keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Lettileipä



Uusi Leivotaan-lehti (3/2016) tipahti postiluukusta ja ekana reseptikokeiluna tein hauskannäköistä lettileipää. Viime aikoina on tullut leivottua enemmän suolaisia leivonnaisia, erityisesti leipiä. Kerrottakoon se nyt tässä, että aloitin kolme viikkoa sitten ihmiskokeen, jossa testaan, pystyykö kaltaiseni sokerihiiri olemaan kuukauden - tai jopa vuoden ilman sokeria?! So far, so good, vielä ei ole edes tehnyt tiukkaa, mutta katsotaan rauhassa loppuun asti!

Leivonnassa olen silti ihan tietoisesti vähentänyt makiaisia, ellen sitten leivo Kaffilaan. Tämän leivän alkuperäisessä reseptissä oli hiukan sokeria, mutta jätin laittamatta. Se ei kuitenkaan tuntunut kokonaismakua haittaavan. Tästä leivästä tuli itse asiassa niin ulkonäön, kuin makunsakin puolesta mieleen vanhat kunnon markkinarinkelit! Oi aikoja, oi vuosia, kun niitäkin tuli lapsuudessa maisteltua Salon syysmarkkinoilla.. :) Sellaisenaan leipä on aika tiivis ja kuivakka, mutta paahdettuna lettileipä maistuu tosi hyvältä. Leivän lettikuviota voisi kenties myös kokeilla pullataikinan kanssa.




1 leipä

25 g hiivaa
2 1/2 dl haaleaa vettä
1/2 dl rypsiöljyä
(1 tl sokeria)
1 muna
1 tl suolaa
n. 7 1/2 dl vehnäjauhoja (laitoin 7 dl vehnäjauhoja ja 1/2 dl durumjauhoja)

Koristelu:

1 muna
1 rkl vettä
sinisiä unikonsiemeniä




Murenna hiiva kulhoon. Lisää pieni määrä vettä ja liuota hiiva veteen. Lisää loput nesteestä, öljy, muna ja suola sekä halutessasi sokeri. Lisää jauhot vähän kerrallaan ja sekoita joustavaksi taikinaksi niin, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan nousta n. tunnin ajan liinalla peitettynä.




Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele taikinasta neljä samanpituista pötköä. Aseta pötköt lomittain kuvan osoittamalla tavalla.




Ota joka toinen pötkö ja nosta se viereisen pötkön yli myötäpäivään, kunnes saat pötköistä saman muodon, kuin kuvassa.




Nosta nyt viereisen yli ne pötköt, joita ei nostettu äskeisessä vaiheessa, mutta tällä kertaa vastapäivään.




Jos pötköjen päitä on vielä jäljellä, jatka letitystä edellisten kohtien mukaisesti, kunnes lettileipä on valmis. Paina päät tukevasti leivän alle. Muotoile leipää tarvittaessa käsillä. Laita leipä leivinpaperoidulle pellille ja anna kohota liinan alla noin tunnin ajan. 




Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa muna ja vesi kevyesti ja voitele leipä seoksella. Ripottele päälle unikonsiemeniä. Paista uunin alimmalla tasolla n. 40 minuuttia. Jäähdytä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti