lauantai 30. huhtikuuta 2016

Gluteenittomat ja sokerittomat munkitHauskaa vappua! Tänä vuonna vappu onkin sokeriton ja aluksi luulin, etten saa munkkeja ollenkaan. Pienen etsinnän jälkeen löysin kuitenkin facebookin viljattomasta ryhmästä tämän Antipastaa-blogin loistavan reseptin, johon ei tule sokeria ja on kaiken lisäksi gluteenitonkin.
Taikina oli aika löysä ja ohjeen vastaisesti lisäsin vielä pari ruokalusikallista mantelijauhoa, koska en uskaltanut luottaa ohjeen määrään.. Oli se sitten tarpeellista tai ei, taikina oli pienen jauholisäyksen jälkeen hyvin muovailtavaa. Munkkien paisto kesti kauemmin, kuin vehnämunkkien paisto ja väriä pulliin tuli hitaasti. Lopputulos oli kuitenkin hyvinkin paljon "aitojen" munkkien kaltainen, ihan sokerikuorrutusta myöten. Munkit maistuivat kotona tehdyiltä ja kardemummaisilta. Rakenne on vähän hajoavampi, kuin vehnämunkkien, mutta muuten olin kyllä positiivisesti yllättynyt. Ei varmasti huomaisi satunnainen vapun juhlija syövänsä gluteenitonta ja sokeritonta!
12 kpl

2 dl mantelijauhoja
4 rkl kookosjauhoja
4 rkl psylliumia
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
120 g (n. 1 1/2 dl) karppisokeria tai erytritolia
1 rkl kardemummaa
3 isoa munaa
2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä

paistamiseen n. 7 dl rypsiöljyä
koristeluun karppisokeria


Näillä liikkeelle...


Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää munat vatkaten. Lisää heti perään vesi ja sekoita, kunnes taikina on paksuuntunut. Jätä taikina tämän jälkeen vielä n. 10 minuutiksi seisomaan. Pyörittele taikinasta palloja ruokalusikkaa apuna käyttäen ja jätä odottamaan työlaudalle.
Kuumenna rypsiöljy ja paista kuusi munkkia kerrallaan. Paistaminen kestää kymmenenkin minuuttia, sillä munkit ruskistuvat hitaasti. Kun munkit ovat ruskistuneita, nostele ne reikäkauhalla ensin talouspaperin päälle ja pyörittele ne sitten karppisokerissa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti