keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Kylmäkohotettu sekaleipä



Vuorossa jälleen leipäpostaus. Tätä leipää tein jo ennen pääsiäistä, mutta pääsiäislomareissun takia se pääsee JRI:hin vasta nyt. Tämä resepti on ennestään tuttu Oolannin vehnäleipä, mutta tällä kertaa ilman spelttijauhoja. Jo viime kerralla spelttiversiota leipoessani, lopputuloksena uunissa paistui todella mehevä ja herkullinen leipä. Tällä kertaa halusin kuitenkin kokeilla, miten superpitkä kohotusaika vaikuttaisi, vai vaikuttaisiko ollenkaan. Annoinkin siis muotoon leivotun leivän kohota peräti kolme tuntia.

Pakko sanoa, että maltti tämän leivän kanssa todellakin oli valttia! Leipä oli sisältä uskomattoman ilmava ja pehmeä, täynnä kuplia. Ulkokuori taas oli tosi rapea. Koemaistajat veivät sen käsistä :P Jos vain aikaa liikenee, kannattaa ehdottomasti kokeilla reseptiä!




1 leipä

12 g hiivaa
4 1/2 dl vettä
5 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl grahamjauhoja
2 tl suolaa

Illalla:

Sekoita hiiva ja vesi kulhossa. Lisää jauhot ja suola. Sekoita kaikki joustavaksi, pehmeäksi taikinaksi ja alusta voimakkaasti. Jos käytät yleiskonetta, käytä sitä suurimmalla teholla noin 8 minuutin ajan. Laita taikina muovikelmulla peitetyssä kulhossa jääkaappiin yöksi.

Aamulla:

Ota taikina jääkaapista ja pyörittele siitä vehnäjauhoja apuna käyttäen kohotuskorin muotoinen leipä. Tässä vaiheessa taikina on vielä todella pehmeää, mutta jauhojen avulla siitä saa hyvän leivän. Jauhota kori ja asettele leipä koriin. Anna sen nousta korissa 2-3 tuntia. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kippaa taikina varovasti leivinpaperoidulle pellille ja paista sitä n. 20-30 minuuttia, kunnes pinta on saanut hyvän värin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti