maanantai 4. huhtikuuta 2016

DurumleipäViikonloppuisin kun on aikaa, teki mieleni taas leipoa jotakin hyvää leipää - yön yli kohotettavasta taikinasta mielellään. Netin syövereistä löysin tämän Me Naiset -lehden rapean ja mehevän durumleivän reseptin. En ollutkaan käyttänyt durumjauhoja aiemmin, kuin pizzataikinaan.

Kuten yön yli kohotettavat taikinat yleensä ovat, on tämäkin äärimmäisen helppo tehdä. Ainekset vain sekaisin ja sitten odotellaan. Leivän muovaaminen leivän muotoiseksi piti alkuperäisen reseptin mukaan tapahtua leivinliinan sisällä, mutta siinä kohtaa sävelsin ja tein leivän suoraan leivinpaperille. Mallikuvassa Me Naiset olivat saaneet leivästä muhkean pyöreän, mutta omastani tuli enemmän ciabatta! Se ei onneksi makua haitannut. Leipä maistuu tosi hyvältä tuoreena pelkän voin kera. Durumjauho tekee leivän kuoresta todella rapean ja kovan. Leipäveitsi kannattaa siis todella teroittaa huolella ennen leikkaamista.
1 leipä

1/2 tl tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
1 1/2 dl durumvehnäjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
5 jääpalaa
Liuota hiiva veteen ja sekoita mukaan jauhot sekä suola. Älä vaivaa taikinaa, sekoita vain ainekset sekaisin keskenään. Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä se huoneenlämpöön n. 8-10 tunniksi.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Taputtele siitä littana suorakaiteen muotoinen levy ja käännä levyn alareuna keskustaa päin. Käännä myös yläreuna keskustaa päin siten, että reunat kohtaavat. Käännä saatu taikinalevy taitoskohta alaspäin leivinpaperin päälle. Anna kohota n. 1 tunnin ajan liinan alla.
Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita uuniin kaksi peltiä; toinen alatasolle ja toinen keskitasolle. Kun uuni on kuuma, ota keskitasolta pelti ja vedä leipä leivinpapereineen pellille. Laita pelti uuniin ja heitä alatasolla olevalle pellille jääpalat. Sulje luukku. Voit availla luukkua ja tuulettaa uunia n. 15 minuutin jälkeen. Paista n. 20-25 minuuttia. Jos leipä saa paljon väriä, laske uunin lämpötilaa 225 asteeseen. Anna valmiin leivän jäähtyä peittämättömänä, jotta kuori pysyy rapeana.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti