maanantai 25. toukokuuta 2020

Vehnäinen hapanjuurileipä

Sain joululahjaksi toivomani Eliisa Kuuselan kirjan Leipävallankumous. Juurileipähullu olen ollut jo reilun vuoden, kun valmistin ensimmäiset omat hapanjuureni 2018 syksyllä, mutta tästä kirjasta olin haaveillut jo pitkään, sillä tiesin sen vievän leipäni uudelle tasolle!

Tyttäremme syntyi viime vuoden syyskuussa ja juurileipäkokeiluni jäivät hetkeksi tauolle. Jouduimme jopa ensi kertaa noin vuoteen ostamaan kaupasta leipää, kun en ehtinyt leipomaan :O Sattui vielä sellainenkin onnettomuus, että syksyllä ruokin kahta juurtani vähän miten sattuu ja toinen juuristani ei enää lähtenyt toimimaan elvytysyrityksistä huolimatta. Onneksi toinen oli sitkeä ja onnistuin pelastamaan sen. Sen harteilla painaa nyt meidän perheen juurileivontavastuu.

Kuten sanottua, juurileipiä olen leiponut jo aika kauan. Silti koko ajan on ollut vallalla jonkinlainen ymmärtämättömyys itse prosessista. Eliisa Kuusela aloittaa ihan alusta ja vastaa kirjassaan kaikkiin kysymyksiin. Aiemmin muunsin grammamitatkin desilitroiksi, mutta nyt olen ostanut keittiövaa'an, jotta saisin tarkat mitat ainesosille. Kannatti.

Vappuna sitten leivoin ensimmäiset leipäni tästä kirjasta ja pakko sanoa, että olivat elämäni parhaat! Ja kuinka helposti se kävikään - seuraa vain kirjan ohjeita! Tuntuu, että hapanjuurenikin virkistyi ihan uudenlaiseen lentoon. Suosittelen ehdottomasti hankkimaan tämän kirjan, jos haluaa aloittaa juurileivonnan. Tuskin maltan odottaa seuraavaa reseptikokeiluani kirjasta!

2 kpl


24h ennen leipomista:

10 g emojuurta
25 g haaleaa vettä
25 g vehnäjauhoja

Sekoita ainekset ja anna kypsyä 12h.

4-10h ennen leipomista:

60 g juurta
100 g haaleaa vettä
100 g vehnäjauhoja

Sekoita ainekset ja anna kypsyä yön tai päivän yli.

Valmista juurta on nyt 260 g. Ota siitä 60 g virkeää juurta emojuureksi ja laita se jääkaappiin. Loppu 200 g käytetään taikinaan:


200 g (vehnä)juurta
700 g haaleaa vettä
1000 g puolikarkeita vehnäjauhoja (alkuperäisen reseptin mukaan 50 g täysjyvävehnäjauhoja ja 950 g vehnäjauhoja, mutta nyt oli pakko oikaista, koska ruokakotiinkuljetukseen saa vain perusaineksia)
20 g suolaa

Sekoita ainekset suolaa lukuunottamatta ja vaivaa koneella n. 10-15 minuuttia. Anna taikinan tekeytyä kulhossaan noin tunnin ajan (=autolyysi) ja lisää sitten suola. Vaivaa vielä noin 8 minuuttia tai kunnes taikina on kimmoisaa. Kippaa taikina öljyttyyn laatikkoon tai kulhoon ja taittele taikinaa neljän tunnin ajan, kohotuksen alkuvaiheessa ainakin kolme kertaa. Jaa taikina sitten kahteen osaan ja muotoile leivät. Laita leivät kohotuskoreihin ja kohota leipiä ensin huoneenlämmössä sen aikaa, kunnes ne alkavat kohoamaan. Siirrä sitten kylmäkohotukseen jääkaappiin tai viileällä ilmalla parvekkeelle. Paista leivät vuorokauden tai parin kuluttua (itse paistoin yhden vuorokauden kuluttua). Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita uuniin sisälle uunipelti (tai pizzakivi). Kippaa leivät leivinpaperille vasta, kun uuni on valmis ja tee leipiin viillot sahalaitaisella veitsellä tai partaterällä. Vedä leivät varovasti leivinpaperilla pellille ja laita uunin pohjalle esim. desilitramitta täynnä vettä. Sulje luukku ja alenna lämpöä 220 asteeseen noin 20 minuutin kuluttua. Paista sitten vielä noin 20 minuuttia, kunnes leivät ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä, leikkaa ja nauti!


VINKKI! Aivan uunituoreesta leivästä voi tehdä myös makoisaa portugalilaista herkkua, tibornaa! Kaada leipäpalan päälle runsaasti hyvää oliiviöljyä ja ripottele vielä pintaan sokeria. Nam! :PEi kommentteja:

Lähetä kommentti