tiistai 24. toukokuuta 2016

Täytetty leipä



Vihdoin on tämän superhyvän leivän vuoro päästä blogiin! Sain reseptin jo kymmenisen vuotta sitten ystävältäni, joka siihen maailman aikaan toimi edelläkävijänä ja jo bloggasi juurikin näitä ihania leipäreseptejä. Tätä leipää olen tehnyt lukuisia kertoja, mm. omiin ylioppilasjuhliini ja muihin juhliin suolapalaksi ja ruokaleiväksi buffet-pöytään. Viimeksi kaivoin reseptin esiin, kun leivoin leipää vappu-piknikille. Siitäkin on jo melkein vierähtänyt kuukausi..






Leipä on siitä mukava, että täytettä voi muokata makunsa mukaan aina tilanteeseen kuin tilanteeseen. Meillä on sattumoisin jääkaapissa aina todella paljon chouriço-raakamakkaraa, joten päätin käyttää sitä. Näin lopputuloksena oli vähän niin kuin portugalilainen pão com chouriço-tyyppinen leipä. Lisäksi aina pitää tehdä myös basilika-versio, koska se on vain niiiin hyvää!




3 leipää

50 g hiivaa
6 dl vettä
25 g voita tai 1/2 dl öljyä
2 tl suolaa
n. 16 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva kulhoon. Lämmitä vesi n. 37-asteiseksi ja liuota hiiva veteen. Lisää pehmeä voi tai öljy ja suola sekä suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaa hyvin ja lisää pikku hiljaa loput jauhoista. Anna taikinan kohota n. 1 tunnin ajan liinan alla.

Basilika-valkosipulitäyte

1 ruukku basilikaa
100 g huoneenlämpöistä voita
1/2 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi

Hienonna basilikan lehdet ja sekoita yhteen voin, suolan sekä puristetun valkosipulinkynnen kanssa tasaiseksi.

Chouriço-basilikatäyte

n. 1/2 chouriço-makkara
n. 1/2 linguiça-makkara

Viipaloi makkarat ohuiksi viipaleiksi. Ota basilika-valkosipulitäytteestä n. ruokalusikallinen talteen chouriço-täytettä varten.

Vaivaa kohonnutta leipätaikinaa vielä pöydällä ja jaa se kolmeen osaan. Kauli aina yksi osa suorakaiteen muotoiseksi ohueksi levyksi. Jos teet basilika-valkosipulitäytteisen leivän, levitä valmis täyte levylle. Kääri levy rullalle. Kieritä rulla joko solmuksi taittaen rullan päät leivän alapuolelle tai kääräise rulla renkaaksi.






Jos teet chouriço-täytteisen leivän, levitä ensin pieni määrä basilika-täytettä levylle ja ripottele chouriço-palaset sen päälle. Kääri levy rullalle ja kääräise jälleen joko solmuksi tai renkaaksi.




Kohota n. 30 minuuttia. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laske lämpötila 225 asteeseen, kun laitat leivän uuniin. Paista leipää uunin alimmalla tasolla n. 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Nauti!



lauantai 14. toukokuuta 2016

Appelsiinigranola



Granola-hulluus iski jälleen! Tämän reseptin sain veljeltäni ❤️
Aiemmin tekemästäni granolasta tämä poikkeaa siten, että tähän ei tule ollenkaan rasvaa. Taateleista keitetään sen verran tahmainen seos, että se tarttuu juuri sopivasti kaurahiutaleisiin ja muuttaa koko seoksen mukavan rapsakaksi uunissa.

Granolan paahtuessa uunissa, koko keittiön valtaa huumaava appelsiinin tuoksu ja voisi kuvitella uunittavan jotakin tosi sokerista ja makeaa. Vaan sokerittomalla linjalla jatketaan tämänkin granolan kanssa edelleen. Maku on tosi appelsiininen ja koostumus on mielettömän rapea. Itse asiassa tämä granola voisi sopia smoothie-kakkuni kakkupohjaksi pähkinägranolaakin paremmin! Pitää ehdottomasti testata!







n. 8 dl valmista granolaa:

4 kkp (6 dl) kaurahiutaleita
n. 100 g kuivattuja taateleita
1 1/2 dl vettä
1 appelsiinin kuori
1/2 tl kanelia
1/2 tl vaniljajauhetta
1/2 tl suolaa

Mittaa kuivatut taatelit ja vesi kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä pehmeiksi n. 10 minuutin ajan. Lisää vettä keiton aikana, jos taatelit uhkaavat tarttua pohjaan. Siirrä pehmeä taatelimassa, appelsiinin kuoriraaste sekä mausteet blenderiin ja aja tasaiseksi. Mittaa kaurahiutaleet kulhoon ja lisää joukkoon taatelimassa. Sekoita tasaiseksi niin, että kaikki kaurahiutaleet kuorruttuvat taatelimassalla. Levitä granola leivinpaperoidulle pellille ja paahda uunissa n. 150 asteessa 40-50 minuuttia. Sekoittele 10 minuutin välein paiston aikana. Anna granolan jäähtyä kokonaan pellillä, ennen kuin siirrät sen ilmatiiviiseen purkkiin.





keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Smoothie-kakku



Sokeriton kauteni on nyt kestänyt jo melkein kaksi kuukautta. Mutta kun kuitenkin tykkää leipoa ja itsekin herkutella välillä, piti löytää sokeroimaton kakkuresepti. Smoothiekakusta olin kuullut paljon hyvää ja nähnyt kuvia, joten valinta osui sellaiseen, tällä kertaa Valion kakkuohjeeseen. Tämän kakun täytettä voi hyvillä mielin varioida oman maun mukaan, esim. vaihtaa marjat hedelmiin.




Tähän kakkuun käytin itse tekemääni granolaa, mutta alkuperäisen reseptin mukaan se korvataan myslipatukoilla. Täytteeseen käytin Pirkan marjasekoitusta, joka sisältää herukkaa, mustikkaa ja mansikkaa.

Kakun koostumus oli pehmeä ja täyte maistui ihan smoothielta, kiinteässä muodossa. Ja vaikka "terveyskakku" onkin, ei se silti ollut mautonta tai pahaa :P Koemaistajaraatina toimivat tällä kertaa työtoverit, jotka söivät kakkua hyvillä mielin.






Pohja:

n. 1-2 dl granolaa (resepti esim. täältä)
1 rkl hunajaa

Täyte:

4 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua tai vettä
2 prk Valion pehmeän täyteläistä maitorahkaa
200 g marjoja (laitoin valmista marjasekoitusta)
2 banaania
2 valkuaista
1 rkl hunajaa

Sekoita pohjaa varten granola ja hunaja keskenään. Painele leivinpaperoidun irtopohjavuoan (halkaisija 24cm) pohjalle ja laita kylmään odottamaan.

Laita liivatelehdet veteen pehmenemään. Lataa blenderiin rahka, marjat ja banaanit ja aja tasaiseksi, sileäksi massaksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Yhdistä rahkamassaan pieneen tilkkaan sitruunamehua tai veteen liuotetut liivatelehdet. Kääntele täytteeseen lopuksi valkuaisvaahto ja levitä täyte pohjan päälle. Anna kakun hyytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään. Koristele hedelmillä ja marjoilla.




sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Appelsiini-pullapitko



Tässä vasta mehevä pullapitkoresepti! Tein tätä pullaa Kaffilaan, mutta pienen maistiaispalan verran koemaistajani maistoi, että kehtasi myydä :P Resepti on Maku-lehden pääsiäisnumerosta (2/2016). Alkuperäisessä reseptissä taikinaan lisätään vielä pääsiäisen keltaista sahramia, mutta minä jätin sen nyt pois. Vaniljarahka tuo taikinaan makeutta ja täyteläisyyttä ja täytteen appelsiini on piristävän kirpakka. Pulla on tosi näyttävän näköinen ja sanomattakin selvää, parhaimmillaan uunituoreena.


1 pullapitko

150 g voita
2 dl täysmaitoa
200 g vaniljarahkaa
30 g hiivaa
1 muna
1 rkl jauhettua kardemummaa
1/2 tl suolaa
10-11 dl vehnäjauhoja

Täyte:

1 prk (n. 284 g) appelsiinihilloa

Voiteluun ja päälle:

1 muna
1 rkl mantelirouhetta

Sulata voi kattilassa ja lisää maito sekä vaniljarahka. Kuumenna seos kädenlämpöiseksi. Kaada voi-maito-rahkaseos kulhoon ja murenna joukkoon hiiva. Liuota hiiva nesteeseen ja lisää mukaan muna, kardemumma ja suola. Alusta taikinaan jauhot vähän kerrallaan ja voimakkaasti vaivaten. Vaivaa 5 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa. Kohota taikina liinan alla n. 1-2 tuntia.








Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja kauli taikina n. 30 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Levitä taikinalevylle hillo ja kääri rullalle. Leikkaa sitten taikinarulla halki pituussuunnassa terävällä veitsellä. Kierrä rullan puolikkaat yhteen kierrepitkoksi. Sulje päät tiiviisti taittamalla ne pitkon alle. Voitele pitko vatkatulla munalla ja ripottele mantelirouhetta päälle. Paista 200 asteessa, uunin keskitasolla n. 30 minuuttia, kunnes pulla on kypsä ja saanut kauniin värin.



keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Minimunakkaat



Tänä vappuna taisin olla elämäni ensimmäistä kertaa piknikillä. Koska ilma oli mitä mahtavin, tuli puistoon varata mukaan hyvät eväät. Tässä ensimmäinen piknik-postaus minimunakkaista, joiden resepti löytyi reseptiarkistoistani parin vuoden takaisesta K-ruoka -lehdestä. Nämä soveltuvat myös gluteenittomille syöjille ja täytettähän voi muokata oman mielensä ja makunsa mukaan miten haluaa. Tällä kertaa näistä tuli kasvisversioita.




12 kpl

6 munaa
1 dl maitoa
1/4 tl suolaa
mustapippuria
1/2 paprika
5 tankoparsaa
ruohosipulia

Kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi ja keitä ja pilko parsa pieniksi paloiksi. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito, suola, pippuri, paprika, parsa ja ruohosipuli. Annostele munakasmassa 12 silikoniseen muffinssivuokaan ja paista 175 asteessa n. 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa munakkaat vuoista.






maanantai 2. toukokuuta 2016

Naanleipä



Perjantai-illan herkkuna meillä oli illallisella intialaista butter chickeniä ja sen kanssahan maistuu naan. Enpä ollut koskaan aiemmin ajatellut, että leivän voisi tehdä itsekin, ennen kuin Leivotaan-lehti (3/2016) esitteli viimeisimmässä numerossaan helpon reseptin.

Taikinan teko käy käden käänteessä, vain nostatus vie aikaa sen pari tuntia. Taikinaa on tosi helppo käsitellä ja kaulia. Paistettaessa ensimmäisen kanssa hain vielä oikeaa paistolämpötilaa, mutta lopulta oikea lämpö löytyi keraamisen lieden numerosta 6. En olisi oikeasti uskonut, että leivät voisivat olla näin hyviä! Varsinkin tuoreena elämys oli aivan kuin hyvässä nepalilaisessa ravintolassa. Jatkossa butter chicken saa näitä kylkeensä aina!




8 kpl

25 g hiivaa
3 dl haaleaa vettä
1 tl sokeria (laitoin karppisokeria)
1 tl suolaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
1/2 dl maustamatonta jogurttia

päälle sulatettua voita ja sormisuolaa

Murenna hiiva kulhoon ja kaada vesi päälle. Liuota hiiva veteen ja lisää sokeri, suola ja jauhot. Sekoita tasaiseksi ja lisää jogurtti. Sekoita, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon ja anna taikinan nousta lämpimässä paikassa liinan alla 2 tuntia.

Vaivaa noussut taikina läpi ja jaa se 8 osaan. Kauli taikinapalat soikeiksi, paistinpannulle mahtuviksi leiviksi. Kuumenna kuiva paistinpannu (omalla 1-9 -liedellä paistoin lämmöllä 6-7). Kostuta leipiä hieman käsillä ja paista noin 1 minuutti, kunnes leipä kuplii ja on ruskeahko paistopuolelta. Käännä ja paista vielä noin 30 sekuntia. Voitele leivät voisulalla ja ripota sormisuolaa päälle.