tiistai 27. syyskuuta 2016

Hunajaiset maapähkinävoikeksit



Tein näitä keksejä viikonloppuna tuliaisiksi illanistujaisiin. Resepti on Virpi Mikkosen kirjasta Kiitos hyvää pikaruokaa, josta olen viime aikoina leiponut ja testaillut reseptejä ahkerasti. Nämä keksit on tosi helppo tehdä ja maistuvat vahvasti maapähkinävoilta. Koostumus ja ulkonäkö tuovat mieleen lapsuuden ekat pikkuleivät, joita myös valmistettiin tällä tavoin taikinakulhosta nostellen.




n. 16 kpl

2 dl maapähkinävoita (pehmeää, sulata tarvittaessa)
1 dl kaurahiutaleita
3-4 rkl hunajaa
1 muna
ripaus kardemummaa




Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Nostele taikinasta nokareita kahdella pikkulusikalla pellille leivinpaperin päälle. Paina nokareita hieman litteiksi sormilla. Paista keksejä uunin keskiosassa n. 8 minuutin ajan. Keksien on tarkoitus jäädä hieman pehmeiksi. Jos haluat rapeampua keksejä, paista n. 12 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti.





lauantai 24. syyskuuta 2016

Limetti-avocadoraakapiiras





Rankka työviikko taas takana, mutta onneksi leipominen aina rentouttaa ja resetoi pään hektisen arjen rasituksista. Kerran työmatkalla bussissa lueskelin Karita Tuomolan blogia ja törmäsin tähän lime-avocadopiirakkaan. Laitoin reseptin talteen ja päätin kokeilla kotona. Tämä resepti on suurimmalta osin suoraan Karita Tykän Rakkaudella, Karita -blogista, mutta hieman muokkasin pohjan raaka-aineita oman leivontakaappini sisällön mukaan.

Arvasin jo raaka-aineista, että tästä leivonnaisesta tulisi superhyvä! Pohjataikinaa oli helppo käsitellä ja täyte oli ihanan silkkinen ja makea. On jännä muuten huomata, miten puolikin desilitraa xylitolia tuntuu puoli vuotta ilman valkoista sokeria olleelle ihan tosi makealta. Alkuperäisen reseptin mukaan nämä leivokset voi myös pakastaa, mutta minulla ei sitä tarvetta ollut :P Suosittelen todella lämpimästi kokeilemaan näitä leivoksia tai vaikka vain täytettä pelkkänä moussenakin. On oikeasti niiiin hyvää!




3 kpl (halkaisija n. 10 cm)

Pohja:

1 dl kookoshiutaleita
2 dl mantelijauhoja
1/2 dl kaurahiutaleita
ripaus mantelijauhetta
1 tl raakakaakaojauhetta
1 tl maapähkinävoita
1/2 tl vaniljajauhetta
12 taatelia
3 rkl vettä
ripaus suolaa

Täyte:

3-4 avokadoa
2 limen mehu
1 limen kuori
3 rkl agavesiirappia
1 rkl hunajaa
3 rkl sulatettua kookosöljyä
1/2 dl xylitolia
ripaus suolaa


Poista taateleista kivet ja prosessoi kaikki pohjan ainekset monitoimikoneessa tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina kolmen pikkuvuoan (tai yhden ison piirakkavuoan) pohjalle ja reunoille. Laita piirakkapohjat hetkeksi pakastimeen.

Poista avocadoista kivet, paloittele ne ja laita palat sekä muut ainekset monitoimikoneeseen. Anna pyöriä, kunnes täyte on tasaista ja silkkistä. Ota vuoat pakastimesta ja jaa täyte pohjille ja tasoita. Anna jähmettyä kylmässä muutaman tunnin ajan tai pakasta ja nauti myöhemmin!




torstai 22. syyskuuta 2016

Kikherne-blondiet





Olen viime aikoina leiponut melkein pelkästään Virpi Mikkosen reseptikirjasta Kiitos hyvää pikaruokaa. Myös tämä resepti on tuosta kirjasta. Kikherne-leivonnaisista olen kyllä kuullut aiemmin, mutten koskaan ennen tätä ollut itse niitä kokeillut.

Kuten kaikki Kiitos hyvää pikaruokaa -kirjan reseptit, myös tämä oli todella helppo valmistaa. Lisäplussaa oli, että kaikki raaka-aineet löytyivät lähi-Citymarketista. Alkuperäisessä reseptissä oli puolikas annos allaolevasta, mutta kaksinkertaistin sen, koska niin pientä vuokaa en omista. Tämä määrä oli juuri hyvä n. 20x20 cm neliövuokaan.




Nämä blondiet olivat tosi herkullisia ja suosikkimakuni banaani maistui selkeästi taikinasta. Raakakaakaonibsit sammuttivat hyvin suklaanälkääkin. Pakastin osan blondieista, mutta hyvin näyttivät säilyvän myös jääkaapissa. Tämä resepti on ehdoton uusi sokeriton suosikkini!




9 kpl

2 tölkkiä (n. 6 dl) kikherneitä
1 dl mantelivoita
6 rkl hunajaa
2 banaania
1 dl raakakaakaonibsejä




Lämmitä uuni 175 asteeseen ja vuoraa n. 20 x 20 cm vuoka leivinpaperilla. Mittaa kaikki ainekset kaakaonibsejä lukuunottamatta tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Hämmennä sitten sekaan nibsit ja kaada taikina vuokaan. Tasoita pinta ja ripottele vielä muutama kaakaonibsi pinnalle. Paista n. 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä, tarjoa ja nauti!





maanantai 19. syyskuuta 2016

Kolmen raaka-aineen suklaakakku suklaamoussella





Tässä on todella herkullinen sokeriton resepti suklaan ystäville! Testasin tätä Virpi Mikkosen Kiitos hyvää pikaruokaa -kirjan ohjetta perjantaina uuden Vain elämää -kauden alkamisen kunniaksi!

Sokerittoman kokeilun aloitettuani en ollutkaan ennen tätä syönyt mitään suklaaseen viittaavaa. Odotukseni eivät reseptin suhteen olleet korkealla, sillä ajattelin, että sokeriton suklaa tai kaakao ei vain voi maistua hyvältä. Makuaistini on kuitenkin puolessa vuodessa selkeästi muuttunut; ennen kaikki mauton on tänä päivänä mielestäni ihan maistuvaa. Näin kävi myös tämän kakun kanssa.






Itse kakku ei ollut ulkonäöllisesti kummoinen ja koostumus oli melko tiivis, mutta kun sitä tarjoili suklaamoussen kanssa, oli makujen yhdistelmä ihan uskomattoman herkullinen! Suklaamousse oli niin hyvää, että sitä voisi valmistaa ihan sellaisenaankin vaikkapa jälkiruuaksi. Suosittelen tätä reseptiä todella lämpimästi erityisiin hetkiin, jolloin suklaan tarve on voimakas. Vain elämää -kisakatsomossa toimii myös loistavasti :P




Suklaakakku:

4 kananmunaa
10-15 taatelia
1 1/2 dl raakakaakaojauhetta

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vuoraa halkaisijaltaan n. 17 cm vuoka leivinpaperilla. Poista taateleista kivet ja lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi, kaada taikina vuokaan ja paista n. 20 minuuttia, kunnes pinta näyttää kuivalta. Anna kakun jäähtyä kunnolla, ennen kuin irrotat sen vuoasta. Valmista suklaamousse allaolevan reseptin mukaan ja levitä jäähtyneelle kakulle.

Suklaamousse:

1 tlk täysrasvaista kookosmaitoa (säilytetty jääkaapissa)
3-5 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl hunajaa

Ota kookosmaitotölkki jääkaapista ja kaavi kulhoon paksu valkoinen massa. Lisää kaakaojauhe ja hunaja ja vatkaa tasaiseksi mousseksi sähkövatkaimella. Tarkista maku ja lisää halutessasi makeutusta tai kaakaota (en lisännyt). Nauti sellaisenaan tai jälkiruokien kylkiäisenä!





sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Gluteeniton ja sokeriton omenapiirakka






Omenaleivontakausi jatkuu! Tämä piirakka mukailee aiemmin tekemääni mustikka-rahkapiirakkaa, mutta rahkan tilalla on kermaviili ja mustikoiden tilalla omenat. Koska tämä piiras lähti tuliaisiksi kyläpaikkaan, lisäsin täytteeseen myös hieman makeutusta.

Tätä piirakkaa tehtiin usein lapsuudenkodissa, perinteisellä piirakkapohjalla tosin. Salaisuus oli aina kermaviilissä, jonka ansiosta lopputulos oli kermaisempi ja pehmeämpi, kuin käyttämällä rahkaa.  Muistan muutamankin meillä käyneen koulukaverin ihastelevan ja kysyneen reseptiä :)




Tässä omenapiirakassa on lempparipohjani ja tuttu täyte sekä ihanat omenat, joten mikä voisi mennä pieleen! Reippaasti siis vain kokeilemaan ja nauttimaan syksyn mauista!




Pohja:

4 1/2 dl mantelijauhoja
3 dl kaurahiutaleita
4 1/2 rkl agavesiirappia
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1/2 tl kardemummaa
n. 7 rkl kookosöljyä

Täyte:

1 prk kermaviiliä
1 muna
1/4 tl vaniljajauhetta
1/2 dl xylitolia
omenoita viipaleina

Sekoita pohjan ainekset kookosöljyä lukuunottamatta kulhossa. Sekoita tasaiseksi ja lisää sitten öljy. Ota talteen n. 1 dl taikinaa päällistä varten ja painele lopputaikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita kermaviili, muna, vanilja ja xylitoli keskenään. Kaada ja tasoita piirakkapohjalle. Poista omenoista siemenkodat ja viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi.




Jos haluat tehdä kukkamallin, levitä omenat siten, että siemenkota osoittaa keskustaa päin ja kuori reunoja päin. Lado viipaleet vieri viereen aloittaen piirakan reunasta. Kun kaikki omenat ovat paikoillaan, murustele päälle säästämäsi kaurahiutaleseos. Paista piirakkaa 160 asteessa noin 20-25 minuuttia.


Valmiina uuniin :P 



maanantai 12. syyskuuta 2016

Kolmen raaka-aineen omenapiiras





Ostin viime viikolla peräti kaksi uutta reseptikirjaa: Virpi Mikkosen Kiitos hyvää sekä Kiitos hyvää pikaruokaa. Kummatkin kirjat sisältävät herkkureseptejä ilman valkoista sokeria ja gluteenia. Oman sokerittoman ihmiskokeeni puolivuotispäivä lähestyy jo, joten kiva jälleen saada uusia reseptejä kokeilua tukemaan :P

Tämä resepti löytyy Mikkosen Kiitos hyvää pikaruokaa -kirjasta. Kirjassa on nimensä mukaisesti keskitytty nopeasti valmistettaviin leivonnaisiin mutta myös ruoka-annoksiin. Viime lauantaina käväisin Hakaniemen maalaismarkkinoilla ja sieltä mukaan tarttui pussillinen kotimaisia omenoita. Noiden omenien myötä avasin tänään tämän vuoden omenaleivontakauden ja kokeilin Mikkosen kolmen raaka-aineen omenapiirakkaa.




Piirakan teko oli äärimmäisen yksinkertaista. Tein piirakan ihan ohjeen mukaan, mutta makeamman piirakan ystävät voivat kirjan mukaan lisätä reseptiin vielä hunajaa. Maku oli hyvin selkeä, peruspiirakan maku, jollaiselta lapsuuden pellilliset omenapiirakkaa maistuivat. Sellaisenaan piiras on ehkä vähän kuiva, mutta esim. vaniljakastikkeen kanssa makuelämys olisi täydellinen. Mehevyyteen vaikuttavat varmasti myös omenat. Reseptissä kehotetaan jäähdyttämään piiras hyvin ennen syömistä, mutta itse tykkäsin lämmittää sitä hieman haaleaksi.




3 omenaa
3 dl kaurahiutaleita
4 rkl sulaa kookosöljyä

Mausteeksi maun mukaan:

1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Vuoraa n. 17 cm:n vuoka leivinpaperilla ja öljyä vuoan reunat. Soseuta 2 omenaa tehosekoittimessa ja lisää soseeseen kaurahiutaleet, kookosöljy sekä haluamasi mausteet. Minä laitoin kanelia ja kardemummaa. Sekoita taikina tasaiseksi ja painele esim. lusikan avulla vuoan pohjalle.






Siivuta kolmas omena ohuiksi siivuiksi ja lado viipaleet limittäin pohjataikinan päälle. Ripottele päälle kanelia ja paista n. 25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä kokonaan, jotta se kiinteytyy. Tarjoa ja nauti!





lauantai 10. syyskuuta 2016

Pão com chouriço





Viime vappuna tein vappupiknikille täytettyä leipää, jossa yhdessä täytteenä oli chouriço-makkaraa. Leipä muistutti koemaistajien mielestä niin paljon portugalilaista pão com chouriço-leipää, että tein nyt yleisön pyynnöstä alkuperäisen pão com chouriço-leivän mallisia minileipiä. Taikina ja täyte ovat siis samoja, kuin täytetyssä leivässä, vain ulkonäkö on eri.




Täytyy sanoa, että täytetty leipä minikokoisena toimii jos mahdollista, vieläkin paremmin! Pienestä sämpylästä tulee uunissa tosi rapea makkaratäytteen ansiosta. Portugalilaisen koemaistajan mielestä nämä leivät olivat jopa parempia, kuin alkuperäiset Portugalissa! Voiko suurempaa kohteliaisuutta leipuri saada! ❤️




8 kpl

35 g hiivaa
4 dl vettä
15 g voita huoneenlämpöisenä tai n. 1/4 dl öljyä
1 tl suolaa
10-11 dl vehnäjauhoja

Täyte:

1/2 chouriço- tai linguiça-makkara
n. 30 g voita huoneenlämpöisenä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
ripaus suolaa

Liuota hiiva veteen ja lisää rasva sekä suola. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota 1-2 tuntia.

Kippaa kohonnut taikina leivinpöydälle ja jaa 8 osaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne. Levitä taikinalevylle ensin valkosipulivoita ja n. 5 makkaranpalaa.






Taittele taikinareunat täytteen päälle, käännä taikinanyytti taitoskohta pöytään päin ja pyörittele tasaiseksi. Muotoile pallosta hieman soikea. Laita valmiit leivät leivinpaperin päälle uunipellille ja anna kohota n. 30-45 minuuttia.








Tee kohonneisiin leipiin terävällä veitsellä vinoviillot ja paista 225 asteessa n. 20-25 minuuttia. Anna hieman jäähtyä ja nauti uunituoreina!