lauantai 19. tammikuuta 2019

Brunkanin vaalea juurileipä

Adoptoin ennen joulua kaveriltani tarpeettomaksi jääneitä leivontakirjoja ja joukossa oli myös useita juurileivän leivontaa käsitteleviä opuksia. Tämä ihana leipä, jossa käytetään sekä vehnä- että ruisjuurta on kotoisin Heléne Johanssonin kirjasta Leipä.

Tähän leipään tulee aikas runsaasti suolaa, mutta itse tykkään kyllä reilusti suolatusta leivästä. (Lisäksi olen saanut ihan lääkäriltä luvan käyttää rutkasti suolaa, että verenpaine nousisi normaaleihin lukemiin :P) Erityisen maistuvaa tämä leipä on mielestäni paahdettuna, josta Helénekin kirjassa mainitsee.

Tämä leipä poikkeaa aiemmista juurileivistäni sillä, että tässä ei tehdä ns. hapantaikinaa ensin, vaan kaikki ainekset sekoitetaan heti taikinaksi. Makuun tai koostumukseen sillä ei ollut mielestäni kuitenkaan vaikutusta. Vain pikkuisen vähemmän työtä. Jos siis haluaa leipoa hyvää juurileipää mahdollisimman vähillä vaiheilla, kannattaa kokeilla tätä!


2 pitkulaista leipää

500 g (5 dl) huoneenlämpöistä vettä
100 g (1 dl) ruishapanjuurta
150 g (1 1/2 dl) vehnähapanjuurta
5 g tuorehiivaa
800 g (12 1/4 dl) vehnäjauhoja
20 g hunajaa
30 g (6 tl) merisuolaa

1. päivä

Sekoita kaikki ainekset suolaa lukuun ottamatta. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa taikinaa vielä 5 minuuttia lisää. Anna taikinan levätä kulhossaan huoneenlämmössä puolen tunnin ajan.

Siirrä levännyt taikina öljyttyyn laatikkoon tai kulhoon. Taita taikinan toinen reuna varovasti keskelle ja sen jälkeen toinen reuna ensimmäisen päälle. Käännä kolminkerroin taiteltu taikina lopuksi vielä ylösalaisin. Sulje laatikon kansi tai pingota päälle kelmu ja kohota taikinaa huoneenlämmössä 30 minuuttia. Toista sitten taitokset ja taikinan kääntäminen. Nosta taikina kannella tai kelmulla peitettynä jääkaappiin ja kohota siellä yön yli.


2. päivä

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja leikkaa se terävällä veitsellä pituussuunnassa kahtia. Nosta taikinapitkulat leivinpaperoidulle pellille. Ne mahtuvat vierekkäin samalle pellille. Nosta pelti uuniin ja laske saman tien lämpötilaa 200 asteeseen. Paista leipiä n. 35-45 minuuttia ja jäähdytä leivät ritilällä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti