perjantai 27. toukokuuta 2022

Piimälimppu hapanjuureen

Tykkään tosi paljon piimälimpusta tai limpuista yleensäkin. Useimmiten sitä tulee ostettua kaupasta valmiina, enkä kyllä oikein tiedä miksi. Yhtä hyvin sitä(kin) voisi leipoa kotona ja vielä hapanjuureen. Tuumasta toimeen, selasin taas nettiä ja löysin useita piimälimppureseptejä. Lähdin muokkaamaan niitä ja päätin kokeilla, onnistuisiko limppu vähän pienemmällä juurimäärällä respectus panis -tyyliin.

Täytyy myöntää, että tekovaiheessa ajattelin, että tätä leipää ei kyllä kukaan tule syömään. Taikina ei juurikaan kohonnut, varmaankin siksi, koska juurta oli sen verran vähän. Mutta niin se vain reipastui uunissa ja alkoi näyttää jopa ihan leivältä! Jännityksellä odotin, että limppu jäähtyi ja sitten vain leikkaamaan ja maistamaan. Rakenne oli yllättävän hyvä - ei raaka, ei kumimainen eikä liian kuiva. Voin ja juuston kanssa tämä oli tosi hyvää ja säilyi pussissa pöydällä myös tosi hyvin! 
350 g piimää
10 g suolaa
15 g kuplivaa juurta
100 g siirappia
6 g fenkolia jauhettuna
4 g kuminaa jauhettuna
70 g kaurahiutaleita
400 g vehnäjauhoja
45 g voita huoneenlämpöisenä

siirappi-vesiseosta voiteluun
Tämä leipä on alla olevalla ohjeella ajastettu valmistumaan niin, että aamulla/aamupäivällä voi paistaa tuoreen leivän vaikkapa aamupöytään. Kellonaikoja voi muutella oman tarpeen mukaisesti.

1) Klo 16:30 Sekoita kaikki ainekset yhteen.

2) Klo 17:00 Taittele taikinaa. Tämä taikina ei käyttäydy tavanomaisen hapanjuuritaikinan tavoin, vaan taikina on tosi tahmeaa eikä veny. Taittele silti niin hyvin, kuin mahdollista ja jätä lepäämään.

3) Klo 19 Taittele taikina uudelleen ja jätä lepäämään yön yli.

4) Klo 7:00 Kippaa yön yli noussut taikina voideltuun ja leivinpaperoituun leipävuokaan (vetoisuus n. 1-1,5 l). Anna kohota vielä n. 1-2h.

5) Voitele hieman kohonnut leipä siirappi-vesiseoksella ja paista 225 asteessa n. 25 minuuttia, tai niin kauan, kunnes väri on kauniin tummanruskea. Itse en leipää viiltänyt ennen paistoa, vaan se repeili itsekseen mistä halusi. Anna jäähtyä vuoassa ja kippaa jäähtyneenä ritilälle. Leikkaa jäähtyneenä ja nauti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti