keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Sitruunaiset rahkapullat



Vuorossa lisää pääsiäisleivonnaisia! Nämä rahkapullat tein kevään ensimmäisenä aurinkoisena viikonloppuna ja kuvatkin sai ensi kertaa tänä vuonna otettua parvekkeella. Resepti on tuttu lapsuudesta, tosin meillä näitä pullia taidettiin tehdä ympäri vuoden eikä vain pääsiäisenä.

Äiti laittoi täytteeseen usein rusinoita, mutta itse kun en rusinoista pahemmin välitä, laitoin rahkatäytteen lisäksi osaan pullista persikan paloja. Itse rahka oli valmiiksi sitruunalla maustettua ja sitruuna maistuikin täytteessä yllättävän paljon. Nämä pullat ovat aina yhtä keväisiä ja maistuvat erityisen hyviltä parvekkeella nautittuina! :)

n. 10 kpl

25 g hiivaa
2 1/2 dl maitoa
1/2 tl suolaa
1/4 tl kardemummaa
1/2 dl sokeria
1 muna
60 g voita
n. 5-6 dl vehnäjauhoja

voiteluun munaa (1/2 riittää)

Täyte:

1 prk Valion sitruunarahkaa
1/2 munaa
ripaus sokeria
(persikan paloja tai rusinoita)




Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, kardemumma, sokeri ja muna. Lisää sitten pehmeä, huoneenlämpöinen voi sekä jauhot vähän kerrallaan. Vaivaa taikina hyvin siten, että se irtoaa kulhon reunoista. Kohota liinan alla n. 1 tunnin verran.

Kippaa kohonnut pullataikina leivinalustalle ja jaa n. 10 osaan. Pyörittele taikinapalat palloiksi ja siirrä pellille. Kasta esim. juomalasi jauhoihin ja paina lasilla pulliin syvennykset.




Sekoita täytteen ainekset keskenään (saa jäädä paksuhkoksi). Voitele pullien reunat munalla ja täytä sitten syvennykset rahkatäytteellä. (Asettele persikan palat täytteen päälle, jos persikkaa pulliin haluat.) Paista 200 asteessa, kunnes pullien reunat ovat saaneet kauniin värin, uunista riippuen n. 15 minuutin ajan. Anna jäähtyä, jotta rahka asettuu aloilleen.



maanantai 21. maaliskuuta 2016

Mango-juustokakku



Pääsiäinen lähestyy! Olen aloittanut tänä vuonna rahkaleivontakauden jo hyvissä ajoin, mutta tuotosten postaus on hieman viivästynyt. Tässä ensimmäinen!

Uusi Maku-lehti tipahti postiluukusta viime viikolla ja ihastuin välittömästi lehden kansikuvakakkuun. Sopiva tilaisuus sen tekemiseen koitti juuri sopivasti viikonloppuna. Kakku on tosi rahkainen, vaikka tuskastelinkin kaupassa sitä, että nykyään ei enää tahdo saada kunnon rasvaista rahkaa! Otin tähän kakkuun sen rasvaisimman eli Valion täyteläisen, rasvaa n. 3%. Päällisen mango tuo kivaa pirteyttä ja tekee tottakai pinnan hienot kuviot. Suklaakakkupohjaa olisin voinut paistaa vähemmänkin aikaa, kuin ohjeen 15 minuuttia. Tehokkaalla uunilla riittäisi varmasti kymmenenkin.


 




Pohja:

100 g voita
100 g tummaa suklaata
2 munaa
1 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte:

400 g maitorahkaa
200 g ranskankermaa (rasvaa 28-34%)
200 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä, laitoin Philadelphiaa)
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1/2 tl jauhettua inkivääriä
2 dl säilykemangoa soseena
2 rkl limettimehua

Valmista ensin pohja. Paloittele voi ja suklaa kattilaan. Sulata ne miedolla lämmöllä samalla sekoittaen. Jäähdytä.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt voi-suklaaseos ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaa. Vuoraa irtopohjavuoka (24-26 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja paista 175 asteessa uunin keskitasolla n. 15 minuuttia. Varo paistamasta pohjaa liikaa, ettei se kuivu!

Valmista täyte: Sekoita keskenään rahka, ranskankerma, tuorejuusto, munat, sokeri, maissitärkkelys ja inkivääri. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle. Soseuta mangot ja mausta limetinmehulla. Lusikoi mangosose täytteen päälle pilkuiksi. Vetele terävällä veitsellä pilkkujen läpi, kunnes kuvio on marmoroitunut ja näyttää omaan silmään hyvältä :) Paista 175 asteessa, uunin alimmalla tasolla n. tunnin ajan, kunnes täyte on saanut kauniin värin. Juustokakku saa olla vielä hieman hyllyvää uunista otettaessa, sillä se hyytyy ja kiinteytyy jääkaapissa. Siirrä jäähtynyt kakku jääkaappiin ja anna odottaa seuraavaan päivään, jolloin rakenne ja maku ovat parhaimmillaan.






tiistai 15. maaliskuuta 2016

Broa portuguesa - Maissileipä



Sain postilähetyksenä Portugalista karkeita maissijauhoja. Maissijauhoista tehdään Portugalissa ja Brasiliassa perinteistä keltaista leipää, jota kutsutaan nimellä Broa. Pohjois-Portugalissa Broan valmistukseen käytetään sokeria, väri on tummankeltainen ja koostumus pehmeämpi. Etelässä puolestaan leipä on kuten tässä reseptissä; kovakuorinen, vaaleampi ja happamampi.




Etsin netistä erilaisia reseptejä Broan valmistukseen. Yllätyin, että näinkin perinteiselle leivälle löytyi niinkin monta erilaista tekotapaa. Osa leivistä leivottiin taikinajuureen ja osassa käytettiin jopa ruisjauhoja. Tämän reseptin valitsin yksinkertaisuutensa vuoksi, sillä tietotaitoa ei löytynyt valmistaa perinteistä maissileipäjuurta suomalaisista raaka-aineista.




Leivän leipominen vei useampia tunteja. Tähän hommaan kannattaa siis ryhtyä viikonloppuna tai vapaapäivänä.. Käytin reilusti aikaa joka kohottamisvaiheeseen, jottei leivästä vain tulisi kovaa ja hiivaista möykkyä. Lopputuloksena uunista tuli todella rapeakuorinen ja kellertävä leipä, joka oli aika mieto maultaan. 2 tl suolaa ei missään nimessä ollut liikaa, melkeinpä olisi voinut kolmannenkin lusikallisen laittaa. Koska kuori on todella rapsakka, en ottanut riskiä säilöä leipää huoneenlämmössä, vaan pakastin samoin tein koemaiston jälkeen. Kaiken kaikkiaan maissijauhot toivat kivaa uutta lisää leivän leivontaan ja makumaailmaani. Ja jauhoja jäi vielä runsaasti uusien versioiden valmistamiseenkin!




Taikina 1:

1 rkl sokeria
50 g tuorehiivaa
3 rkl vettä
1/4 dl vehnäjauhoja

Mittaa taikinan ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Laita kulho lämpimään vesihauteeseen, kunnes seos kuplii.






Taikina 2:

2 kkp (3 dl) vettä
2 tl suolaa
2 kkp (3 dl) karkeita maissijauhoja (aka fubá)
2 1/2 kkp (3 3/4 dl) vehnäjauhoja

Kun taikina 1 on valmista, lisää taikina 2:n ainekset ja sekoita kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Taikina jää melko tahmaiseksi. Kohota taikinaa n. tunnin ajan ja vaivaa sen jälkeen vehnäjauhoja apuna käyttäen taikina läpi.




Muotoile taikinasta pyöreä leipä ja ripottele leivän päälle maissijauhoja. Kohota jälleen tunnin ajan ja paista sitten 180 asteessa n. 40 minuuttia. Rapean kuoren aikaansaamiseksi voit vielä halutessasi viskata jääpaloja uunin pohjalle, kun laitat leivän uuniin. Anna jäähtyä ja nauti.






maanantai 14. maaliskuuta 2016

Tarte cappuccino



Leivoin taas pitkästä aikaa portugalilaista kakkua. Tämä resepti on lempilehdestäni Cozinha maravilha. Meillä kotona kahvia sisältävät leivonnaiset ovat aina kovassa huudossa ja tässä kakussa kahvi maistuu hyvinkin voimakkaasti.

Ostin jokin aika sitten mini-irtopohjavuoan, jottei tarvitsisi kahden hengen taloudessa aina vetää puolikasta kakkua (kerralla) naamariin. Noin 15 cm:n halkaisijan vuoka on tosi kätevä, puolittaa vain aina normireseptien ainemäärät.

Tässä kakussa kannattaa vuoan reunat voidella ennen keksimurujen painelemista. Itse en nyt sitä tehnyt ja vähän nihkeästi irtosi kakku reunoista. Mutta ehjänä kuitenkin pysyi! Cappuccino-mousse on ihanan pehmeää ja täyteläistä, jota kermavaahto täydentää mukavasti. Muito delicioso!




15 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

200 g Digestive-keksejä
n. 50 g sulatettua voita

Täyte:

2 liivatelehteä
50 g tummaa suklaata
1/4 dl vahvaa kahvia
50 g voita
1/2 dl sokeria
2 munaa
1 1/2 dl kuohukermaa
1/2 tl vaniljasokeria
jauhettuja kahvipapuja koristeluun




Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sulata keksipohjaa varten voi. Murskaa keksit ja sekoita yhteen voin kanssa. Painele irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille ja siirrä vuoka kylmään odottamaan.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Mittaa pieneen kattilaan täytettä varten suklaa, kahvi ja voi ja anna sulaa. Erottele keltuaiset valkuaisista. Vaahdota valkuaiset erillisessä kulhossa ja sekoita keltuaisiin sokeri. Sekoita pehmenneet liivatelehdet suklaaseokseen. Lisää sitten suklaaseokseen keltuaisseos ja lisää lopuksi seokseen valkuaisvaahto. Sekoita käännellen tasaiseksi. Ota vuoka kylmästä ja kaada täyte pohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä n. 3-4 tuntia. Vatkaa sitten kerma ja mausta vaniljasokerilla. Levitä kermavaahto täytteen päälle ja ripottele kahvia koristeeksi.





lauantai 12. maaliskuuta 2016

Kinuskinen muscovadoboston



Muutama viikko sitten testasin Maku-lehden herkullista Tähtipullaa. Koska pullanhimo ei Tähtipullan jälkeen ottanut laantuakseen, oli pakko kokeilla vielä muitakin lehden pullareseptejä, hieman yhdistellen tosin.

Tämä bostonkakku oli lehdessä tehty isoon ovaalin malliseen vuokaan, johon ohjeen mukainen taikinamäärä sopii varmasti loistavasti. Itse tein tämän kuitenkin pienempään, normikokoiseen irtopohjavuokaan, jolloin taikinasta jäi hieman yli. Eli jos joku haluaa muuttaa reseptin etukäteen juuri tällaiseen vuokaan sopivaksi, arvioisin taikinaa menevän n. puolet tai 2/3 alkuperäisestä määrästä.




Tähtipullassa ihastuin sen muscovado-täytteeseen ja käytin sitä myös tässä. Päälle keitin kinuskikastikkeen tavanomaisen vesi-sokerikuorrutteen sijaan.

Vein tämän pullan tuliaiseksi vieraillessani sukulaisteni luona. Uunituoreena se oli parhaimmillaan ja koemaistajaraati tykkäsi kovasti :) Hieman jäi harmittamaan, etten levittänyt heti valmista kinuskia pullan päälle, sillä vähän jäähtyneenä se pääsi jo kovettumaan enkä saanut siitä enää kauniita raitoja kakun päälle. Onneksi tomusokerilla voi vähän peitellä jälkiä!

Pullataikina:

1 annos pullataikinaa juurimenetelmällä

Täyte:

50 g huoneenlämpöistä voita
2 dl muscovadosokeria
1 rkl kanelia

Kinuskikuorrute:

1 dl kermaa
1 dl sokeria
1 tl voita

Valmista pullataikina juurimenetelmällä ohjeen mukaan. Kauli taikina levyksi ja levitä tasaisesti keskenään sekoitetut täytteen ainekset taikinalevylle. Rullaa taikina ja jaa rulla 16 osaan.






Laita irtopohjavuoan pohjalle vuoan muotoinen leivinpaperin pala ja asettele leikatut pullapalat leikkauskohta ylöspäin vuokaan. Omaan neliömäiseen vuokaani menikin vain 12 pullaa, joten paistoin ylijäämäpullat pullavuoissa pellillä bostonkakun vierellä.




Anna pullan kohota vuoassaan vielä n. 30 minuuttia ja voitele se sitten munalla ennen paistamista. Paista 200 asteessa uunin alaosassa n. 20-25 minuuttia ja anna jäähtyä.




Mittaa kinuskikastiketta varten kerma ja sokeri kattilaan ja keittele kastiketta paksuksi koko ajan sekoittaen. Aikaa tähän menee yllättävän kauan, joten varaudu seisomaan hellan ääressä jopa puoli tuntia. Kun kastike alkaa saeta, lisää joukkoon voi ja sekoita tasaiseksi. Valuta kinuskikastiketta pullan päälle. Kinuskin valuttamisessa ei kannata odottaa yhtään, sillä se alkaa heti jäähtyessään kovettua ja sen jälkeen pullan päälle ei enää saa nättejä raitoja (ks. oma pullani).. No, moni kakku päältä kaunis jne., ja toisin päin! :P Sihtaa halutessasi päälle vielä hieman tomusokeria ja nauti sitten kahvin kera tuoreena!






tiistai 1. maaliskuuta 2016

Hampparisämpylät



Viime viikolla oli aihetta juhlaan, sillä sain reilun puolen vuoden jälkeen hammasrautani pois! Näin aikuisiällä joskus joutuu korjailemaan lapsena kesken jätettyä oikomishoitoa, eikä ole helppoa yli kolmekymppisen tottua taas ylimääräisiin kojeisiin suussa.. No, ne ajat ovat nyt takanapäin ja pitihän tuota mahtavaa päivää juhlistaa herkkuruuan merkeissä - on nimittäin ollut hampparilakko elokuusta lähtien johtuen juuri haukkaamisen ja puremisen vaikeuksista! :P

Kunnon kotitekoinen hampurilaissämpylä on aina haaste. Sen pitää olla kuohkea ja täyteläinen eikä vain kova ja hiivainen möykky. Jokunen vanha resepti löytyy minultakin reseptiarkistojen kätköistä. Muistin kuitenkin lukeneeni hyvästä sämpyläohjeesta Mukana maku -blogista, josta tämänkertaisen reseptin nappasin. Myös Herkkuhovi oli testannut ja hyväksi havainnut, joten minäkin halusin sitä kokeilla.


 


Ohjeen salaisuus piilee alun hiivan herättämisessä, jonka jälkeen vasta lisätään muut aineet. Kyseessä ei kuitenkaan ole juuri, sillä kaikki jauhot lisätään samaan aikaan ja kohotuksia on normaali määrä. Toki aikaa näiden sämpylöiden valmistamiseen saa varata parikin tuntia, mutta niin aina, jos haluaa saada kuohkeita hiivaleivonnaisia.

Sämpylät ovat kyllä kehunsa ansainneet. Ne olivat juuri niin kuohkeita ja maistuvia, kuin kunnon hampparisämpylän kuuluukin olla. Kuohkeus säilyi loistavasti seuraavaankin päivään ilman, että pakasti välillä. Reilun puolen vuoden tauon jälkeen oli kyllä ilo haukata jälleen tämän makuista hampurilaista! :) Seuraavaksi aion kokeilla samaa ohjetta eri jauhojen kanssa!




n. 9 isoa hampurilaissämpylää

2 1/2 dl kädenlämpöistä maitoa
25 g tuorehiivaa
3 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 muna
n. 8 dl vehnäjauhoja
1 dl voisulaa (alkuperäisessä ohjeessa juoksevaa kasvirasvaa)

(1 muna voiteluun jos haluat, tai vain vettä kuten minä tein)
seesaminsiemeniä

Lämmitä maito ja liuota hiiva maitoon. Lisää sokeri ja jätä seos heräilemään n. 10 minuutiksi. Lisää sitten suola, muna, voisula ja jauhot vähitellen vaivaten, kunnes taikina on sopivan kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. tunnin ajan. Kumoa taikina alustalle ja jaa se yhdeksään osaan. Pyörittele taikinapaloista sämpylöitä ja anna kohota vielä pellillä liinan alla n. 45 minuuttia. Voitele lopuksi sämpylät halutessasi munalla tai vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä, halkaise ja täytä!