sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Tarte pastel de nata



Tänään on taas satanut koko päivän lunta. Minun makuuni lunta olisi saanut tulla paljon vähemmän, mieluiten ei ollenkaan :P Koska lumiaurat eivät ole vielä meille päin ehtineet, on parasta pysytellä sisätiloissa ja esimerkiksi leipoa!

Hankien keskellä lohtua tuovat monenmoiset leivontalehdet, varsinkin portugalilaiset Cozinha maravilhat, jotka resepteillään tuovat aina pienen palasen lämpöä kotikeittiöön. Iiiiso kasa kyseisiä lehtiä tarttui mukaani viime kesän Algarven reissulta.

Pastel de nata on yksi lempileivoksiani. Harmi vain, että lukuisista kokeiluista huolimatta en vieläkään ole onnistunut leipomaan itse julkaisukelpoisia leivoksia. Kesän Cozinha maravilhassa (nro.72) kyseinen leivos olikin leivottu piiraan muotoon. Kokeilemaan siis!




Pohjaa varten tarvittavaa isoa voitaikinalevyä ei joka pikkukaupasta valitettavasti saa. Isommista marketeista kylläkin, esimerkiksi Pirkalta. Täytteen valmistus on helppoa, mutta kuten maidon kiehauttamisessa aina, kannattaa nytkin olla huolellinen, ettei vain pala pohjaan. Täytteestä tulee ikään kuin maissikiisseliä sitruunalla maustettuna. Uunissa täyte kohoilee jonkin verran ja tummenee pikku-pasteis de nata -leivosten tapaan.

Piiras oli valmiina tosi herkullista! Aiempien leivosyritysteni täytteet eivät ole olleet yhtä kiinteitä ja koostumukseltaan pehmeitä ja täyteläisiä, kuin tämän. Pikku-pasteis de natojen kehittelyni siis jatkuu, sillä seuraavaksi aion kokeilla täyttää pienet leivokset tällä täytteellä! :)




1 pkt (n. 400 g) valmista kaulittua voitaikinaa, ei levyjä vaan iso taiteltu taikina
1 3/4 dl sokeria
3/4 dl Maizenaa
6 dl maitoa
4 keltuaista
1 sitruunan raastettu kuori

tomusokeria ja kanelia koristeluun

Sulata voitaikina pakkauksen mukaan ja kauli isoksi neliöksi. Nosta taikina kaulimen avulla piirakkavuoan pohjalle ja leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois. Pistele pohja haarukalla.

Raasta sitruunan kuori. Erottele keltuaiset erilliseen kippoon ja sekoita rakenne rikki. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Mittaa täytteen ainekset keltuaisia lukuunottamatta kattilaan ja keitä kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Ota sitten kattila pois liedeltä ja lisää keltuaiset ohuena nauhana, edelleen koko ajan sekoittaen. Kuumenna sekoitellen vielä hiukan aikaa (ei saa kiehua) ja ota kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä hieman ja kaada taikinapohjan päälle. Paista n. 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin. Anna jäähtyä ja ripottele tomusokeria ja kanelia päälle.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti