lauantai 26. syyskuuta 2020

Yksivuotiaan unicorn-kakku




Tämän kakun leivoin meidän yksivuotiaalle viime viikolla <3 Miten nopeasti voikaan (vauva)vuosi vierähtää! Nyt meillä asuu ihan täysikasvuinen taapero, jolla virtaa ja tahtoa riittää :) Näyttää myös vahvasti siltä, että lähivuosina saan oman pienen assistenttini leivontaan ja ruuanlaittoon. Taaperomme lempipaikka kotona on nimittäin keittiö.

Tämän kakun ohje on suurimmalta osalta ihanan Koko Suomi leipoo -kisan voittajan, Amanda Alilonttisen käsialaa (Leivotaan-lehti 2/2020). Amanda leipoi näillä aineksilla voittokakkunsa viime kesän leivontakisassa. Söpö unicorn-koriste on Confetista ja tekstikoriste Puinelta.

Voikreemi tekee kakusta todella tuhdin. Hyvänmakuinen se tosin on ja yksi synttärivieraista totesi makumaailman muistuttavan paljon Runebergin torttuja. Tästä kakusta riitti syötävää vielä moneksi päiväksi juhlien jälkeenkin. Itse sankari ei valitettavasti kakusta juuri välittänyt. Sai kyllä maistaa! 





Kakkupohjat:

100 g voita
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1 1/2 dl ranskankermaa
2 munaa
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
5 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 rl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

Sulata voi. Sekoita öljy, vesi, ranskankerma, munat ja sokerit keskenään. Lisää voisula joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa joukkoon. Kääntele taikina nopeasti lastalla ja jaa yhteen isompaan (halkaisija n. 22 cm) ja yhteen pienempään (halkaisija 15 cm), aiemmin voideltuun tai leivinpaperoituun vuokaan. Paista 160 asteessa kiertoilmauunissa n. 45-50 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Anna jäähtyä ja poista pohjat vuoista. Leikkaa isompi pohja kolmeen osaan ja pienempi kahteen. 


Voikreemi:

6 valkuaista
4 1/2 dl sokeria
3/4 dl vettä
540 g huoneenlämpöistä voita
pinkkiä elintarvikeväriä

Vatkaa valkuaisia teräskulhossa 10 minuuttia. Lisää kattilaan sokeri ja vesi. Lämmitä seos 121-asteiseksi, älä sekoita seosta. Kun seos on saavuttanut lämpötilan, lisää se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon. Vatkaa täydellä teholla vielä noin 10 minuuttia, kunnes seos on huoneenlämpöistä (tämä on tärkeää, ettei voi sula seokseen). Vaihda vispilä k-vatkaimeen ja lisää huoneenlämpöinen voi pieninä nokareina koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi pinkkiä elintarvikeväriä niin paljon, kuin haluat.

kostutukseen maitoa
täytteeksi vadelmahilloa ja voikreemiä




Kakun kokoaminen:

Aseta ensimmäinen pohja tarjoilulautaselle ja lautanen pyörivälle alustalle. Kostuta pohja maidolla. Levitä pieni kerros vadelmahilloa ja sen päälle möykky voikreemiä. Levitä kreemi varovasti tasaiseksi ja laita seuraava pohja päälle. Kostuta seuraava pohja maidolla, laita hilloa ja levitä kreemiä ja aseta lopuksi päälle kolmas pohja. Kuorruta iso kakku päältä ja reunoilta voikreemillä ja silota reunat. Nosta iso kakku pois alustalta.

Kerroskakkuja tehdessäni käytän yleensä kakkutukia ja välipohjia (onko se sen virallinen nimitys? :P). Tähänkin kakkuun laitoin siten, että tuet lävistävät ison kakun, joiden päälle tulee välipohja. Pikkukakku on siis välipohjan päällä.

Nosta seuraavaksi pyörivän alustan päälle lautanen, jonka päälle tulee pienen kakun kokoinen välipohja. Nosta ensimmäinen pikkukakkupohja välipohjalle ja kostuta. Levitä sen päälle hilloa ja kreemiä. Aseta toinen pikkukakkupohja päällimmäiseksi ja kuorruta koko kakku kreemillä. Nosta sitten välipohja kakkutukien päälle. Pursota ison ja pienen kakun väliin tähtityllalla kreemiä ja jos sitä jää vielä yli senkin jälkeen, voi pursottaa vielä esim. kakun päälle pieniä kekoja. Lisää lopuksi yksisarviskoriste, kynttilä ja muut haluamasi koristeet.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti