lauantai 8. syyskuuta 2018

Isoäidin skonssit

Kävin kesälomalla reppureissaamassa Brittein saarilla Englannissa, Walesissa ja Skotlannissa. Etukäteen odotukseni saarivaltakunnan ruokakulttuurista eivät olleet kovin korkealla, mutta yhtä asiaa odotin vesi kielellä: Afternoon Tea -iltapäiväteehetkiä! Olin aikaisemmilla Englannin reissuillani päässyt nauttimaan aivan ihanista tee-elämyksistä ja niitä oli ehdottomasti saatava lisää :P

Testasin useampiakin Afternoon Tea -tarjoiluja, mutta suosikkini oli ehdottomasti Edinburghissa sijaitseva The Dome-rakennuksen Georgian Tea Room! Puitteet olivat sanoinkuvaamattoman upeat kristallikruunuineen (löytyivät myös vessoista!) ja hopeanvärisine teekannuineen. Tarjoilijat olivat pukeutuneet parhaimpiinsa ja brittiläiseen tapaan palvelu oli erinomaista. Afternoon Tea Domessa oli hieman tavanomaista hintavampi, mutta juuri tällaisesta olen niiiiin valmis maksamaan. Sisustuksen ohella myös tarjoilut olivat huippuluokkaa.


The Georgian Tea Room


AfternoonTea sisältää aina voileipiä, tuoreita skonsseja (rusinoilla ja ilman) ja pieniä kakkupaloja. On ihanaa saada sen seitsemää sorttia kaikkea ja kaltaiseni kakkumonsteri menee niistä aina aivan sekaisin! Huomasin kuitenkin aina odottavani kaikkein eniten juuri uunituoreita skonsseja. Niissä oli sitä jotain, jotain niin perinteistä ja englantilaista (tai skotlantilaista). Niinpä kotiin palattua aloin etsiä ja vertailla skonssien reseptejä yrittäen etsiä juuri sitä aitoa ja alkuperäistä.

Skonssien reseptejä löytyy netistä yhtä paljon kuin on tekijöitäkin. Perinteisten toivossa päätin lisätä hakuehtoihin sanan ”grandmother”, koska isoäidithän parhaiten nämä leipomishommat osaavat. Löysin Fivebeansfoodilta My grandmother’s scone recipen, joka Fivebeansfoodilla edelleen on käsinkirjoitettuna versiona laatikossaan.

Skonssit ovat parhaimmillaan uunituoreina. Nämä kannattaa siis nauttia heti lämpiminä haluamansa hillon kanssa. Briteissä sai aina myös voita ja ranskankermaa kyytipojaksi. Koska valmistus on nopeaa, näitä voi leipoa hyvin esimerkiksi kiireettöminä viikonloppuaamuina!
9 kpl

3 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl sokeria
30 g huoneenlämpöistä voita kuutioina
1/2 dl vettä
1 dl maitoa

hilloa ja voita
vaniljalla maustettua ranskankermaa

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja sokeri keskenään. Nypi pehmeä voi mukaan ja lisää varovasti nesteet. Älä sekoita taikinaa liikaa. Kumoa taikina kelmun päälle ja tee taikinasta neliön muotoinen paketti. Siirrä kylmään noin puoleksi tunniksi.


Jauhota leivinalusta, esim. iso muovinen leikkuulauta ja painele jauhotetuin käsin taikinasta noin 2 cm paksu levy. Ota taikinasta pyöreällä muotilla (5 cm halkaisija) ympyrän mallisia skonsseja ja asettele pellille. Kun kaikki pyörylät on yhdestä taikinalevystä otettu, purista alustalle jääneet reunat palloksi ja painele taas uusi levy alustalle. Painelin tästä taikinasta yhteensä kolme levyä. Paista skonsseja ensin 225 asteessa 5 minuuttia ja laske sitten lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 8-10 minuutin ajan. Tarjoile lämpiminä hillon ja vaniljasokeroidun ranskankerman kanssa.2 kommenttia: