lauantai 27. heinäkuuta 2019

Juureen leivotut siemensämpylät





Eilen oli lohikeittopäivä ja jostain syystä tykkään aina, että keiton kanssa on kiva olla tuoretta leipää. Halusin taas kokeilla jotakin uutta juurileipää ja löysin Heléne Johanssonin kirjasta Leipä houkuttelevan reseptin näihin siemensämpylöihin! Aivan yksi yhteen alkuperäisen kanssa alla oleva resepti ei ole, vaan muokkasin sitä hieman. Nyt, kun ainakin meidän asunto on kesähelteillä tosi kuuma, taikina kohoaa ennätysnopsaan; jopa vain pienen pienellä nokareella hiivaa höystetty juuritaikina nousee tosi hyvin huoneenlämmössä alle 12:ssa tunnissa.

Näiden sämpylöiden juju on paitsi siemenissä (ja taikinajuuressa), myös taateleissa. Pieni määrä taateleita tai muita kuivia hedelmiä antaa sämpylöille mukavaa makeutta, joka sopii tosi hyvin happaman juuren kanssa. Näistä juurisämpylöistä tuli sisältä ihanan muhkeita ja pinnalta rapeita. Uusi suosikkireseptini!




n. 16 kpl

4 1/2 dl vettä
1 1/2 dl vehnähapanjuurta
n. 1/2 dl ruishapanjuurta
5 g tuorehiivaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
6 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaahterasiirappia (tai muuta siirappia)
1 rkl hunajaa
5 tl suolaa
6-10 kuivattua taatelia liotettuina ja pilkottuina

koristeluun siemeniä, esim. kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä




Mittaa kaikki aineet suolaa ja taateleita lukuunottamatta kulhoon ja vaivaa koneella n. 10 minuuttia. Lisää suola ja taatelit ja jatka vielä 5 minuuttia. Jätä taikina huoneenlämpöön liinan alle 8-10 tunniksi. Kuuma kesäsää ja asunnon korkea lämpötila auttaa taikinaa nousemaan mukavasti :) Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Taikina on löysää ja tarttuvaa, mutta lisää jauhoja sen verran, että voit muotoilla taikinasta pötkylän. Jaa pötkylä 16:een osaan ja leikkaa paloiksi esim. taikinalastalla. Kaada haluamiasi siemeniä sekaisin lautaselle ja dippaa taikinapalojen toinen leikkauspinta siemeniin. Nosta palat pellille siemenpinta ylöspäin. Anna sämpylöiden kohota vielä liinan alla 1-2 tunnin ajan. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paista sämpylät kunnolla ruskeiksi 12-15 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti