perjantai 21. elokuuta 2020

Sitruuna-valkosuklaamutakakku jämäjuuresta






Viime jouluna joululahjaksi saamani Eliisa Kuuselan kirja Leipävallankumous on nykyään kovassa käytössä. Leivon tällä hetkellä lähes kaikki hapanjuurileipäni kirjan resepteillä. Ennen kirjaa en tiennyt, mitä hapanjuurileivonnasta jäävällä jämäjuurella voisi tehdä ja tunnustan nyt tässä, että se meni aina suorinta tietä biojätteeseen. Leipävallankumouskirjassa on kuitenkin onneksi myös osio, joka on omistettu pelkästään jämäjuurelle! 

Tähän kakkuun käytetään siis leivinjauheen tai soodan sijasta kohotusaineena juurta. Valkosuklaan makeutta tasapainottaa suuri määrä sitruunaa. Alkuperäisessä reseptissä kakku on kakku ihan sellaisenaan, mutta itse päätin kokeilla päälle vielä sveitsiläistä marenkia. Ja siitä tulikin ihan suosikkimarenkini! Koostumus ja maku ovat tosi kermaisia. Tarjoilin tätä kakkua taannoin piknikillä yhdessä mustikkakakun kanssa ja hyvin maistui!




125 g voita
120 g valkosuklaata
120 g jämäjuurta
170 g sokeria
2 luomusitruunan kuorta raastettuna
2 keltuaista
150 g vehnäjauhoja

Sulata voi ja valkosuklaa kattilassa. Lisää seokseen jämäjuuri, sokeri, sitruunankuoriraaste sekä keltuaiset. Kääntele lopuksi joukkoon vehnäjauhot ja kaada taikina leivinpaperoituun irtopohjavuokaan (halkaisija n. 24 cm). Paista 200 asteessa n. 13 minuuttia. Paista mielummin liian vähän, kuin liian kauan aikaa. Jäähdytä kakku.

Sveitsiläinen marenki:

2 valkuaista
1 dl sokeria

Vatkaa sähkövatkaimella valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri aika loppuvaiheessa. Vaihda sähkövatkain pallovispilään ja nosta vaahtokulho vesihauteeseen. Vispaa, kunnes sokeri on sulanut ja seos on kauniin kiiltävää. Nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista vielä sähkövatkaimella, kunnes marenki on jäähtynyt. Kippaa valmis marenkiseos joko suoraan kakun päälle ja levitä se huolettomasti lusikalla, tai laita seos pursotinpussiin ja pursota kakun pinnalle kuvioita. Polta lopuksi pinta kaasupolttimella.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti