perjantai 29. toukokuuta 2020

Lehtevä raparperipiirakka





Uusimmassa Maku-lehdessä (4/2020) oli helppo raparperipiirakan ohje, jonka sanottiin muistuttavan portugalilaista pastél de nata -leivosta. Jos yksi lempileivonnaiseni nimi on mainittu, on sitä pakko lähteä testaamaan. Tähän piirakkaan ei tarvitse kuin yhden kulhon, jota käytetään täytteen sekoittamista varten. Taikina on valmis voitaikina pakastealtaasta. 




Tämä piiras oli kuin yksi isokokoinen pastél de nata raparperilla höystettynä. Varsinkin tuoreena maku oli tosi hyvä. Tulipa mieleeni, että reseptiä voisi ihan oikeasti soveltaa pastél de nata -leivoksiin laittamalla pikkuleivosten pohjalle ensin raparperia ja päälle tuttu vaniljatäyte. Itse asiassa toissakesänä törmäsin Englannissa leipomoketjuun, joka oli erikoistunut näiden leivosten tuunaukseen ja valikoimista löytyi jo esim. nutellan makuisia! (Tietysti testasin ja hyväksi havaitsin :) Tämän piirakan myötä tuli raparperikausi virallisesti avattua!





1 (500 g) esikaulittu ja laskostettu voitaikinalevy
500 g raparperin varsia

Täyte:

1 ps (100 g) paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
2 rkl sokeria
1 vaniljatanko
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa

voiteluun muna
koristeluun tomusokeria

Ota voitaikinalevy hyvissä ajoin sulamaan huoneenlämpöön. Kauli levystä puolta ohuempi, n. 30cm x 40cm -kokoinen suorakulmio. Voitele levyn reunat parin sentin paksuudelta ja taita sisään päin. Valmista vaniljakreemijauhe sekoittamalla yhteen jauhe, sokeri, vaniljatangon siemenet, maito ja kuohukerma. Kuori raparperin varret kevyesti ja leikkaa varsia pienemmiksi niin, että ne ovat suurinpiirtein taikinalevyn mittaiset. Levitä vaniljakreemi pohjalle ja paina raparperin varret päälle. Voit halutessasi vielä voidella reunat munalla. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja siivilöi lopuksi tomusokeria koristeeksi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti