sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Napolilainen pizzapohjaRakastan tehdä pizzaa kotona ja viime aikoina olen ottanut oikein asiakseni löytää sen parhaimman pohjareseptin, paistolämpötilan ja -ajan. Pitkän harkinnan jälkeen ostin varta vasten myös pizzakiven, jota voi mainiosti käyttää muuten leivänkin paistamiseen (testattu ja hyväksi havaittu - siitä lisää myöhemmissä postauksissa) ja jauhoiksi kunnon tipo 00-jauhoja.

Ja toissapäivänä se sitten tapahtui - oikea pizzaperjantaiden pizzaperjantai! Maku-lehdessä oli tuhti tietopaketti italialaisista pizzapohjista ja -täytteistä. Päätin kokeilla lehden napolilaista versiota, jota pitää kohottaa vähintään 10-12 tuntia. Oma iltani meni sen verran pitkäksi, että kohoamisaika venyi 20:een tuntiin, mutta se ei lehden mukaan haittaa ollenkaan.

Taikina oli jo tekovaiheessa tosi pehmeää ja kimmoisaa. Kohonnutta taikinaa oli superhelppo käsitellä ja mieletöntä oli huomata jo pizzapohjan paineluvaiheessa, kuinka taikina kupli iloisesti! Juuri niitä kuplia olin aikaisemmissa kokeiluissani taikinaan kaipaillut. Sitten vain lempitäytteet päälle ja uuniin pizzakivelle paistumaan. Säädin kiertoilmauunini täysille (275 astetta), jolloin paistoajaksi tuli lopulta noin 9 minuuttia (4min + 5min).

Tällä reseptillä ja pizzakivellä tuli kyllä ehdottomasti tähän asti parhaimmat kotona tehdyt pizzat! Suosittelen lämpimästi pizzakiven hankkimista, jos leipoo paljon leipää tai pizzaa. Oispa aina perjantai!
Napolilainen pizzapohja:

2 isompaa tai 4 pienempää pizzaa

7 1/2 dl tipo 00-vehnäjauhoja
1/3 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl kylmää vettä
1 1/2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Mittaa jauhot ja hiiva yleiskoneen kulhoon ja käynnistä kone suht pienelle teholle. Lisää 3 dl vettä ja anna koneen käydä hitaasti. Liuota suola loppuun veteen ja kaada mukaan taikinaan. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikinaa 5-10 minuutin ajan. Jos takina uhkaa jäädä liian löysäksi, lisää vähän jauhoja. Itse en lisännyt. Nosta taikina kevyesti jauhotettuun kulhoon tai kannelliseen astiaan. Peitä kulho tiiviisti kelmulla tai sulje rasia kannella. Kohota taikinaa huoneenlämmössä vähintään 10-12 tuntia, itse kohotin lähemmäs 20 tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa taikina vaivaamatta kahteen tai neljään osaan. Muotoile taikinapalat palloiksi ja nosta leivinpaperin päälle. Painele hieman littanammiksi, mutta ei vielä pizzapohjaksi. Anna kohota huoneenlämmössä kostutetun leivinliinan alla vielä 2 tuntia.

Taputtele sormin kohonneet taikinakiekot pizzapohjiksi (halkaisija n. 30cm). Aloita keskeltä ja etene reunoja kohti. Tässä vaiheessa takinassa pitäisi jo näkyä kuplia, kun painelet. Varo puhkaisemasta niitä. Pizzapohjat ovat nyt valmiita täytettäviksi.

Meillä pizzat täytetään yleensä aina samalla tavalla: minulle mozzarellaa, minitomaatteja, valkosipulia ja rucolaa ja miehelle samat + prosciutto-kinkkua. Lempipizzani täytteet löytyvät aikaisemmasta pizzapostauksestani, jossa fiilistelin nelisen vuotta sitten Italian kesälomamatkaa ja sieltä tarttuneita makuelämyksiä. Tämän pohjan kanssa tomaattikastikkeen päälle tulevat mozzarellaviipaleet kannattaa lisätä vasta 4 minuutin paiston jälkeen ja jatkaa sitten vielä n. 4-5 minuuttia. Loput täytteet lisätään tuoreina päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti