tiistai 10. heinäkuuta 2018

Tarte Tatin mustikoista





Pitkän hiljaiselon jälkeen Jälkiruokaistunto palaa kesälomalta! Tämän kesän kuukauden reppureissu suuntautui Iso-Britanniaan, jonka kohokohtia olivat arvatenkin ihanat afternoon teat sekä skonssit. Eteläisessä Brightonissa ihastuttivat upeat kasvisruokaravintolat ja pohjoisessa lohturuoka-annoksina tunnetut steak piet. Isle of Skyessa taas söin elämäni parhaimmat fish&chipsit! Iso-Britannian ruokakulttuuri ei ole todellakaan kevyimmästä päästä, joten kotiin palattua ovat salaatit maistuneet. Ja mikäs niitä on syödessä, kun sesonki on parhaimmillaan!

Parhaimmillaan ovat myös kotimaiset marjat. Mustikka on suosikkimarjani ja tänä kesänä sitä on saanut poimia poikkeuksellisen varhain. Uusimmassa Maku-lehdessä (5/2018) Perinneruokaa prkl -blogin Mika esitteli kehittelemänsä Tarte Tatin -mustikkapiirakan, jota oli pakko päästä kokeilemaan. Leivoin piirakkaa viikonloppuna ja pääsin lopulta tarjoilemaan sitä ihanille ystävillemme, jotka päättivät tulla yllätysvierailulle tuhansien kilometrien päästä ❤️




Tästä piirakasta tuli kertaheitolla yksi mustikkapiirakkasuosikeistani! Odotukset olivat jo kieltämättä korkealla, koska taikinaan tuli kardemummaa ja mustikat karamellisoitiin alussa. Koostumus on aivan täydellisen täyteläinen ja maku uudenlainen, mutta kotoinen. Lämpimänä kermavaahdon kanssa tarjottuna tämä on vaan niin hyvää :P




Pohja:

75 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa

Täyte:

75 g voita
1 dl fariinisokeria
8 timjamin oksaa
3 rkl sitruunamehua
3 dl mustikoita

tarjoiluun kermavaahtoa

Aloita taikinasta: Sekoita voi ja sokeri kulhossa. Lisää muna. Sekoita toisessa kulhossa keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma. Lisää jauhoseos voi-sokeri-munaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Nosta taikinakulho jääkaappiin lepäämään hetkeksi.

Lisää voi, fariinisokeri ja timjamin oksat paistinpannulle. Käytin valurautaista pannua (halkaisija n. 22 cm), jonka voi myös laittaa uuniin. Anna poreilla hetki, kunnes sokeri on sulanut. Lisää sitruunamehu ja mustikat. Nosta pannu pois levyltä.

Ota taikinakulho jääkaapista ja jauhota leivinalusta (esim. ohut leikkuulauta). Painele taikinasta jauhotetuin käsin pannun kokoinen ympyrä ja kumoa taikinalevy mustikoiden päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Ota pannu uunista ja käy terävällä veitsellä läpi pannun reunan ja piirakan väli, jottei piiras jää kiinni kumottaessa. Kumoa piiras kuumana ja tarjoile lämpimänä kermavaahdon kera.





2 kommenttia:

  1. Vau onpa ihanan erilainen resepti, varmasti hyvää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä tuli ihan suosikkini ja tein siksi myös raparperista, joka toimi myös loistavasti! 😋

      Poista