Leipä tuo luksusta esimerkiksi viikonloppuaamiaiselle ja maistuu loistavasti myös keittojen kanssa. Suosittelen lämpimästi! :P
1 iso leipä tai 2 pienempää
7 1/2 dl vettä
25 g tuorehiivaa
15 ml suolaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
2 dl kokojyväjauhoja, esim. graham-, sämpylä- tai ohrajauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja
Leipä valmiina uuniin! |
Liuota hiiva veteen ja lisää suola, ruisjauhot ja haluamasi kokojyväjauhot. Lisää sitten vähitellen vehnäjauhoja, kunnes saat paksuhkon, mutta vielä jokseenkin löysän taikinan. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla tai leivinpaperilla sekä liinalla. Anna kohota yön yli jääkaapissa (itse annoin taikinan kohota 16h). Kumoa kohonnut taikina runsaasti jauhotetulle pöydälle ja muotoile taikinasta haluamasi muotoinen ja kokoinen leipä. Nosta varoen leivinpaperoidulle pellille ja paista 220 asteessa 35 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile uunituoreena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti