torstai 19. maaliskuuta 2015

Maailman paras gluteeniton leipä



Törmäsin ruokablogeja selaillessani mielenkiintoiseen gluteenittomaan leipäreseptiin, joka oli kerännyt niin paljon ylistystä ja kiitosta, että olihan sitä pakko itsekin kokeilla. Voisiko gluteeniton ja vielä leipä olla todella kaikkien niiden kehujen arvoinen?! Resepti on kotoisin Kiitos hyvää:n blogista ja tottumattomana gluteenittomien tuotteiden leipurina noudatin erittäin tarkasti alkuperäistä ohjetta. No joo, vaihdoin toki auringonkukansiemenet kurpitsansiemeniin, sillä pidän niistä enemmän.

Leivän teko oli helppoa ja ainekset löytyivät supermarketin hyllyltä helposti. Vielä paistovaiheessakin olin epäileväinen, sillä väri ei ollut vehnäleivän tapaan kauniin ruskea. Mutta maistettuani leipää, kaikki epäilykseni sai heittää kaaressa roskakoppaan, sillä maku oli todellakin kaikkien niiden kehujen arvoinen! Ja mikä koostumus! Rapea kuori, pehmeä sisus, johon mukavaa purutuntumaa tuovat pähkinät. Maut ovat ihan uskomattoman hienossa balanssissa. Tätä leipää voin todellakin suositella. Nam!




1 pienehkö leipä:

2 ½ dl kurpitsansiemeniä (tai auringonkukansiemeniä)
1 dl pellavansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä
3 ½ dl kaurahiutaleita
2 rkl chia-siemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
3 rkl voita (tai kookosöljyä)
3 ½ dl vettä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja hunaja vesihauteessa juoksevaksi. Annostele vesi kulhoon ja kaada sekaan voi-hunajaseos. Kaada nesteet kuivien aineiden sekaan ja sekoita, kunnes taikina alkaa jähmettyä. Jos seos on liian jähmeää, lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan. Kaada seos pitkulaiseen leipävuokaan. Itse paistoin leivän n. litran vetoisessa pikkuvuoassa. Tasoita pinta ja laita vuoka tekeytymään jääkaappiin kahdesta tunnista vuorokauteen. Tällöin leipä on turvonnut tarpeeksi ja se säilyttää muotonsa.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita vuoka uunin keskiosaan ritilän päälle ja paista 20 minuuttia. Kumoa leipä ritilälle (laitoin leivinpaperin päälle, mutta ei olisi tarvinnut) ja paista vielä n. 30-45 minuuttia. Leipä on valmis, kun se kuulostaa ontolta koputeltaessa. Anna leivän jäähtyä hieman ennen leikkaamista. Leipä säilyy tiiviisti suljettuna noin 5 päivää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti