torstai 25. toukokuuta 2017

Ruiskierteet



Tämä rukiinen resepti on kotoisin lehdestä Kaneli&sokeri (1/2017). Testasin leipäohjetta yhdelle keväiselle sunnuntaibrunssille, sillä aamuisin nämä yön yli kohotetut reseptit ovat niin helppoja ja käteviä. Sen verran näyttää luetunymmärtäminen tässä vaiheessa kevättä heikentyneen, että tajusin alkuperäisen ohjeen kierteiden tekemisen väärin. Taikinapötköjä ei siis olisi pitänyt kierittää toistensa ympäri, vaan vain kiertää erikseen oman pituusakselinsa ympäri. No, näinkin tuli ihan onnistuneita - tosin ei ihan kuuttatoista kappaletta leipiä, kuten määrä oli.

Leivät olivat tosi herkullisia ja erityisesti auringonkukansiemenet toivat päälliseen ekstrahyvää makua. Rustiikkinen ruis tekee leivistä myös terveellisiä.


12-16 kpl

10 g tuorehiivaa
4 dl vettä
1 rkl ruokosokeria
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja

pinnalle auringonkukansiemeniä ja ruisjauhoja

Liuota hiiva veteen. Lisää sokeri ja suola. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita nopeasti taikinaksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Peitä kulho kelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin.

Kumoa taikina seuraavana päivänä hyvin jauhotetulle pöydälle. Jos se on liian löysää käsiteltäväksi, alusta taikinaan hieman lisää jauhoja. Jätä taikina kuitenkin niin löysäksi, kuin mahdollista. Pyöritä taikinasta n. 40-50 cm pituinen pötkö. Jaa se pituussuunnassa kahteen osaan. Kieritä pötköjä toistensa ympäri, jotta syntyy kierteet. Voitele kierteet vedellä, ripottele päälle auringonkukansiemenet ja ruisjauhoja. Peitä liinalla. Nosta tyhjä pelti uuniin ja kuumenna uuni 275 asteeseen. Kun uuni on kuuma, leikka taikinapötkö 12-16 palaan. Ota pelti uunista, laita leivinpaperi päälle ja nosta sämpylöt kuumalle pellille. Paista leipiä uunin keskitasolla n. 15 minuuttia tai kunnes leivät ovat kauniin ruskeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti