteämpää ja leikkautuu paremmin. Tätä kakkua kuitenkin maisteltiin jo valmistuspäivänä ja hyvältä maistuu myös hieman haaleana :P




Pohja:

50 g voita
1 dl sokeria
2 munaa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
180 g kookoshiutaleita

Täyte:

100 g valkosuklaata
2 prk (á 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (396 g) kondensoitua maitoa
3 munaa
½ dl Limoncelloa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina jauhotetuin käsin irtopohjavuoan (n. 24 cm) pohjalle ja reunoille. (Itse leivinpaperoin vuoan pohjan, mutta laadukkaasta vuoasta kakku varmasti irtoaa ilmankin.) Paista 175 asteessa n. 15 minuuttia.

Vähennä lämpö 150 asteeseen. Sulata täytettä varten valkosuklaa mikrossa. Notkista tuorejuustot kulhossa ja sekoita joukkoon kondensoitu maito sekä munat. Lisää sulatettu valkosuklaa ja Limoncello ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan ja paista kakkua n. tunti. Peitä loppuvaiheessa pinta leivinpaperilla, jos pinta uhkaa saada liikaa väriä. Anna jäähtyä hyvin.



maanantai 8. helmikuuta 2016

Valkosuklaa-mansikkamoussetäytekakku



Viikko sitten sain mieleisen catering-keikan valmistaa täytekakkua vauvan nimijuhliin. Tilaaja toivoi kakkua, jossa maistuisi valkosuklaa sekä marjat. Ihan hirveästi en täytekakkuja ole elämässäni tehnyt, joten aloin etsimään inspiraatiota netin syövereistä.

Kiitos Suklaapossun ja Kinuskikissan, löysin tosi hyvät moussetäytteet, jotka sopivat loistavasti yhteen! Päälle vielä valkosuklainen kreemi ja marjoja.

Pohjia tähän kakkuun tuli yhteensä kolme. Alla oleva resepti on yhteen kakkupohjaan. Täytteet on mitoitettu siten, että yksi satsi on aina yhteen uunipellin kokoiseen väliin. Jos kakun tekisi pyöreään kakkuvuokaan (n. 24cm), varmasti puolet täytteestä riittäisi. Kuorrutetta tein sen verran reilusti, että kakun pystyi helposti kuoruttamaan runsaalla kädellä niin päältä kuin reunoistakin. Kuorrute jähmettyy kylmässä. Koristemarjatkin vielä liimasin sulalla valkosuklaalla pintaan kiinni varmuuden vuoksi, kun ajomatkaa kotoa kohteeseen oli sen verran paljon. Kakku sai tosi hyvän vastaanoton ja sitä riitti reilusti yli 40:lle vieraalle :)




Pohja:

5 munaa
1 3/4 dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
kostutukseen appelsiinimehua

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita nopeasti taikinaksi. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa n. 9 minuuttia.

Valkosuklaa-vaniljatäyte:

2 ½ dl kuohukermaa
200 g vaniljarahkaa
130 g valkosuklaata
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaniljarahka. Paloittele valkosuklaa ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250W), n. 15 sekuntia kerrallaan. Sekoita sitten sula valkosuklaa ja vaniljakreemijauhe täytteeseen.

Mansikkamousse:

1 tl liivatejauhetta
1 rkl kuumaa vettä
1 dl kuohukermaa
1 dl ranskankermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
150 g mansikoita soseutettuna

Vatkaa kerma vaahdoksi. Liota liivatejauhe veteen ja kuumenna mikrossa, kunnes se sulaa. Sekoita ranskankerma, tuorejuusto, sokerit ja mansikkasurvos keskenään. Lisää sekaan liivateseos ja vaahdotettu kerma.

Valkosuklaakreemi:

500 g valkosuklaata
200 g voita
1 prk (250 g) mascarpone-juustoa
2 rkl tomusokeria

Sulata suklaa. Sekoita voi ja mascarpone-juusto tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella. Lisää voiseokseen sula suklaa ja tomusokeri. Jatka vatkaamista, kunnes massa on kuohkeaa.



Kakun kokoaminen:

Valmista kakkupohjat ja täytemousset. Käännä sitten ensimmäinen pohja paistopinta alaspäin tarjoiluastiaan ja kostuta sitä hieman appelsiinimehulla. Levitä ensimmäiseen väliin valkosuklaamousse. Nosta sitten sen päälle, jälleen paistopinta alaspäin, seuraava kakkupohja. Kostuta sitäkin hieman mehulla. Levitä pohjan päälle varoen mansikkamousse. Mousse on melko kosteaa, joten sen kanssa kannattaa olla varovainen, ettei täyte valu pahasti yli. Nosta vielä päälle viimeinen kakkupohja, sekin paistipinta alaspäin. Näin kuorrutteen levittäminen on helpompaa. Aloita valkosuklaakreemin levitys reunoilta ja kuorruta sitten päällinen. Itse jätin kakun pinnan eläväksi, mutta sen voi myös tasoittaa sileäksi lämpimällä lastalla. Kuorrute alkaa n. 5-10 minuutissa jähmettyä, joten jos haluaa sileän pinnan, kannattaa toimia ripeästi! Koristele pinta lopuksi haluamallasi tavalla.


Hieman epämääräinen kuva täytteistä.. :)



sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Gluteenittomat laskiaispullat ft. mantelimassa



Tämän vuoden laskiaispullapäivitys tulee auttamattoman myöhässä. Laskiaissunnuntai on melkein ohi ja -tiistaikin jo ylihuomenna. Onneksi pullaa voi kuitenkin leipoa milloin tahansa ja tässä onkin todella hyvä gluteeniton versio pullataikinasta!

Tämä ohje on peräisin Leivotaan-lehden viimeisimmästä numerosta (1/2016), jossa esiteltiin erilaisia laskiaispullaversioita perinteisen ohella. Koska olen innostunut kokeilemaan kaikenlaisia gluteenittomia reseptejä, valitsin lehden versioista tällä kertaa tämän vehnäjauhottoman laskiaispullan. Ja jotta oltaisiin kunnolla mukavuusalueen ulkopuolella, valitsin täytteeksikin sen ainoa oikean hillotäytteen sijaan mantelimassan!

Odotukset eivät olleet kovin korkealla pullataikinaa tehdessä. Myös minulle vieraan raaka-aineen, fiberhuskin, ominaisuudet olivat täysin hämärän peitossa. Olin varma, että lopputuloksena saisin kivikovia pallukoita, jotka eivät edes näyttäisi pullilta.

Vaan väärässä olin. Pullien koostumus ja maku olivat aivan kuten "nomaaleissakin" pullissa. Olin todella iloisesti yllättynyt lopputuloksesta! Mantelimassatäyte oli sekin ihan syötävää, mutta ei tietenkään voittanut vadelmahilloa :P Tätä taikinaa on pakko kokeilla vielä esimerkiksi pitkoihin tai bostonkakkuihin.




Noin 6 kpl

Pullataikina:

70 g voita
2½ dl maitoa
25 g hiivaa
½ rkl fiberhuskia
½ dl vaaleaa siirappia (käytin Agave-siirappia)
1 tl jauhettua kardemummaa
reilu 5 dl Semperin hienoa jauhoseosta

voiteluun munaa
pinnalle raesokeria
täytteeseen mantelimassaa ja tilkka maitoa
2 dl kermaa vaahdotettuna + sokeri ja vaniljasokeri

Sulata voi kasarissa. Lisää maito ja lämmitä seos 37-asteiseksi. Liuota hiiva voi-maitoseokseen. Tässä vaiheessa voit halutessasi siirtää nesteen monitoimikoneen kulhoon tai jatkaa käsin. Lisää fiberhusk, siirappi, kardemumma ja suurin osa jauhoista. Säästä hieman jauhoja leipomisvaiheeseen. Työstä notkeaksi taikinaksi niin, että se irtoilee hieman kulhon reunoista. Taikina saa vielä hieman tarrata sormiin kiinni. Anna taikinan kohota liinan alla 30 minuuttia. Nosta kohonnut taikina alustalle jauhojen päälle. Jaa taikina kuuteen osaan ja pyörittele jauhoja apuna käyttäen pulliksi. Nosta leivinpaperoidulle pellille. Anna pullien kohota vielä pellillä n. 30 minuuttia. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kun uuni on kutakuinkin valmis, voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeri. Paista n. 5-7 minuuttia. Anna pullien jäähtyä.

Leikkaa jäähtyneistä pullista kansi ja nypi pohjasta pullaa siten, että pullaan jää kaiverrettu kolo. Sekoita nypityt pullanmurut ja karkeaksi raastettu, parhaaksi katsomasi määrä mantelimassaa. Lisää joukkoon pieni tilkka vettä niin, että massa on tasaista. Täytä pullien kolot massalla ja pursota/kauho vielä päälle sokerilla ja vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa. Nauti!