maanantai 25. helmikuuta 2019

Pain blanc





Luin leivontalehdestä, että yksi tämän vuoden suurimmista leivontatrendeistä on juurileipä. Tämäpä hyvä - hurahdin nimittäin itse tähän juurileipähulluuteen viime vuonna eli voin kerrankin tuntea itseni ja leipomukseni trendikkäiksi! :D

Trendikkyyttä tärkeämpää juurileivissä on kyllä se maku, jota tämänkin reseptin leivät ovat pullollaan! Ohje on jälleen Heléne Johanssonin kirjasta Leipä, josta leivoin myös edellisen juurileipäni. Heléne käyttää tässä levain-leivässä vehnäjauhojen sijaan spelttijauhoja, joita minunkin oli tarkoitus ensin käyttää, mutta unohdinkin sitten ostaa niitä. Vehnäjauhoilla leipä onnistui kyllä myös erinomaisesti.




Kuten levainien kanssa yleensä, myös tässä leipoja voi itse päättää, käyttääkö lisänä pienen määrän hiivaa vai ei. Itse käytin, koska haaveilen edelleen isokuplaisesta levain-leivästä, jotka kylläkin jäivät jälleen kerran haaveeksi.. :/ Kuplia tai ei, tämä levain oli silti todella herkullista ja rapeaa. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! <3




3 leipää

Vaihe 1, levain:

2 dl vettä
1 1/2 dl vehnähapanjuurta
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1 3/4 dl ruisjauhoja

Vaihe 2:

levain vaiheesta 1
6 dl vettä
15 1/3 dl vehnäjauhoja
7 tl suolaa
(10 g hiivaa, tämä ei tosin pakollinen, jos uskot ja luotat juuresi tehoon ilmankin)

Vaihe 1:

Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia. Laita levain öljyttyyn laatikkoon tai kulhoon. Peitä kelmulla tai kannella ja anna seistä huoneenlämmössä vähintään 5 tuntia. Sen jälkeen levainia voi säilyttää jääkaapissa enintään viikon ajan tai voit leipoa taikinan saman tien.

Vaihe 2:

Sekoita levain ja muut ainekset suolaa lukuun ottamatta. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 15 minuuttia. Lisää sitten suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Anna taikinan levätä kulhossaan 2 tuntia.

Jaa levännyt taikina kolmeen osaan ja muotoile taikinasta kolme pyöreää pullaa. Laita ne jauhotettuihin kohotuskoreihin saumakohta alaspäin. Voit muotoilla leivistä myös pitkulaisia ja laittaa  ne jauhotetulle leivinliinalle kohoamaan saumakohta alaspäin. Anna leipien kohota pari tuntia huoneenlämmössä tai jääkaapissa yön yli.

Lämmitä uuni 250 asteiseksi ja laita uunin alimmalle tasolle tyhjä pelti. Siirrä leivät leivinpaperoidulle pellille varovasti niin, että saumakohta jää ylöspäin. Nosta pelti uuniin ja kaada alimmalle pellille heti kupillinen kylmää vettä. Sulje luukku ja laske lämpöä 200 asteeseen. Päästä höyry ulos 20 minuutin jälkeen avaamalla luukkua. Paista leipiä n. 35-40 minuuttia. Oma peltini oli sen verran täyteen ahdettu kolmesta leivästä, että 40 minuutin paistoajan jälkeen käänsin vielä leivät ympäri ja paistoin pohjapuoli ylöspäin vartin lisää. En tiedä, kuinka sallittua tällainen on, mutta ainakin näin leivistä tuli läpikypsiä ja superrapeita! :) Jäähdytä leivät ritilän päällä ja voilà!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti