keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Sokeriton kurpitsapiiras





Kurpitsakausi jatkuu! Tämän sesonkiherkun resepti on jälleen instagramista Healthyeating_jo:lta. Kakusta voi tehdä joko yhden isomman (halkaisija 17 cm) tai kahdeksan pienempää kakkua muffinssipellille. Piiras vaatii jonkin verran alkuvalmisteluja, mutta se kyllä kannattaa. Vaikka lopputulos onkin sokeriton ja gluteeniton, maut tuovat mieleen ihan "aidon" kurpitsapiiraan. Täytteeseen tulee nimittäin melko paljon xylitolia, joten sokerittomalle ruokailijalle se maistuu oikeasti todella makealta. Kuorrutteen valmistin tällä kertaa ihan aidosta kermasta, koska avattu purkki uhkasi mennä vanhaksi, mutta kookoskermallakin piiraan voi mainiosti kuorruttaa. Herkullista Halloweenia! 🎃




Pohja:

1/2 dl manteleita tai pähkinäsekoitusta
1/4 dl kookoshiutaleita
1 rkl (raaka)kaakaojauhetta
n. 1/2 dl taateleita tai rusinoita
1/2-1 dl vettä

Täyte:

3 dl cashew-pähkinöitä, liotettu yön yli
3/4 dl xylitolia tai steviaa
1/2 dl mantelimaitoa
3 dl kurpitsasosetta
1 rkl kurpitsamaustetta (= 1 tl kanelia, 1/2 tl inkivääriä, 1/8 tl muskottipähkinää, 1/8 tl neilikkaa)
2 tl vaniljauutetta
2 rkl sulatettua kookosöljyä
ripaus suolaa

Kuorrute:

n. 1 1/2 dl kermaa tai vegaaniversiossa käytä jäähdytetyn kookosmaidon valkoinen osa
1 rkl xylitolia
1 tl vaniljauutetta




Aloita koko piiraan teko paahtamalla täytteen kurpitsa: Leikkaa kurpitsa kahtia ja poista siemenet. Leikkaa puolikkaista kurpitsoista viipaleita ja asettele pellille. Paahda uunissa 180-200 asteessa, kunnes kurpitsan kuoret ovat saaneet väriä ja tikulla koitettaessa kurpitsa on kypsä. Kaavi kypsä kurpitsa kuorista ja anna jäähtyä.

Mittaa pohjaa varten tulevat taatelit tai rusinat kattilaan ja lisää päälle vesi. Anna hedelmien porista miedolla lämmöllä kattilassa vartin verran. Siivilöi vesi pois ja kippaa hedelmät tehosekoittimeen. Mittaa muutkin pohjan ainekset mukaan ja prosessoi tasaiseksi massaksi. Painele taikina pienen leivinpaperoidun irtopohjavuoan (halkaisija n. 17 cm) pohjalle. Laita vuoka pakastimeen odottelemaan täytteen valmistumista.




Huuhtaise tehosekoittimen kannu ja mittaa sitten kaikki täytteen ainekset. Sekoita, kunnes täyte on tasaista ja silkkisen sileää. Ota vuoka pakastimesta ja levitä täyte pohjan päälle. Tasoita pinta ja laita vuoka foliolla peitettynä takaisin pakkaseen. Anna jäätyä seuraavaan päivään.


Kakku kuorrutetta vaille valmis 


Ota vuoka huoneenlämpöön n. puoli tuntia ennen tarjoilua tai jääkaappiin sulamaan pidemmäksi aikaa. Valmista piiraalle kuorrutus joko kermasta tai kookoskermasta vatkaamalla kaikki ohjeen ainekset sähkövatkaimella vaahdoksi. Levitä vaahto piiraalle ja koristele halutessasi pähkinöillä. Nauti!








2 kommenttia:

  1. Tsau Hemppo, onko väliä millaista kurpitsaa käyttää? Käykö esim. Myskikurpitsa? :-)

    VastaaPoista
  2. Moro! Käytin tässä hokkaidoa, mutta miksipä ei myskikurpitsakin kävisi! :)

    VastaaPoista