lauantai 6. heinäkuuta 2019

Juureen leivottu kauraleipä

Siivosin pakastinta - kesälomalla kun on aikaa myös sellaiseen :P Sieltä on nyt syöty lähestulkoon kaikki vanhat leipomukset, myös leivät. Uutta juurileipää varten tartuin jälleen hyväksi havaittuun Heléne Johanssonin Leipä-kirjaan. Sieltä löytyi tämä nopea- ja helppotekoinen kauraleipäresepti. Edellisenä päivänä valmistetaan kuumajuuri, johon seuraavana päivänä lisätään loput ainekset. Kohotus on lisähiivan ansiosta nopea. Tässä leivässä on Helénen mukaan hyvin matala glykeeminen indeksi, joka on hyvä uutinen vatsavaivoista kärsiville. Meillä tämä leipä pääsi eväsleiviksi lentomatkalle kohti kesäloman viettoa!
3 leipää

Vaihe 1 - Kuumajuuri:

3 1/2 dl vettä
4 1/3 dl kaurahiutaleita
3/4 dl pellavansiemeniä

Kiehauta vesi ja kaada se kulhoon kaurahiutaleiden ja pellavansiemenien päälle. Sekoita puuroksi, peitä kelmulla ja jätä huoneenlämpöön odottamaan seuraavaan päivään.

Vaihe 2:

kuumajuuri
4 1/2 dl vettä
n. 3 dl hapanjuurta (laitoin 2 dl vehnäjuurta ja 1 dl ruisjuurta)
20 g tuorehiivaa
13 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
2 tl hunajaa
5 tl suolaa

koristeluun kaurahiutaleita

Sekoita kaikki ainekset suolaa lukuun ottamatta seuraavana päivänä. Vaivaa yleiskoneella 10 minuutin ajan. Lisää suola ja jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia. Anna taikinan levätä liinan alla puoli tuntia.

Jaa levännyt taikina kolmeen osaan ja muotoile leiviksi. Jauhota kohotuskorit vehnäjauhoilla ja kaurahiutaleilla ja laita leivät oikea puoli alaspäin koreihin. Anna kohota 1,5 tuntia. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita uunin alaosaan pelti valmiiksi jo kuumenemaan. Kumoa ensin kaksi leipää koreista leivinpaperoidulle pellille ja laita uuniin. Anna kolmannen leivän odotella korissaan. Samalla, kun laitat leivät uuniin, kaada alatasolla olevalle kuumalle pellille kupillinen kylmää vettä ja sulje luukku. Alenna lämpöä 200 asteeseen. Avaa luukku 20 minuutin päästä ja päästä höyryt ulos. Jatka sen jälkeen vielä paistamista n. 20 minuuttia, kunnes leivät ovat kauniin ruskeita. Käännä sitten leivät ja paista vielä pohjapuolta 5-10 minuutin ajan. Anna jäähtyä ritilällä. Tee samoin kolmannelle leivälle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti