lauantai 13. elokuuta 2016

Durum-focaccia



Sain tilauksen heinäkuussa valmistaa focacciaa äitini syntymäpäiville. Tuolloin kokeilin yhtä uutta reseptiä, mutta en ollut lainkaan tyytyväinen lopputulokseen. Leipä oli liian ohut eikä yhtään ilmava. Taikina oli jopa sitkeää ja sitä ei ollut kiva syödä. Harmitti vietävästi. Asia piti siis korjata, sillä pieleen mennyt leivonnainen jää muuten kummittelemaan mieleeni vieden kapasiteettia tärkeämmiltä asioilta :P

Tämän reseptin löysin Wicked sweet kitchenilta. Otsikko jo lupasi focaccian olevan paitsi italialaista myös herkullista. Ohje tarjosi sekä kuivahiivalla että tuorehiivalla kohotettavat versiot, joista valitsin jälkimmäisen. Tykkään jostain syystä aina leipoa tuorehiivalla. Tämä focaccia sai nousta kahteen kertaan, sillä toinen kohotus tapahtuu vielä vuoassa ennen kuin se menee uuniin.




Tykkäsin täytteestä todella paljon. Valkosipuliöljy oli maukasta ja muita päällisen osasia voi varioida mielensä ja jääkaapin sisällön mukaan. Tämä focaccia oli tosi pehmeää ja täynnä kuplia. Se oli myös sopivan öljyinen ja suolainen. Erityisen hyvää focaccia oli tietysti uunituoreena, mutta pakastaakin sen voi, jos sulattaa leivän rauhassa huoneenlämmössä ja lämmittää sitten nopsaan uunissa ennen ruokailua. Ai niin, ja durum-jauho oli oma lisäykseni, sillä luin netistä, että durum antaa focaccialle sille ominaisen kellertävän värin.




1 leipä

3 1/2 dl lämmintä vettä
n. 3-4 dl vehnäjauhoja
3 dl durum-jauhoja
25 g tuorehiivaa
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa

Päälle:

1/2 punasipuli
oliiveja
minitomaatteja
rosmariinia
2 tl sormisuolaa
1 valkosipulin kynsi
1/2 dl oliiviöljyä

Liuota lämpimään veteen murennettu hiiva. Lisää suola, öljy ja hunaja sekä jauhot vähitellen. Vaivaa taikina tasaiseksi, pehmeäksi, mutta hieman tahmeaksi. Anna kohota liinan alla ainakin tunnin ajan.

Vuoraa korkeareunainen vuoka tai pelti (n. 20x30 cm) leivinpaperilla. Levitä päälle hieman oliiviöljyä. Kaada kohonnut taikina vuokaan ja painele jauhotetuin käsin pohjalle. Anna kohota vielä liinan alla n. 30 minuuttia.






Painele kohonneeseen taikinaan sormella koloja. Sekoita öljy ja puristettu valkosipulinkynsi keskenään ja voitele leipä valkosipuliöljyllä. Leikkaa punasipuli veneiksi ja levitä leivälle. Painele oliivit ja minitomaatit koloihin ja ripottele päälle rosmariinia ja sormisuolaa. Paista leipää 250 asteessa 10-15 minuutin ajan. Voitele halutessasi vielä kypsän leivän pinta oliiviöljyllä. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa neliöiksi. Nauti heti!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti