sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Gluteenittomat laskiaispullat ft. mantelimassa



Tämän vuoden laskiaispullapäivitys tulee auttamattoman myöhässä. Laskiaissunnuntai on melkein ohi ja -tiistaikin jo ylihuomenna. Onneksi pullaa voi kuitenkin leipoa milloin tahansa ja tässä onkin todella hyvä gluteeniton versio pullataikinasta!

Tämä ohje on peräisin Leivotaan-lehden viimeisimmästä numerosta (1/2016), jossa esiteltiin erilaisia laskiaispullaversioita perinteisen ohella. Koska olen innostunut kokeilemaan kaikenlaisia gluteenittomia reseptejä, valitsin lehden versioista tällä kertaa tämän vehnäjauhottoman laskiaispullan. Ja jotta oltaisiin kunnolla mukavuusalueen ulkopuolella, valitsin täytteeksikin sen ainoa oikean hillotäytteen sijaan mantelimassan!

Odotukset eivät olleet kovin korkealla pullataikinaa tehdessä. Myös minulle vieraan raaka-aineen, fiberhuskin, ominaisuudet olivat täysin hämärän peitossa. Olin varma, että lopputuloksena saisin kivikovia pallukoita, jotka eivät edes näyttäisi pullilta.

Vaan väärässä olin. Pullien koostumus ja maku olivat aivan kuten "nomaaleissakin" pullissa. Olin todella iloisesti yllättynyt lopputuloksesta! Mantelimassatäyte oli sekin ihan syötävää, mutta ei tietenkään voittanut vadelmahilloa :P Tätä taikinaa on pakko kokeilla vielä esimerkiksi pitkoihin tai bostonkakkuihin.




Noin 6 kpl

Pullataikina:

70 g voita
2½ dl maitoa
25 g hiivaa
½ rkl fiberhuskia
½ dl vaaleaa siirappia (käytin Agave-siirappia)
1 tl jauhettua kardemummaa
reilu 5 dl Semperin hienoa jauhoseosta

voiteluun munaa
pinnalle raesokeria
täytteeseen mantelimassaa ja tilkka maitoa
2 dl kermaa vaahdotettuna + sokeri ja vaniljasokeri

Sulata voi kasarissa. Lisää maito ja lämmitä seos 37-asteiseksi. Liuota hiiva voi-maitoseokseen. Tässä vaiheessa voit halutessasi siirtää nesteen monitoimikoneen kulhoon tai jatkaa käsin. Lisää fiberhusk, siirappi, kardemumma ja suurin osa jauhoista. Säästä hieman jauhoja leipomisvaiheeseen. Työstä notkeaksi taikinaksi niin, että se irtoilee hieman kulhon reunoista. Taikina saa vielä hieman tarrata sormiin kiinni. Anna taikinan kohota liinan alla 30 minuuttia. Nosta kohonnut taikina alustalle jauhojen päälle. Jaa taikina kuuteen osaan ja pyörittele jauhoja apuna käyttäen pulliksi. Nosta leivinpaperoidulle pellille. Anna pullien kohota vielä pellillä n. 30 minuuttia. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kun uuni on kutakuinkin valmis, voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeri. Paista n. 5-7 minuuttia. Anna pullien jäähtyä.

Leikkaa jäähtyneistä pullista kansi ja nypi pohjasta pullaa siten, että pullaan jää kaiverrettu kolo. Sekoita nypityt pullanmurut ja karkeaksi raastettu, parhaaksi katsomasi määrä mantelimassaa. Lisää joukkoon pieni tilkka vettä niin, että massa on tasaista. Täytä pullien kolot massalla ja pursota/kauho vielä päälle sokerilla ja vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa. Nauti!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti