torstai 13. lokakuuta 2016

Kylmäkohotetut kurpitsasämpylät



Halloweenin lähestyessä kaupat ovat taas väärällään kurpitsoja. Itsekin olen valmistanut tämän syksyn aikana jo lukuisia kurpitsakeittoja. Leivotaan-lehdestä (6/2016) löytyi yksi kurpitsainen leipäohje, johon on helppo upottaa vaikka keitonrippeet. Näitä sämpylöitä kohotetaan yön yli ja valmistus tapahtuu pyörittelyn sijaan kaulimalla. Kurpitsa tuo leipätaikinaan kivaa makeutta ja koostumus toi mieleeni kaupan Muhku-sämpylät.




12 kpl

200 g kurpitsaa (tulee n. 1 dl kurpitsasosetta)
10 g hiivaa
1 dl vettä
1/2 dl rapsiöljyä
1 dl piimää (laitoin luonnonjogurttia)
1 tl suolaa
n. 9 dl vehnäjauhoja




Illalla:

Jos et käytä sämpylöihin kurpitsakeiton tähteitä, tee näin: Kuori kurpitsa ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Keitä palat pehmeiksi kevyesti suolatussa vedessä. Siivilöi vesi pois ja soseuta kurpitsat.

Murenna hiiva kulhoon. Lisää vesi, kurpitsasose, öljy, piimä (tai jogurtti), suola ja suurin osa jauhoista. Työstä ainekset tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina kohoamaan jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai yön yli.

Aamulla/päivällä:

Kumoa taikina pellin kokoiselle leivinpaperille ja kauli n. 2 cm:n paksuiseksi levyksi. Leikkaa veitsellä levyyn 4 x 4 cm:n ruudut ja anna taikinan kohota pellillä n. 30 minuuttia. Paista 250 asteessa n. 10 minuuttia ja erottele sämpylät toisistaan jäähtyneinä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti