sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Perunalimppu





Limppu on aina ollut yksi lempileivistäni - oli se sitten piimälimppu, perunalimppu tai pääsiäislimppu. Makea kuori ja pehmeä sisus maistuvat erityisesti voin ja juuston kanssa :P Tätä Leivotaan-lehden (2/2018) perunalimppua leivoin jo kauan sitten, vielä vanhassa keittiössäni ennen muuttoa. Ja arvatenkin juuri muuttokiireiden takia en olekaan ehtinyt tätä aikaisemmin postaamaan.

Meillä syödään varmaan joka viikko jotakin ruokaa, jonka kylkeen teen perunamuusia. Ja kun sitä kerran tekee, teen yleensä sitten isomman satsin, koska tähdemuusia voi hyvin käyttää erilaisiin leipäresepteihin. Tähänkin reseptiin käytin muutaman päivän vanhaa muusia. Jos muusia ei ole, voi siinä tapauksessa toki edetä ohjeen mukaisesti ja keittää mukaan vain perunat.

Tästä reseptistä tulee samalla vaivalla kaksi ihanaa limppua. Koska kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään, ei tekovaihessa juuri voi epäonnistua. Limppuja muotoiltaessa kannattaa aloittaa kääntämällä ulkoreunoja sisäänpäin samalla pyörittäen, kunnes muoto on hyvä. Käännä limppu vasta lopuksi oikein päin, jolloin päälle päin jää kaunis ja ehjä pinta.




2 kpl

50 g hiivaa
1 dl ruokaöljyä
5 dl piimää
1 dl tummaa siirappia
200 g keitettyä perunaa
1 1/2 tl suolaa
5 dl ruisjauhoja
12 dl vehnäjauhoja

voiteluun 1 muna

Mittaa öljy ja piimä kulhoon ja lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota hiiva nesteeseen. Raasta tai soseuta keitetyt, kylmät perunat. Sekoita piimä-hiivaseokseen siirappi, perunat, suola ja ruisjauhot. Työstä vehnäjauhot vähän kerrallaan joukkoon. Alusta melko kiinteäksi ja kimmoisaksi taikinaksi. Kohota liinan alla noin puoli tuntia. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Muotoile osat pyöreiksi limpuiksi ja nosta leivinpaperoidulle pellille. Kohota vielä liinan alla noin 45 minuutin ajan. Voitele leivät kananmunalla ja paista 225 asteessa n. 30 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä ja tarjoile esim. voin ja juuston kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti