tiistai 20. joulukuuta 2016

Nakkipossut



Lapsuusajan voitaikinaherkut jatkuvat! Kokeilin itsenäisyyspäivänä pellillistä lihapiirakkaa ja nyt on toisen perinneherkun vuoro. Nakkipossuja meillä leivottiin varsinkin lastenjuhliin, mutta myös joulunaikana. Possuissa on kova homma, jos tekee ne korvineen päivineen. Itse tein nämä koevedokset nyt ilman korvia, mutta ensi kerralla kyllä pitää värkätä nekin! Lapsena possut täytettiin vain ja ainoastaan nakkipaloilla, muuten eivät menneet kaupaksi. Aikuiseen makuun nakkien seuraksi voisi lisäillä nyt myös esim. juustoa tai sinappia/ketsuppia.






n. 24 kpl

2 pkt esikaulittuja voitaikinalevyjä
1/2 pkt nakkeja
voiteluun munaa
rosé-pippureita silmiksi

Kauli voitaikinalevy suorakaiteeksi ja ota pyöreällä muotilla (esim. juomalasilla) taikinasta ympyröitä. Asettele puolet pellille ja säästä toiset puoliskot päällisiksi. Leikkaa nakit ohuiksi viipaleiksi ja laita jokaisen pyörylän päälle n. 4-5 nakkipalaa. Kostuta pyörylöiden reunoja vedellä ja painele "kansi" päälle.






Ota pienemmällä ympyrämuotilla (hyvin käy esim. pullon kierrekorkki) taikinasta vielä kärsiä ja "liimaa" ne vedellä possujen naamoihin. Voitele munalla ja asettele kaksi rosé-pippuria silmiksi ja pistele tikulla kärsään nenäreiät. Paista uunissa 200-225 asteessa, kunnes possut ovat kauniin ruskeita.





keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Pellillinen lihapiirakkaa



Tämä iso lihapiirakka on ollut to do -listallani jo kauan! Tällaisia piirakoita syötiin lapsena 90-luvulla paljon! Resepti on tutusta ja turvallisesta Mukana maku -blogista. Piiras on muuten helppotekoinen, mutta taikinakannen kiinnittämisessä kannattaa olla huolellinen, ettei munamaito valu paiston aikana ulos. Itse kaulin kannen sen verran pohjaa suuremmaksi, että sain taiteltua taikinareunat pohjan alle. Tarjoilin piirakkaa itsenäisyyspäivänä Linnan juhlien haukkapalana. Maistui hyvältä glögin kanssa!




Pohja ja kansi:

2 isoa lehtitaikinalevyä pakkasesta

Täyte:

400 g (naudan) jauhelihaa
1 sipuli
2 dl pitkää riisiä (kypsänä 6 dl)
1 lihaliemikuutio
2 tl mustapippuria
1/2 tl maustepippuria
1 tl suolaa
200 g juustoraastetta
2 dl maitoa
2 munaa
voiteluun muna

Sulata voitaikinalevyt huoneenlämmössä n. 1-2 tunnin ajan. Keitä riisi lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä paketin ohjeen mukaan. Hienonna sipuli ja paista jauhelihan kanssa kypsäksi. Mausta. Kun riisi on kypsää, lisää riisit pannulle ja paista yhdessä jauhelihan kanssa muutaman minuutin ajan. Kauli sulaneet voitaikinalevyt uunipellin kokoisiksi levyiksi. Aseta pohja leivinpaperoidulle pellille ja ripottele taikinalle puolet juustoraasteesta.




Kaada sitten riisi-jauhelihaseos ja tasoita. Ripottele päälle loput juustoraasteesta. Sekoita keskenään maito ja 2 munaa. Kaada munamaito täytteen päälle.






Asettele lopuksi taikinakansi ja nipistele taikinalevyt toisiinsa haarukalla kiinni. Voitele kansi munalla ja pistele pintaa haarukalla. Paista piirakkaa 225 asteessa n. 15-25 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen.








maanantai 12. joulukuuta 2016

Brownie taateleilla ja avocadolla





Itsenäisyyspäivän herkkua tänä vuonna olivat nämä taateli-avocadobrowniet. Reseptin löysin Maalaisbistrolta. En tiennyt yhtään, mitä odottaa, sillä resepti on sekä gluteeniton että sokeriton ja nimi on kuitenkin brownie..






Valmistus oli tosi nopeaa ja helppoa. Pitää vain varmistaa, että avocadot ovat täysin kypsiä. Sokeritonta suklaatakin saa nykyisin tosi hyvin tavallisista marketeista. Valmiit browniet olivat meheviä ja herkullisia. Sulatetun suklaan ansiosta pohja oli todella täyteläinen ja maistuva. Kuorrute toi vielä oman pehmeän lisänsä. Todella ihana uutuus sokerittomien leivonnaisteni kokoelmaan! Tätä täytyy ehdottomasti tehdä toistekin!




1 piirakkavuoallinen (21 x 29 cm)

Brownie-pohja:

150 g sokeritonta tummaa suklaata
10 taatelia
1 kypsä avocado
3 rkl kookosöljyä
3 munaa
2 dl mantelijauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 tl suolaa

Kuorrutus:

2 kypsää avocadoa
1/2 dl kaakaojauhetta
1/4 dl hunajaa
1/4 dl vaahterasiirappia
1 rkl kookosöljyä

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sulata suklaa vesihauteessa. Poista taateleista kivet ja surauta monitoimikoneessa yhdessä avocadojen kanssa. Lisää vähitellen muutkin aineet ja sekoita. Lisää lopuksi sulanut suklaa ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.






Leikkaa leivinpaperista 21 x 29 cm vuokaan sopiva palanen. Kastele leivinpaperinpala vedellä ja rutista paperi kuivaksi. Vuoraa piirakkavuoka märällä paperilla ja kaada brownie-taikina vuokaan. Paista n. 30 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan. Mittaa kuorrutuksen ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi. Levitä jäähtyneen pohjan päälle, anna jähmettyä hieman ja leikkaa annospaloiksi.







sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Proteiinipannarit



Eipä ole vähään aikaan ehtinyt ollenkaan päivittää! Kiirettä pitää ja työ haittaa tällä hetkellä aika pahasti harrastuksia :P Pari viikkoa sitten tein kääretorttuja ja noista kääretorttuleipomuksista jäi valkuaisia yli yhteensä 9 kappaletta. Niille piti löytää jokin käyttötarkoitus eikä marenki oikein innostanut. Pienen nettiselailun jälkeen löysin Slender Kitcheniltä helpon pannariohjeen, johon tarvittiin ainoastaan valkuaisia.




Taikina on superhelppo tehdä ja miten se käyttäytyykään pannulla! Aivan ihanaa paistaa kerrankin isoja pannareita, joiden kääntäminen onnistuu aina. Sokerittomalle ruokailijalle pannarit maistuvat hyvin niin makeilla (esim. marjaisilla) kuin suolaisillakin täytteillä. Koemaistajinani toimineet sokerin syöjät tykkäsivät myös, kun laittoivat hilloa päälle.

5 kpl

9 valkuaista
1 1/2 dl kaurahiuraleita
100 g raejuustoa
2 tl vaniljauutetta
1/2 tl kanelia
1/4 tl kardemummaa
ripaus suolaa

Prosessoi kaikki taikinan ainekset tehosekoittimessa. Paista isoja pannukakkuja pannulla (voissa tai öljyssä) ja nauti esim. marjojen tai hillon kera.