keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Hunajainen kaurataatelileipä





Tämä leipäresepti on Leivotaan-lehdestä (2/2017). Taatelit ovat yksi suosikkiraaka-aineistani leivonnassa, joten tätä ohjetta oli pakko testata. Lehden kuvan perusteella tarkoituksena on ilmeisesti käyttää tuoreita taateleita, mutta minulta löytyi kaapista kuivattuja, joten käytin niitä. Tuoreet eivät jää leipätaikinaan sisälle niin möykkymäiseksi, kuin kuivatut, mutta homma toimii myös kuivatuilla. Leivän maku oli arvatenkin aika makeahko, mutta selkeästi kuitenkin sekaleipämäinen. Aamuleipänä tämä maistui erityisesti paahdettuna.




1 leipä

25 g hiivaa
3 dl kylmää vettä
2 rkl hunajaa
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 1/3 dl kaurahiutaleita
1 1/3 dl hienoja ruisjauhoja
5 1/3 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl taateleita

Murenna hiiva kulhoon. Lisää vesi ja liuota hiiva. Lisää hunaja, öljy ja suola. Sekoita kaurahiutaleet joukkoon. Lisää lopuksi ruis- ja vehnäjauhot. Alusta taikinaa 4 minuuttia. Lisää pilkotut taatelit ja alusta taikina kimmoisaksi. Laita taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon, peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Ota taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa muutama minuutti. Muotoile taikinasta leipä ja nosta se leivinpaperoituun tai voideltuun vuokaan (vetoisuus n. 1 1/2 l). Anna kohota liinan alla n. puoli tuntia. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Viiltele leivän pinta. Laita leipä uunin alimmalle tasolle ja laske samalla lämpöä 200 asteeseen. Paista n. 50 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti