maanantai 1. elokuuta 2016

Porkkanasämpylät kurpitsansiemenillä





Sunnuntaina oli viikonlopun herkuttelun jälkeen keittopäivä. Koska jääkaapissani on aina pala hiivaa ja kaikenlaisia jauhojakin on tullut keräiltyä, pyöräytin keiton kaveriksi nämä porkkanasämpylät. Ohje on Leivotaan-lehdestä (4/2013) ja alunperin kurpitsansiemenien tilalla lehden reseptissä on käytetty auringonkukansiemeniä. Itse tykkään kuitenkin enemmän kurpitsansiemenistä, joten käytin niitä.

Tämä sämpylätaikina on porkkanaraasteen ansiosta tosi tahmaista. Sämpylöiden pyörittelyyn kannattaakin varata avuksi jonkin verran jauhoja, jotta saa siistejä pullia. Tosi usein käy niin, että mitä tahmaisempi ja kosteampi leipätaikina, sen mehevämpi lopputulos. Näin kävi nytkin, eli kannattaa ehdottomasti kokeilla!




16-18 kpl

25 g hiivaa
5 dl haaleaa vettä
3/4 rkl suolaa
2 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
2 dl porkkanaraastetta
1 1/2 dl kurpitsansiemeniä
9 dl vehnäjauhoja
3-6 dl sämpyläjauhoja

Murenna hiiva kulhoon. Kaada haalea, n. 37-asteinen vesi hiivan päälle ja liuota hiiva veteen. Lisää suola, öljy ja hunaja. Lisää porkkanaraaste ja siemenet. Lisää jauhot ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Taikina jää aika tahmaiseksi. Kohota liinan alla n. 1 tunnin ajan. Kippaa taikina leivinpöydälle ja tee taikinasta suurpiirteinen pötkö. Jaa taikinapötkö 16-18 osaan. Pyörittele pallot sämpylöiksi ja siirrä pellille. Anna sämpylöiden kohota vielä pellillä n. 40 minuuttia. Sivele sämpylät vedellä ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti