lauantai 30. huhtikuuta 2016

Gluteenittomat ja sokerittomat munkit



Hauskaa vappua! Tänä vuonna vappu onkin sokeriton ja aluksi luulin, etten saa munkkeja ollenkaan. Pienen etsinnän jälkeen löysin kuitenkin facebookin viljattomasta ryhmästä tämän Antipastaa-blogin loistavan reseptin, johon ei tule sokeria ja on kaiken lisäksi gluteenitonkin.




Taikina oli aika löysä ja ohjeen vastaisesti lisäsin vielä pari ruokalusikallista mantelijauhoa, koska en uskaltanut luottaa ohjeen määrään.. Oli se sitten tarpeellista tai ei, taikina oli pienen jauholisäyksen jälkeen hyvin muovailtavaa. Munkkien paisto kesti kauemmin, kuin vehnämunkkien paisto ja väriä pulliin tuli hitaasti. Lopputulos oli kuitenkin hyvinkin paljon "aitojen" munkkien kaltainen, ihan sokerikuorrutusta myöten. Munkit maistuivat kotona tehdyiltä ja kardemummaisilta. Rakenne on vähän hajoavampi, kuin vehnämunkkien, mutta muuten olin kyllä positiivisesti yllättynyt. Ei varmasti huomaisi satunnainen vapun juhlija syövänsä gluteenitonta ja sokeritonta!




12 kpl

2 dl mantelijauhoja
4 rkl kookosjauhoja
4 rkl psylliumia
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
120 g (n. 1 1/2 dl) karppisokeria tai erytritolia
1 rkl kardemummaa
3 isoa munaa
2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä

paistamiseen n. 7 dl rypsiöljyä
koristeluun karppisokeria


Näillä liikkeelle...


Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää munat vatkaten. Lisää heti perään vesi ja sekoita, kunnes taikina on paksuuntunut. Jätä taikina tämän jälkeen vielä n. 10 minuutiksi seisomaan. Pyörittele taikinasta palloja ruokalusikkaa apuna käyttäen ja jätä odottamaan työlaudalle.




Kuumenna rypsiöljy ja paista kuusi munkkia kerrallaan. Paistaminen kestää kymmenenkin minuuttia, sillä munkit ruskistuvat hitaasti. Kun munkit ovat ruskistuneita, nostele ne reikäkauhalla ensin talouspaperin päälle ja pyörittele ne sitten karppisokerissa.



tiistai 26. huhtikuuta 2016

Pähkinägranola





Olen jo jonkin aikaa seurannut ja kuolannut somessa erilaisia granola-reseptejä. Reseptejähän on paljon ja monessa niistä on kaikenlaisia terveellisiä aineksia, joita ei välttämättä normiruokakaupasta saa. Siksi etsin erityisesti sellaista ohjetta, jonka raaka-aineet löytyisivät kätevästi kotoa tai lähikaupasta. Tämä Cookie+Katen resepti vaikutti paitsi herkulliselta, myös superhelpolta.

Resepti ei vain vaikuttanut herkulliselta, vaan oli sitä myös. Muutamia muutoksia tein kuitenkin alkuperäiseen ohjeeseen: Suolaa vähensin puolesta teelusikallisesta neljäsosateelusikalliseen ja paistoaika saa ainakin minun uunillani olla reilusti lyhyempi, kuin alkuperäinen 21-23 minuuttia. Noin 15 minuuttia riittää aivan hyvin. Ohjeessa neuvotaan lisäämään mukaan myös esim. kuivattuja hedelmiä, mutta tämän satsin söin ihan sellaisenaan, sillä kaupasta harvemmin saa rusinatonta, pelkällä pähkinällä maustettua mysliä tai granolaa! :P






1 prk/ n. 8 dl valmista granolaa

(1 kkp = 1 1/2 dl)

4 kkp kaurahiutaleita
1 kkp pähkinöitä (laitoin Pirkka-pähkinäsekoitusta, jossa on pistaasia, cashew- ja maapähkinää)
1/2 kkp siemeniä (laitoin kurpitsansiemeniä)
1/4 tl suolaa
1/2 tl kanelia
1/2 kkp sulatettua kookosöljyä
loraus oliiviöljyä
1/2 kkp hunajaa
1 tl vaniljajauhetta
(2/3 kkp kuivattuja hedelmiä)




Mittaa kaurahiutaleet, pähkinät, siemenet, suola ja kaneli kulhoon ja sekoita. Sulata kookosöljy esim. mikrossa ja lisää kulhoon oliiviöljyn, hunajan sekä vaniljajauheen kanssa. Sekoita huolella niin, että öljyt ja hunaja ovat jakautuneet tasaisesti kuivien aineiden joukkoon. Levitä seos leivinpaperoidulle pellille ja paista 175 asteessa n. 15-20 minuuttia.




Sekoittele paiston puolivälissä. Anna valmiin, paahtuneen granolan jäähtyä aivan kokonaan, ennen kuin lusikoit sen ilmatiiviiseen purkkiin. Nauti esim. jogurtin kera aamiaisella tai välipalaksi!





keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Lettileipä



Uusi Leivotaan-lehti (3/2016) tipahti postiluukusta ja ekana reseptikokeiluna tein hauskannäköistä lettileipää. Viime aikoina on tullut leivottua enemmän suolaisia leivonnaisia, erityisesti leipiä. Kerrottakoon se nyt tässä, että aloitin kolme viikkoa sitten ihmiskokeen, jossa testaan, pystyykö kaltaiseni sokerihiiri olemaan kuukauden - tai jopa vuoden ilman sokeria?! So far, so good, vielä ei ole edes tehnyt tiukkaa, mutta katsotaan rauhassa loppuun asti!

Leivonnassa olen silti ihan tietoisesti vähentänyt makiaisia, ellen sitten leivo Kaffilaan. Tämän leivän alkuperäisessä reseptissä oli hiukan sokeria, mutta jätin laittamatta. Se ei kuitenkaan tuntunut kokonaismakua haittaavan. Tästä leivästä tuli itse asiassa niin ulkonäön, kuin makunsakin puolesta mieleen vanhat kunnon markkinarinkelit! Oi aikoja, oi vuosia, kun niitäkin tuli lapsuudessa maisteltua Salon syysmarkkinoilla.. :) Sellaisenaan leipä on aika tiivis ja kuivakka, mutta paahdettuna lettileipä maistuu tosi hyvältä. Leivän lettikuviota voisi kenties myös kokeilla pullataikinan kanssa.




1 leipä

25 g hiivaa
2 1/2 dl haaleaa vettä
1/2 dl rypsiöljyä
(1 tl sokeria)
1 muna
1 tl suolaa
n. 7 1/2 dl vehnäjauhoja (laitoin 7 dl vehnäjauhoja ja 1/2 dl durumjauhoja)

Koristelu:

1 muna
1 rkl vettä
sinisiä unikonsiemeniä




Murenna hiiva kulhoon. Lisää pieni määrä vettä ja liuota hiiva veteen. Lisää loput nesteestä, öljy, muna ja suola sekä halutessasi sokeri. Lisää jauhot vähän kerrallaan ja sekoita joustavaksi taikinaksi niin, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan nousta n. tunnin ajan liinalla peitettynä.




Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele taikinasta neljä samanpituista pötköä. Aseta pötköt lomittain kuvan osoittamalla tavalla.




Ota joka toinen pötkö ja nosta se viereisen pötkön yli myötäpäivään, kunnes saat pötköistä saman muodon, kuin kuvassa.




Nosta nyt viereisen yli ne pötköt, joita ei nostettu äskeisessä vaiheessa, mutta tällä kertaa vastapäivään.




Jos pötköjen päitä on vielä jäljellä, jatka letitystä edellisten kohtien mukaisesti, kunnes lettileipä on valmis. Paina päät tukevasti leivän alle. Muotoile leipää tarvittaessa käsillä. Laita leipä leivinpaperoidulle pellille ja anna kohota liinan alla noin tunnin ajan. 




Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa muna ja vesi kevyesti ja voitele leipä seoksella. Ripottele päälle unikonsiemeniä. Paista uunin alimmalla tasolla n. 40 minuuttia. Jäähdytä.







lauantai 16. huhtikuuta 2016

Chocolate Cupcakes



Leivoin viime viikolla näitä Pullahiiren suklaakuppikakkuja Kaffilaan. Näin ollen en itse päässyt maistelemaan lopputulosta, mutta kaikki oli myyty, joten ei kovin pahaa voinut olla :P Resepti on ihanan helppo ja kakkutaikinaa tehdessä pärjää yhden kulhon taktiikalla. Valmiit kuppikakut tuntuivat ja näyttivät todella meheviltä - kiitos kermaviilin. Koristelussa voi jokainen päästää mielikuvituksensa valloilleen, minä hempeilin tällä kertaa sydänströsseleillä <3






12 kpl

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/4 dl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
2 1/2 dl sokeria
2 munaa
100 g kermaviiliä
1 dl kermaa
3/4 dl maitoa
1 dl rypsiöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan munat, kermaviili, kerma, maito ja öljy. Sekoita tasaiseksi ja jaa 12 muffinssivuokaan. Paista mielellään muffinssipellillä, niin kuppikakuista tulee samanmuotoisia eivätkä ne leviä. Paista 175 asteessa n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

Suklaakuorrute:

200 g suklaata (esim. 100 g tummaa ja 100 g maitosuklaata, laitoin vain tummaa)
200 g huoneenlämpöistä voita
3 rkl kaakaojauhetta
2/3 dl tomusokeria
1 dl kermaa

Sulata suklaa vesihauteessa. Anna jäähtyä. (Huom! Jäähtyminen on tosi tärkeää, sillä liian kuumana suklaa sulattaa voivaahdon. Been there, done that :/ Mutta ei hätää, jos niin pääsee käymään. Voit korjata tilanteen jäähdyttämällä koko massan ja vatkaamalla sitten kaikki aineet - sulaneinakin vaahdoksi.) Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi, lisää kaakaojauhe sekä tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää lopuksi kerma. Lusikoi kuorrute pursotinpussiin ja pursota kuorrute jäähtyneiden kuppikakkujen pinnalle. Koristele, jos haluat ja säilytä viileässä ennen tarjoamista.





sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Kylmäkohotettu hapanlimppu



Olen aina haaveillut tekeväni kunnon juuresta leipää. Leivotaan-lehti (2/2016) esitteli kevään numerossaan leipuriksi ryhtyneen entisen yritysjohtaja Jens Spendrupin, joka on leiponut hapanleipää juuresta jo vuosikymmeniä, ennen kuin se edes tuli muotiin. Jens jakoi lehdessä myös reseptinsä, jota päätin kokeilla.

Juurileipä ei olekaan mikään parin päivän homma. Ensin tehdään juuri, joka saa valmistua kaikessa rauhassa parisen viikkoa. Sitten tehdään esitaikina, ja toinen, ja vasta sitten päästään nuuhkimaan vastaleivotun leivän tuoksua keittiössä!






Kova oli homma, mutta hyvää leipää loppujen lopuksi sain aikaiseksi. Kuoresta tuli rapea ja leipä oli pehmeää sisältä. Maku on tosi sekaleipämäinen graham-juuren ansiosta. Tämän leivän kanssa kannattaa olla tarkkana, että suolaa on myös riittävästi. Nyt jääkaapissani pulputtaa varmaan aika pitkään Jensin ohjeistama taikinajuuri, sillä aina kun siitä ottaa vähäsen, voi juurta paikkailla samanmoisella määrällä jauhoja ja vettä. Uusia leipiä odotellessa!




1 leipä

Jensin hapantaikinajuuri:

1 dl grahamjauhoja
1 dl kiehuvaa vettä
(rusinoita)

Sekoita grahamjauhot ja vesi kulhossa. Kun seos on jäähtynyt, lisää halutessasi rusinat. Anna tekeytyä kannen alla huoneenlämmössä. (Laitoin juuren aluksi kannelliseen muovipurkkiin, mutta siirsin sen jo n. 4-5 päivän kuluttua tiiviiseen lasipurkkiin, koska muovipurkin kansi falskasi ja päästi turhan paljon ilmaa taikinan sekaan.)




Siivilöi rusinat pois viikon kuluttua. Kaada taikina lasipurkkiin ja sulje kansi. Laita purkki jääkaappiin. Taikinalla voi leipoa viikon kuluttua. Aina kun olet käyttänyt osan taikinasta, kaada purkkiin kylmää vettä ja lisää vähän jauhoja.

Päivä 1, esitaikina

1 dl hapanjuurta
1 dl kylmää vettä
1 dl vehnäjauhoja

Sekoita ainekset yhteen kauhalla. Anna tekeytyä peitettynä jääkaapissa vuorokauden verran.

Päivä 2, taikina

1/8 pkt tuorehiivaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 rkl siirappia
1/2 rkl oliiviöljyä
1 1/2 dl grahamjauhoja (jos haluat vähemmän sekaleipämäisen, laita vehnäjauhoja)
n. 6 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa

Liuota hiiva veteen. Lisää se esitaikinaan ja sekoita yleiskoneella. Lisää siirappi, öljy ja grahamjauhot. Aja taikinaa muutama minuutti, ennen kuin lisäät suolan. Alusta mukaan vehnäjauhot vähän kerrallaan. Vaivaa, kunnes taikina tuntuu sileältä eikä ole enää liian tahmeaa.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä uudelleen muutama minuutti. Pyörittele ja muovaile taikina pitkänomaiseksi limpuksi ja asettele se jauhotettuun kohotuskoriin tai öljyttyyn 1 1/2 l leipävuokaan.




Nosta kori/vuoka jääkaappiin liinalla peitettynä. Anna kohota 1/2-1 vuorokautta. Ota kori/vuoka jääkaapista muutama tunti ennen paistamista niin, että taikina lämpenee huoneenlämpöiseksi. Jos käytät kohotuskoria, kumoa tässä vaiheessa taikina korista pellille. Laita uuniin alimmaksi pelti, jossa on vähän vettä. Höyry tekee leipään rapean kuoren. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista leipää uunin alatasolla 30-35 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.





keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Kylmäkohotettu sekaleipä



Vuorossa jälleen leipäpostaus. Tätä leipää tein jo ennen pääsiäistä, mutta pääsiäislomareissun takia se pääsee JRI:hin vasta nyt. Tämä resepti on ennestään tuttu Oolannin vehnäleipä, mutta tällä kertaa ilman spelttijauhoja. Jo viime kerralla spelttiversiota leipoessani, lopputuloksena uunissa paistui todella mehevä ja herkullinen leipä. Tällä kertaa halusin kuitenkin kokeilla, miten superpitkä kohotusaika vaikuttaisi, vai vaikuttaisiko ollenkaan. Annoinkin siis muotoon leivotun leivän kohota peräti kolme tuntia.

Pakko sanoa, että maltti tämän leivän kanssa todellakin oli valttia! Leipä oli sisältä uskomattoman ilmava ja pehmeä, täynnä kuplia. Ulkokuori taas oli tosi rapea. Koemaistajat veivät sen käsistä :P Jos vain aikaa liikenee, kannattaa ehdottomasti kokeilla reseptiä!




1 leipä

12 g hiivaa
4 1/2 dl vettä
5 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl grahamjauhoja
2 tl suolaa

Illalla:

Sekoita hiiva ja vesi kulhossa. Lisää jauhot ja suola. Sekoita kaikki joustavaksi, pehmeäksi taikinaksi ja alusta voimakkaasti. Jos käytät yleiskonetta, käytä sitä suurimmalla teholla noin 8 minuutin ajan. Laita taikina muovikelmulla peitetyssä kulhossa jääkaappiin yöksi.

Aamulla:

Ota taikina jääkaapista ja pyörittele siitä vehnäjauhoja apuna käyttäen kohotuskorin muotoinen leipä. Tässä vaiheessa taikina on vielä todella pehmeää, mutta jauhojen avulla siitä saa hyvän leivän. Jauhota kori ja asettele leipä koriin. Anna sen nousta korissa 2-3 tuntia. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kippaa taikina varovasti leivinpaperoidulle pellille ja paista sitä n. 20-30 minuuttia, kunnes pinta on saanut hyvän värin.






maanantai 4. huhtikuuta 2016

Durumleipä



Viikonloppuisin kun on aikaa, teki mieleni taas leipoa jotakin hyvää leipää - yön yli kohotettavasta taikinasta mielellään. Netin syövereistä löysin tämän Me Naiset -lehden rapean ja mehevän durumleivän reseptin. En ollutkaan käyttänyt durumjauhoja aiemmin, kuin pizzataikinaan.

Kuten yön yli kohotettavat taikinat yleensä ovat, on tämäkin äärimmäisen helppo tehdä. Ainekset vain sekaisin ja sitten odotellaan. Leivän muovaaminen leivän muotoiseksi piti alkuperäisen reseptin mukaan tapahtua leivinliinan sisällä, mutta siinä kohtaa sävelsin ja tein leivän suoraan leivinpaperille. Mallikuvassa Me Naiset olivat saaneet leivästä muhkean pyöreän, mutta omastani tuli enemmän ciabatta! Se ei onneksi makua haitannut. Leipä maistuu tosi hyvältä tuoreena pelkän voin kera. Durumjauho tekee leivän kuoresta todella rapean ja kovan. Leipäveitsi kannattaa siis todella teroittaa huolella ennen leikkaamista.




1 leipä

1/2 tl tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
1 1/2 dl durumvehnäjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
5 jääpalaa




Liuota hiiva veteen ja sekoita mukaan jauhot sekä suola. Älä vaivaa taikinaa, sekoita vain ainekset sekaisin keskenään. Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä se huoneenlämpöön n. 8-10 tunniksi.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Taputtele siitä littana suorakaiteen muotoinen levy ja käännä levyn alareuna keskustaa päin. Käännä myös yläreuna keskustaa päin siten, että reunat kohtaavat. Käännä saatu taikinalevy taitoskohta alaspäin leivinpaperin päälle. Anna kohota n. 1 tunnin ajan liinan alla.




Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita uuniin kaksi peltiä; toinen alatasolle ja toinen keskitasolle. Kun uuni on kuuma, ota keskitasolta pelti ja vedä leipä leivinpapereineen pellille. Laita pelti uuniin ja heitä alatasolla olevalle pellille jääpalat. Sulje luukku. Voit availla luukkua ja tuulettaa uunia n. 15 minuutin jälkeen. Paista n. 20-25 minuuttia. Jos leipä saa paljon väriä, laske uunin lämpötilaa 225 asteeseen. Anna valmiin leivän jäähtyä peittämättömänä, jotta kuori pysyy rapeana.








sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Sitruunarahkakakku





Aloitin uuden harrastuksen: Leivonnaisten tekemisen Kaffila Bokvillaniin! Bokvillan on vanha ja suojeltu rakennus, jonka seinien sisällä on monenmoista toimintaa. Päivittäin siellä toimii myös kahvila ja uunituoreita voisilmäpullia on tarjolla aina. Jälkiruokaistunnon leivonnaisiakin kahvilassa pääsee maistelemaan silloin tällöin sunnuntaisin!

Tämän sitruunakakun leivoin lauantaina saadulla aurinkoenergialla. Aurinkoiseen päivään sopi hyvin raikas sitruunainen kakku. Päällisin puolin kakku näyttää ihan juustokakulta, mutta valmistukseen ei käytetä yhtään juustoa. Alkuvuodesta kauppoihin ilmaantui uusi Valion sitruunarahka, jota kokeilin rahkapullista intoutuneena myös tähän kakkuun. Hyvin toimi!




Pohja:

n. 175 g Marie-keksejä
75 g sulatettua voita

Täyte:

4 liivatelehteä
250 g Valion sitruunarahkaa
1 prk Flora Vispiä
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua

Koristelu:

2 dl kermaa vaahdotettuna
1/2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
sitruunanpaloja
sitruunankuorta




Murskaa Marie-keksit ja sekoita voin kanssa tasaiseksi. Painele keksimurska leivinpaperoidun irtopohjavuoan (n. 22cm) pohjalle. Siirrä vuoka kylmään odottamaan täytteen valmistumista.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa Flora Vispi ja sekoita mukaan rahka sekä sokerit. Raasta puolikkaasta sitruunasta kuori ja lisää mukaan täytteeseen. Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja sulata liivatelehdet mehuun. Anna jäähtyä hetken ja lisää liivateseos täytteeseen, koko ajan sekoittaen. Ota vuoka kylmästä ja kaada täyte pohjan päälle. Heiluttele vuokaa, jotta pinta tasoittuu ja ilmakuplat häviävät. Anna hyytyä kylmässä mieluiten seuraavaan päivään.

Vatkaa koristelemista varten kerma vaahdoksi ja mausta sokereilla. Pursota haluamallasi tavalla kakun reunoille. Leikkaa sitruunasta pieniä paloja ja asettele niitä pitkin kakun reunaa. Veistele vielä kuoresta roikaleita ja viimeistele koristelu niillä.