keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

JuurimunkitVapun munkkibuffet: Ylhäällä valkosuklaadonitsit,
alh.vas. rahkamunkit ja alh.oik. juurimunkit 😋


Tämä pullataikinaresepti hapanjuureen on luotto-ohjeeni pullapohjaisten leivonnaisten ja munkkien teossa. Se on alunperin kotoisin Hapanjuurileipurit-ryhmästä. Taikinan voi tehdä joko tavalliseen hapanjuureen tai makeampaan juureen, kuten itse yleensä teen. Jääkaapistani löytyy siis Colin - tavallinen vehnäjuuri sekä Aida, jonka jalostin Colinista makeaksi juureksi. Ne eroavat siten, että ruokinnassa Aida saa aina pikkuisen myös hunajaa eikä siksi maistu niin happamalta.

Tällä ohjeella munkit on ajastettu valmistuvaksi lounasaikaan. Aikatauluja voi siis muokata omaan aikatauluun sopivaksi eri tavallakin. Näiden munkkien kohdalla kohotin sekä taikinan että pallot huoneenlämmössä, mutta joskus saatan laittaa taikinan myös loppuajaksi kohoamaan viileään. Esimerkiksi täytepullassa tykkään käyttää enemmän viileää taikinaa, koska sitä on helpompi kaulia. En laittanut reseptiin, montako munkkia tästä tulee, mutta kannattaa tehdä mielummin aika pieniä pallukoita, kuin isoja. Minulla nämä nimittäin paisuivat aivan valtaviksi öljykattilassa ja sen takia sitten aika moni jäi vähän raa'aksi.. Ensi kerralla sitten paremmin!

340 g maitoa
85 g voita
85 g sokeria
6-10 g aktiivista (makeaa) vehnäjuurta
1 rkl kardemummaa
1 1/2 tl suolaa
470 g jauhoja
Klo 15: Sulata voi kattilassa ja lisää maito sekä sokeri. Sekoittele, kunnes seos on kädenlämpöistä. Lisää sitten seokseen juuri, kardemumma, suola ja jauhot. Anna taikinan levätä puoli tuntia ja tee ensimmäinen taittelu. 

Klo 17: Tee toinen taittelu ja jätä taikina sitten kohoamaan huoneenlämpöön n. 14 tunniksi. 

Seuraavana aamuna klo 7: Muotoile taikinasta palloja ja jätä kohoamaan neljäksi tunniksi huoneenlämpöön.

Klo 10-11: Paista taikinapallot öljyssä ja pyörittele sokerissa. Tarjoile uunituoreina!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti