sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Saksitut perunasämpylätPerjantain iltapalaksi leipasin näitä Leivotaan-lehden (1/2016) perunasämpylöitä. Sämpylöiden salaisuus on raaka perunaraaste, joka mehevöittää hurjasti taikinaa. Lisäksi perinteistä poiketen, jokainen sämpylä on saksittuna omanlaisensa, eikä tasaisen pyöreä.

Kuten leipä aina, nämäkin olivat parhaimmillaan uunituoreena. Paistolämpötila on kova, 250 astetta. Kannattaa siis vahtia luukun vieressä, ettei pinta saa liikaa väriä. Tehokkaassa uunissa 9 minuuttia on ihan maksimi paistoaika. Koemaistajaraatina oli tällä kertaa neljä raavasta jalkapallonystävää, joille leivät maistuivat hyvin kisakatsomoevääksi!
noin 30 kpl

3 dl vettä
50 g voita
2 dl kaurahiutaleita
50 g hiivaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa
2 tl suolaa
250 g raakaa perunaa raastettuna
½ dl vaaleaa siirappia (laitoin Agave-siirappia)
13-14 dl vehnäjauhoja

Kiehauta vesi ja lisää voi sekä kaurahiutaleet. Keitä puuroksi ja anna jäähtyä hieman. Liuota hiivaa kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sitten suola, perunaraaste, siirappi, jäähtynyt kaurapuuro ja jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan voimakkaasti. Taikinasta tulee aika tahmea eikä se irtoa kulhon reunoista hyvin. Siitä huolimatta, uskalla jättää taikina sellaiseksi ja anna sen kohota liinan alla noin tunnin ajan. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se läpi jauhotetuin käsin. Saksi taikinasta haluamasi kokoisia, erimuotoisia paloja leivinpaperin päälle pellille. Anna sämpylöiden kohota vielä 30 minuuttia ja paista sitten 250 asteessa 9-12 minuuttia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti