torstai 30. toukokuuta 2019

Luzernbröd





Tämä juurileipäresepti on kotoisin kirjasta Bröd&kaffebröd - baka på riktigt med Jan Hedh (Norstedts). Ruotsinkielinen kirja pitää sisällään niin suolaisia kuin makeitakin vehnätaikinareseptejä. Tämä leipä leivotaan aika lailla perinteiseen tapaan - ensin tehdään raski ja seuraavana päivänä ovat vuorossa kohotukset sekä kääntelyt kulhossa. Leivästä tuli maistuvaa ja juurileivän tapaan se säilyy uskomattoman hyvin leipäpussissa huoneenlämmössä leipomispäivän jälkeenkin. Erityisen hyvää tämä ”vanha” leipä on paahdettuna.




Päivä 1

Raski:

4 1/2 dl ruisjauhoja
1 3/4 dl vettä
1/2 dl hapanjuurta, laitoin puolet ruis- ja puolet vehnäjuurta

Vaivaa aineksista 5 minuutin ajan taikina. Anna kohota kulhossa huoneenlämmössä kelmun alla 10-12 tuntia.

Päivä 2

eilinen raski
11 1/2 dl vehnäjauhoja
5 1/4 dl vettä
5 g hiivaa
4 tl merisuolaa

Lisää raskitaikinaan jauhot, vesi ja hiiva ja vaivaa yleiskoneella matalahkolla nopeudella 12 minuutin ajan. Lisää suola ja vaivaa vielä 7-8 minuuttia keskinopeudella.

Kumoa taikina öljyttyyn kulhoon tai laatikkoon. Anna levätä kelmun alla 35 minuuttia. Kääntele sitten taikinan reunat keskelle ja käännä koko taikinapallo taittokohdat alaspäin. Anna levätä jälleen 35 minuuttia. Toista kääntelyvaihe ja anna levätä vielä 10 minuutin ajan.

Jaa sitten taikina kolmeen osaan ja muotoile paloista palloja. Anna kohota 5 minuuttia liinan alla. Muotoile sitten pallukoista enemmän ovaalin muotoisia leipiä ja anna kohota taittokohta ylöspäin laskostettujen, jauhotettujen pyyhkeiden sisässä, liinalla peitettyinä 30 minuuttia. Käännä sitten leivät oikeinpäin ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Paina kaulimella leipien keskelle vako pitkittäissuuntaan (tein tämän, mutta omiin leipiini vako ei kyllä jostain syystä painunut tarpeeksi eikä siis näkynyt lopputuloksessa kivana koristeena). Kohota vielä 20-30 minuuttia.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita pelti uuniin ja sumuta vettä uuniin sumutepullolla. Laske lämpö 200 asteeseen 5 minuutin kuluttua. Tuuleta uunia avaamalla luukku 20 minuutin paiston jälkeen. Paista leipiä yhtensä 50-60 minuuttia. Olen alkanut paistovaiheen lopussa tekemään niin, että käännän vielä leivät ylösalaisin, jotta pohjastakin tulisi rapea. Voit vielä tehdä tämän, ennen kuin otat leivät pois ja annat jäähtyä ritilällä ilman liinaa. Tarjoile uunituoreena!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti