sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Suklaa-mascarponekakku





Hyvää uutta vuotta! Miten sitä onkin tullut niin kiireiseksi, että vuoden alusta kestää näin kauan postata ensimmäinen leipomus..?! Tähän pitää tulla muutos. Tänä vuonna leipomista vauhdittaa ehdottomasti uusi hankintani Kenwoodin Chef XL -yleiskone! Tein sillä jo yhden juurileipätaikinan ja kylläpä jaksoi vaivata vaivattomasti!




Paitsi että tämä vuosi tulee mitä luultavimmin olemaan täynnä juurileipää, olen lisäksi luvannut (ainakin itselleni) jatkaa myös vähäsokeristen/sokerittomien leivonnaisten leipomista. Kun viime vuoden lopussa tein kollaasin yhdeksästä suosituimmasta kuvastani instagramissa, huomasin, että vain yhdessä kuvassa oli sokeria sisältävä leivonnainen! Muut siis vailla valkoista sokeria.




Kolmas leipomislupaus tälle vuodelle on leipoa yhä enemmän portugalilaisia leivonnaisia. Joulupukki toi kaksi portugalilaisen keittiön keittokirjaa ja ovat kyllä niiiin täynnä ihania ja vastustamattomia reseptejä!

Tämä kirsikkainen suklaa-mascarponekakku on Meillä kotona -sivustolta ja tein sen itse asiassa jo ennen joulua kavereiden pikkujoulujuhlien pöytään. Tämä kakku oli hyvä ratkaisu juhliin, joihin toivottiin laktoositonta ja gluteenitonta makeaa. Kakku oli helppo tehdä - mitä nyt eri ainesten vaahdottamiseen vaadittiin useampia kulhoja. Koristelun suhteen kädet ovat vapaat, mutta jouluaikaan kirsikat sopivat mielestäni tosi hyvin. Maku oli ihanan pehmeä ja suklainen, kuten ainesosaluettelon perusteella voi arvata :P Tämä meni kertaheitolla luottoreseptien joukkoon, kun tarvitaan jotakin hyvää helposti ja nopeasti!




Pohja:

200 g digestivekeksejä
50 g voita
50 g tummaa suklaata

Täyte:

2 munaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl kuohukermaa
250 g mascarponejuustoa
50 g rouhittua tummaa suklaata
4 rkl kaakaojauhetta
1/2 dl mantelirouhetta
1-2 rkl brandya (tai Amaretto-likööriä)

koristeluun tomusokeria, kirsikoita ja suklaarouhetta

Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle sopivan kokoinen leivinpaperin pala. Murskaa pohjaa varten keksit ja sulata kattilassa voi ja suklaa. Sekoita tasaiseksi ja painele seos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.

Erottele täytteeseen tulevien munien keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset omassa kulhossaan kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri omassaan vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa vielä kolmannessa kulhossa kerma vaahdoksi. Pehmennä mascarponejuustoa ja sekoita se kermavaahdon joukkoon.

Sekoita viimeksi tehty kerma-mascarponeseos keltuaisvaahtoon ja lisää seokseen suklaa- ja mantelirouhe, kaakaojauhe sekä brandy. Sekoita hyvin ja lisää lopuksi joukkoon varovasti valkuaisvaahto. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja paista 170 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä kunnolla. Irrota vuoka ja koristele.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti