maanantai 24. lokakuuta 2016

Öölanninsämpylät





Tykkään tosi paljon unikonsiemenistä varsinkin leivässä. Tässä taannoin taas kun selailin instagramia, tuli vastaan tosi herkullisen näköinen kuva unikonsiemensämpylöistä, jonka Paras leivänpaistaja oli postannut. Onneksi kuvan mukaan oli laitettu myös linkki, josta sämpylöiden reseptin löytää. Päätin tottakai testata.

Reseptin mitat olivat kaikki grammoina, mutta kun en keittiövaakaa omista, pitää grammat aina muuttaa deseiksi. Laitan yleensä vain googleen hakusanoiksi grammat deseiksi ja eteen aukeaa paljon erilaisia sivuja. Hakuammunnalla avasin taas yhden näistä sivuista ja ilokseni huomasin, että unkulunkulu.net -osoitteesta löytyi leivontalaskuri, johon voi vain syöttää luvut ja nappia painamalla laskuri muuttaa mitat valmiiksi! Ei tarvitse siis itse tehdä minkäänlaisia laskutoimituksia!






Tämä sämpylätaikina oli tosi tahmaista ja kauhulla odotin kaulintavaihetta. Onneksi kauliminen kuitenkin onnistuu, kunhan käyttää reilusti jauhoja. Sämpyläsykeröiden muovaamisessa saa laittaa luovuutensa peliin ja kieputtaa omanlaisensa sämpylän - pääasia, että unikonsiemenet saa hiukan näkyviin taikinasuikaleiden välistä. Uunituoreina sämpylät maistuivat ihan mielettömän hyviltä ja lempparisiemeneni rouskuivat kivasti hampaissa. Tästä tuli jälleen sellainen resepti, jota teen ehdottomasti toistekin.




12 kpl

2 3/4 dl haaleaa vettä
15 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 tl (karppi)sokeria
2 1/2 dl spelttijauhoja
3 1/2 dl vehnäjauhoja
30 g pehmeää voita
50 g unikonsiemeniä
1 muna

Mittaa vesi kulhoon ja liuota veteen hiiva, suola ja sokeri. Lisää spelttijauhot ja sekoita. Lisää sen jälkeen pikku hiljaa vehnäjauhot ja pehmeä voi ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Taikina jää aika tahmeaksi. Anna taikinan kohota 1 1/2-2 tuntia.

Kippaa taikina kulhosta jauhotetulle alustalle. Käytin jauhoja aika paljon, sillä taikina on tahmeaa ja ilman jauhoja vähän hankala käsitellä. Kauli taikinasta n. 30 x 60 cm levy. Voitele levy vedellä ja ripottele pinnalle unikonsiemenet.






Taittele sitten kolmasosa levystä keskelle päin ja sen jälkeen toinen reuna samalla tavalla aivan päällimmäiseksi, että pöydälle jää vain kolmasosan kokoinen levy alkuperäiseen nähden. Kauli levyä sitten leveämmäksi, pidä levyn pituus samana. Kun levy on taas n. 30 x 30 cm kokoinen, jaa se 12:een suikaleeseen.








Tämän jälkeen kierittele jokainen suikale kierteeksi ja kieputa kierre vielä etusormen ja peukalon ympäri. Käännä taikinasuikaleen pää taikinavyyhdin keskeltä alle, jotta päältäpäin katsottuna kierre näyttää siistiltä. Anna kierteiden kohota pellillä vielä n. 45 minuuttia. Voitele kierteet munalla ja paista 200 asteessa (kiertoilmalla) 10-15 minuuttia.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti