lauantai 21. tammikuuta 2017

Minilimput



Taas oli leipä loppu pakastimesta ja lisää tarvittiin. Vaikka täällä blogissakin on jo todella suuri määrä hyviä leipä- ja sämpyläreseptejä valmiiksi, tykkään aina kokeilla jotakin uutta. Tämä resepti on uusimmasta Leivotaan-lehdestä (1/2017) ja ruotsalaisen leipuri Linda Anderssonin käsialaa.

Nämä minilimput voi leipoa pieniin vuokiinkin, jos sellaiset sattuu omistamaan. Itse tein limput ilman vuokia, mutta hyvin onnistuivat siitä huolimatta. Vaalea siirappi tuo näihin limppuihin tosi kivan makeahkon sivumaun ja pieni määrä ruisjauhoja taikinassa tekee pesäeroa liikaan pullamaisuuteen. Taikina kohoaa todella reippaasti ja valmis lopputulos on superkuohkea. Niin hyviä näistä tuli, että tein uuden satsin heti seuraavana päivänä :)




8 kpl

25 g hiivaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa tai vettä
1 tl suolaa
2 rkl rapsiöljyä
1/2 dl vaaleaa siirappia
1 dl ruisjauhoja
6-7 dl vehnäjauhoja

koristeluun sormisuolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon tai veteen. Lisää suola, öljy, siirappi, ruis- ja vehnäjauhot vähän kerrallaan. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi ja alusta sitä muutama minuutti. Anna taikinan kohota leivinliinan alla n. 45 minuuttia.

Jaa taikina kahdeksaksi samankokoiseksi palaksi. Muotoile palat pieniksi limpuiksi ja nosta ne voideltuihin minilimppuvuokiin (koko 7,5x5,5x3 cm). Limput voi paistaa ilman vuokiakin. Silloin niistä ei vain tule yhtä korkeita, mutta maku on aivan yhtä herkullinen! Viillä taikinoihin muutamia vinoja viiltoja terävällä veitsellä. Voitele limput vedellä ja ripottele päälle sormisuolaa. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita limput uuniin ja laske heti uunin lämpö 225 asteeseen. Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia. Anna jäähtyä vuoissa ennen kumoamista.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti