perjantai 17. elokuuta 2018

Tarte Tatin raparperista





Pari viikkoa sitten leivoin Perinneruokaa prkl -blogin reseptin mukaisesti Tarte Tatinia mustikoilla ja siitä innostuneena päätin kokeilla samaa raparpereilla. Sattui juuri sopivasti tulemaan vieraitakin :)

Ohje toimi loistavasti myös raparperilla, kuten aavistelinkin :P Koemaistelijat kehuivat kirpakan raparperin sopivan varsinkin aikuiseen makuun. Kermavaahto taittoi happamuutta kivasti. Tämän onnistuneen tuunauksen innostamana voisin kuvitella reseptin taipuvan vielä herukoiden, kirsikoiden, luumujen ja nektariinienkin kanssa!




Pohja:

75 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivnjauhetta
1 tl kardemummaa

Täyte:

75 g voita
1 dl fariinisokeria
1 tl vanilja-aromia
n. 5 dl raparperia (tai kuten itse laitoin, n. 25 kpl x 12 cm mittaisia varsia)

tarjoiluun kermavaahtoa

Aloita taikinasta: Sekoita voi ja sokeri kulhossa. Lisää muna. Sekoita toisessa kulhossa keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma. Lisää jauhoseos voi-sokeri-munaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Nosta taikinakulho jääkaappiin lepäämään hetkeksi.

Lisää voi, fariinisokeri ja vanilja paistinpannulle. Käytin valurautaista pannua (halkaisija n. 22 cm), jonka voi myös laittaa uuniin. Anna poreilla hetki, kunnes sokeri on sulanut. Lisää/asettele raparperit pannulle ja nosta pannu pois levyltä.

Ota taikinakulho jääkaapista ja jauhota leivinalusta (esim. ohut leikkuulauta). Painele taikinasta jauhotetuin käsin pannun kokoinen ympyrä ja kumoa taikinalevy raparpereiden päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Ota pannu uunista ja käy terävällä veitsellä läpi pannun reunan ja piirakan väli, jottei piiras jää kiinni kumottaessa. Kumoa piiras kuumana ja tarjoile lämpimänä kermavaahdon kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti