keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Hunajainen kaurataatelileipä





Tämä leipäresepti on Leivotaan-lehdestä (2/2017). Taatelit ovat yksi suosikkiraaka-aineistani leivonnassa, joten tätä ohjetta oli pakko testata. Lehden kuvan perusteella tarkoituksena on ilmeisesti käyttää tuoreita taateleita, mutta minulta löytyi kaapista kuivattuja, joten käytin niitä. Tuoreet eivät jää leipätaikinaan sisälle niin möykkymäiseksi, kuin kuivatut, mutta homma toimii myös kuivatuilla. Leivän maku oli arvatenkin aika makeahko, mutta selkeästi kuitenkin sekaleipämäinen. Aamuleipänä tämä maistui erityisesti paahdettuna.




1 leipä

25 g hiivaa
3 dl kylmää vettä
2 rkl hunajaa
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 1/3 dl kaurahiutaleita
1 1/3 dl hienoja ruisjauhoja
5 1/3 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl taateleita

Murenna hiiva kulhoon. Lisää vesi ja liuota hiiva. Lisää hunaja, öljy ja suola. Sekoita kaurahiutaleet joukkoon. Lisää lopuksi ruis- ja vehnäjauhot. Alusta taikinaa 4 minuuttia. Lisää pilkotut taatelit ja alusta taikina kimmoisaksi. Laita taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon, peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Ota taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa muutama minuutti. Muotoile taikinasta leipä ja nosta se leivinpaperoituun tai voideltuun vuokaan (vetoisuus n. 1 1/2 l). Anna kohota liinan alla n. puoli tuntia. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Viiltele leivän pinta. Laita leipä uunin alimmalle tasolle ja laske samalla lämpöä 200 asteeseen. Paista n. 50 minuuttia.



keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Siken kylmäkohotettu sekaleipä





Tämän ihanan leipäreseptin minulle vinkkasi opiskelukaverini yliopistoajoilta. Suurkiitokset Herrasväki ja pikkuleivät! Alunperin ohjeen on kehittänyt Sikke Sumari. Taikinaa kohotetaan jääkaapissa yön yli ja siitä voi leipoa joko yhden tai kaksi kokonaista leipää tai sämpylöitä. Paistoaika on aika pitkä, mutta se takaa leivälle kerrassaan uskomattoman rapean kuoren! Ihan oli leipää leikatessa hiki päässä!




Herrasväki ja pikkuleivät painottaa, että suolaa pitää olla se 15 ml, muuten leipä on mautonta. Jauhojen kanssa puolestaan voi vähän soveltaa riippuen siitä, tekeekö leivän vai sämpylöitä; kokonaiseen leipään voi huoletta laittaa enemmän jauhoja, kun taas sämpylätaikina kannattaa jättää löysemmäksi.

Leipä tuo luksusta esimerkiksi viikonloppuaamiaiselle ja maistuu loistavasti myös keittojen kanssa. Suosittelen lämpimästi! :P




1 iso leipä tai 2 pienempää

7 1/2 dl vettä
25 g tuorehiivaa
15 ml suolaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
2 dl kokojyväjauhoja, esim. graham-, sämpylä- tai ohrajauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja


Leipä valmiina uuniin!


Liuota hiiva veteen ja lisää suola, ruisjauhot ja haluamasi kokojyväjauhot. Lisää sitten vähitellen vehnäjauhoja, kunnes saat paksuhkon, mutta vielä jokseenkin löysän taikinan. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla tai leivinpaperilla sekä liinalla. Anna kohota yön yli jääkaapissa (itse annoin taikinan kohota 16h). Kumoa kohonnut taikina runsaasti jauhotetulle pöydälle ja muotoile taikinasta haluamasi muotoinen ja kokoinen leipä. Nosta varoen leivinpaperoidulle pellille ja paista 220 asteessa 35 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile uunituoreena.

sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Polkkapossun sämpylät





Bataattikeitto tarvitsi illalliselle kaveriksi leipää. Leipää leipoessani yritän yleensä aina kokeilla jotakin uutta reseptiä tai tuunata vanhaa jollakin tavalla. Tämä resepti on kotoisin Valkotippurin blogista. Kuivatut yrtit tuovat sämpylöihin kivaa makua ja oliiviöljyvoitelu puolestaan rapean kuoren. Sämpylät sopivat oikein hyvin miedon kasviskeiton kanssa ja ovat tietysti parhaimmillaan uunituoreina.






10-15 kpl

4 dl vettä
1 dl piimää (tai viiliä tai turkkilaista jogurttia)
25 g tuorehiivaa
1 1/2 rkl haluamaasi siirappia
1 rkl kuivattua basilikaa
1/2 rkl suolaa
1 dl vehnäleseitä
3 dl sämpyläjauhoja
8-10 dl vehnäjauhoja
loraus rypsiöljyä

oliiviöljyä




Lämmitä vesi ja piimä kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja liuota vesi-piimäsekoitukseen. Sekoita mukaan mausteet, leseet sekä sämpyläjauhot. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja lorauta sekaan lopuksi rypsiöljy. Vaivaa taikinaa ja anna kohota n. puoli tuntia. Pyörittele kohonneesta taikinasta 10-15 sämpylää ja kohota vielä 10 minuuttia. Tee kohonneisiin sämpylöihiin terävällä veitsellä viillot ja voitele oliiviöljyllä. Paista 200 asteessa, kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin ruskean värin.







lauantai 18. maaliskuuta 2017

Sokeriton mokkajuustokakku brownie-pohjalla



Meillä vietettiin syntymäpäiviä ja sankarin suosikkimakuihin kuuluu kahvi. Koska oma ihmiskokeeni vailla valkoista sokeria kestää vielä tämän kuun loppuun, joutuvat perheenjäsenetkin siitä hieman kärsimään - valmistin tämänkin kakun siis ilman valkoista sokeria. Pohjana käytin hyviksi havaittujen browniessien taikinaa ja täytteeseen lisämakua toi kahviaromi. Tästä kakusta tuli minikakku kahdelle, jonka leivoin 15cm irtopohjavuokaan. Kahvin kanssa ei mielestäni oikein voi koskaan epäonnistua - oli siis superhyvää :P




Pohja:

3 dl mantelijauhoja
1/2 dl (raaka)kaakaojauhetta
200 g luonnonjogurttia
2 munaa
1 1/4 dl xylitolia
1 tl leivinjauhetta
100 g pehmeää margariinia
1 tl vanilja-aromia

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sekoita mantelijauhot, kaakaojauhe, xylitoli ja leivinjauhe keskenään ja lisää sitten jogurtti, munat, margariini ja vanilja-aromi. Kaada taikina haluamasi kokoiseen kakkuvuokaan. Itse käytin pientä irtopohjavuokaa, halkaisija 15cm. Paista kakkupohjaa n. 40 minuuttia. Älä paista pohjaa liikaa, vaan jätä taikina hieman hyllyväksi - se hyytyy jäähtyessään. Anna pohjan jäähtyä kokonaan.

Täyte:

2 dl kermaa
150 g Philadelphia-tuorejuustoa
1 tl kahviaromia
1 tl vanilja-aromia
3 liivatelehteä
1/2 dl vahvaa kahvia

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Keitä kahvi. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää tuorejuusto sekä kahvi- ja vanilja-aromit. (Kahviaromia saa pikkupullossa ainakin Citymarketeista.) Sulata lionneet liivatelehdet kuumaan kahviin ja lisää lopuksi täytteeseen ohuena nauhana samaan aikaan sekoittaen. Kaada täyte jäähtyneen kakkupohjan päälle ja anna hyytyä kylmässä.

Koristelu:

90 g tummaa (sokeritonta) suklaata
1 rkl kookosöljyä

Sulata suklaa ja kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi. Kaada sula suklaa kakun päälle ja anna jähmettyä. Koristele haluamallasi tavalla ja nauti!





maanantai 13. maaliskuuta 2017

Goji-suklaa





Tämän suklaan reseptin tallensin jo joulukuussa Kutsu vapauteen -blogista, mutta en sitten ehtinytkään tehdä jouluksi. Hiihtolomalla aikaa onneksi oli ja pääsin viimein testaamaan reseptiä.

Goji-suklaan kanssa en tiennyt yhtään, mitä odottaa. Toki ainesosat kuulostivat hyviltä, mutta tämän tapaista herkkua en ollut koskaan aiemmin leiponut. Valmistus oli tosi helppoa. Voit itse valita, minkä kokoisiin astioihin suklaata teet. Mitä pienempi astia, sitä paksumpaa suklaasta tulee.




Valmis suklaa oli näin sokerittomalle syöjälle makea ja kiva yhdistelmä alaosan marjaisan sitkeää ja yläosan loksahtelevaa suklaakerrosta. Itse söin suklaata kahvin kanssa ja kyllä maistui! Marjat voi halutessaan vaihtaa myös pähkinöihin. Ja mikäpä jottei voisi tehdä vaikka isomman massan kerralla, jakaa sitä pienempiin osiin ja maustaa eri tavoin!




1 isohko levy

1-2 dl Goji-marjoja tai muita kuivattuja marjoja
1 dl mantelijauhoja
1 dl pähkinöitä (laitoin hassel- ja cashew-pähkinöitä)
1 rkl raakakaakaojauhetta
1 dl kookosöljyä tai kaakaovoita sulatettuna (laitoin 1/2 dl kumpaakin)
2 rkl hunajaa tai karppisokeria

Kuorrute:

125 g tummaa (sokeritonta) suklaata
1 rkl kookosöljyä sulatettuna

Liota pähkinöitä vähintään kaksi tuntia ja huuhtele ne huolellisesti juoksevan veden alla. Sulata kookosöljy ja/tai kaakaovoi vesihauteessa ja anna jäähtyä. Murskaa pähkinät esim. tehosekoittimessa. Sekoita sitten pähkinät, marjat, mantelijauhot, kaakaojauhe, kookosöljy ja/tai kaakaovoi sekä makeutus keskenään kulhossa. Lusikoi massa esim. leivinpaperoidun piirakkavuoan pohjalle. Mitä isompi astia, sitä ohuemmaksi suklaan saa - jos haluaa :P

Sulata kuorrutetta varten suklaa ja kookosöljy yhdessä ja kaada pohjan päälle. Ripottele halutessasi marjoja koristeeksi. Anna suklaan jähmettyä pakastimessa noin kahden tunnin ajan. Leikkaa valmis jähmettynyt suklaa paloiksi ja nauti! Suklaata säilytetään jääkaapissa.