perjantai 29. heinäkuuta 2016

Mustikka-banaanileipä



Tämä resepti on jälleen uudesta suosikkikirjastani Sokeriton. Karita Tykän reseptit ovat tosi herkullisia ja ne on helppo toteuttaa kotikeittiössä. Joskus nimittäin erikoisruokavalioleivonnaiset, esim. raakakakut, ovat mielestäni turhan monimutkaisia kotikokille ja raaka-aineita saa hakea kissojen ja koirien kanssa. Mutta siis ei tämän kirjan kohdalla!

Hedelmäkoriin oli taas jäänyt pari banaania mustumaan ja silloinhan ne ovat juuri loistavia leivontaan. Sokeriton-kirjasta löytyi alunperin vadelmilla maustettu banaanileipäresepti, jota päätin kokeilla. Vaihdoin tosin vadelmat mustikoihin, niitä kun nyt löytyy viimeviikkoisen mustikkametsäreissun jäljiltä pakkasesta. Alkuperäisessä reseptissä käytetään kaurajauhoja, mutta niitä ei kaapistani löytynyt. Muistin kuitenkin nähneeni jossain tv-ohjelmassa, miten kaurahiutaleista voi jauhamalla tehdä itse kaurajauhoja. Muut reseptin ainekset löytyvätkin yleensä perus-leivontavarastosta.




Tykkäsin taikinasta, vaikka se aluksi maistui aika vahvasti hunajalle. Leivontapäivänä kakun nimeksi olisikin voinut vaihtaa hunajakakun, sillä banaanin maku ei tullut juurikaan esille. Mutta kun malttoi odottaa päivän, pari, kakun luonne muuttui aivan täysin! Kuten vanhanaikaisilla kuivakakuillakin on tapana mehevöityä vasta muutaman päivän jälkeen valmistuksesta, päti vanha viisaus myös tähän kakkuun. Kakun koostumus oli ihanan pehmeä ja kostea, ja eipä jälleen uskoisi sokerittomaksi tai gluteenittomaksi!




2 munaa
3/4 dl hunajaa tai jotakin siirappia (laitoin hunajaa)
1 1/2 dl omenasosetta tai soseuta 3 omenaa
2 kypsää banaania
1 tl vaniljauutetta
4 dl kaurajauhoja (jauhoin n. 5 dl kaurahiutaleita monitoimikoneessa)
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl ruokasoodaa
1/2 tl kanelia
(4 rkl kookoshiutaleita)
4 dl mustikoita (tai vadelmia)

Valmistele etukäteisvalmisteluina ensin kaurajauho ja omenasose, jos niitä ei löydy kaapista jo valmiina. Vuoraa sitten n. 24 x 10 cm kakkuvuoka leivinpaperilla. Sekoita monitoimikoneessa munat, hunaja, omenasose, paloitellut banaanit ja vanilja sileäksi. Sekoita keskenään kaurajauhot, suola, leivinjauhe, ruokasooda ja kaneli. Lisää seos sitten taikinaan ja sekoita. Kääntele lopuksi joukkoon halutessasi kookoshiutaleet sekä n. 3 dl marjoista. Kaada taikina vuokaan ja ripottele loput marjat pinnalle sattumiksi.




Kypsennä uunissa 185 asteessa n. 50-60 minuuttia ja peitä foliolla, jos pinta tummenee liikaa. Jatka kypsennystä niin, että kokonaisaika on 1h 15 min tai kunnes puutikulla kokeiltaessa kakku tuntuu kypsältä. Anna jäähtyä kokonaan ennen poistamista vuoasta. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti