sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Sitruunainen mantelitorttu marjoilla





Kesäkuumalla minun on hyvin vaikea vastustaa tuoreita marjoja. Hyvin usein kauppareissulla tuleekin ostettua litra jos toinenkin suosikkejani mustikoita ja mansikoita. 

Vielä on kesää ja kesälomaa jäljellä. Helteillä tosin veto on helposti pois ja paahdetta on pakko paeta välillä ilmastoituihin sisätiloihin. Ja mikä onkaan parempaa ajanvietettä sisällä, kuin leipominen!




Kesällä on kiva leipoa kevyitä marjaisia kakkuja. Tämän sattumoisin gluteenittoman reseptin, joka ei myöskään sisällä valkoista sokeria, löysin sattumalta pinterestistä. Se on kotoisin One lovely life -blogista. 

Torttu on tosi helppo tehdä ja raikkaan kostutuksensa ansiosta vain paranee vanhetessaan. Kakusta saa paitsi gluteenittoman, myös maidottoman käyttämällä kuorrutteessa kasvikermaa ja tietysti jättämällä mascarponen pois. Ihan kokeilumielessä halusin testata tähän Alpron soijapohjaista vispikermaa, joka oli kyllä tosi hyvää! Eri koristeluilla ja kuorrutteilla torttua voi varioida makunsa mukaisesti, käyttämällä vaikka suklaista kreemiä tai hedelmiä. Ei muuta kuin kokeilemaan!






Toim.huom: Yritin olla nopea, mutta ei auttanut - helle sulatti kakun kuorrutteen ennätysajassa ja kuvat ovat siksi hieman suttuiset! :/




Pohja:

4 munaa
1/2 dl hunajaa
1 sitruunan kuori raastettuna
1 tl vanilja-aromia
ripaus suolaa
3 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:

1 rkl hunajaa
2 rkl sitruunamehua

Kuorrutus ja koristelu:

3/4 dl (kasvi)kermaa
2 rkl mascarponejuustoa
1 tl vanilja-aromia
kourallinen mustikoita
kourallinen mansikoita

Aloita erottamalla keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaisten sekaan hunaja, sitruunankuori, vanilja, mantelijauhot ja leivinjauhe. Seoksesta tulee aika paksua.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vaahtoon noin puolessa välissä suola ja jatka vatkaamista. Sekoita sitten valkuaisvaahto pienissä erissä keltuaisseokseen siten, että taikinasta tulee kuohkeaa ja kevyttä.

Kaada taikina leivinpaperoituun irtopohjavuokaan (halkaisija n. 22cm) ja paista 160 asteessa n. 25-30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hieman ja kumoa se sitten tarjoilulautaselle niin, että pohjan leivinpaperi jää päällimmäiseksi. Irrota leivinpaperi. Leivinpaperin irrotus onnistuu parhaiten, kun kakku on vielä hieman lämmin. Jäähdytä sitten kakku ennen kostuttamista.




Mittaa kostutuksen hunaja ja sitruunamehu pieneen kattilaan ja lämmitä seosta hetken verran koko ajan sekoittaen. Kun seos on tasaista, sudi pullasudilla nestettä kakun pinnalle. Vaahdota kerma ja lisää vaahtoon mascarpone sekä vanilja. Levitä kuorrutus kakkupohjan päälle ja koristele tuoreilla marjoilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti